Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Ενεργειακό "μαχαίρι στο λαιμό" από Κατάρ! Ποιοί είναι οι όροι του για να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη

Αναφέρεται ότι το Κατάρ, το οποίο είναι πρόθυμο να παρέχει φυσικό αέριο σε χώρες της ΕΕ κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, παρουσίασε τους όρους του στην Ε.Ε. Ως εκ τούτου, το Κατάρ απαιτεί να τερματιστεί η έρευνα για το μονοπώλιο που ξεκίνησε το 2018 και να μην πωλείται το παρεχόμενο αέριο εκτός ΕΕ.

Όπως γράφαμε, οι ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες με το Κατάρ και άλλους μεγάλους εξαγωγείς φυσικού αερίου για να σχεδιάσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαταράξει τον εφοδιασμό στην Ευρώπη. Οι συνομιλίες με το Κατάρ και τα κράτη μέλη της ΕΕ, που επικεντρώθηκαν στην εξασφάλιση πρόσθετων θαλάσσιων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, καταστήθηκαν επείγουσες αφού οι υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας αυτή την εβδομάδα απέδωσαν ελάχιστη πρόοδο.

Αυτό έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τιμές ρεκόρ. Ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί» για να λύσει το ενδεχόμενο έλλειμμα με την ήπειρο να βρίσκεται ήδη σε πειδήνηση λόγω της ενεργειακής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters, το Κατάρ, ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, είπε ότι εάν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, θα μπορούσε να προμηθεύει αέριο σε πολλές χώρες παραγωγής και στην ΕΕ, αλλά αν συμβεί αυτό, η απαγόρευση πώλησης φυσικού αερίου εκτός της Ένωσης δεν πρέπει να αποτελεί ενδεχόμενο.

Εκτός από αυτόν τον όρο, το Κατάρ ζήτησε να επιλυθεί η μονοπωλιακή έρευνα που ξεκίνησε το 2018 σχετικά με μια μακροπρόθεσμη σύμβαση, η οποία εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία φυσικού αερίου στην ΕΕ. Αυτή η απαίτηση εφιστά την προσοχή ως πρόταση που καταρρίπτει θεμελιωδώς την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ για την αγορά φυσικού αερίου. Ενώ η ΕΕ θεωρεί την ελεύθερη κυκλοφορία του φυσικού αερίου ως ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια, ορισμένες χώρες παραγωγής και καταναλωτές υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις τα τελευταία 20 χρόνια είχαν συχνά ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές ενέργειας και καταστροφικές συνέπειες.

https://www.youtube.com/watch?v=37wxpg-ll6A

Ανησυχώντας ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Κατάρ και ορισμένες μεγάλες χώρες παραγωγής φυσικού αερίου να εργαστούν για τη δυνατότητα παροχής περισσότερου φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να παρέχουν φυσικό αέριο σε χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και περίπου 3 εβδομάδες και ότι η έρευνα για το μονοπώλιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη συμφωνία.

Θεωρείται ότι δεν είναι δυνατό για το Κατάρ να καλύψει το κενό που προκύπτει από τη Ρωσία, αλλά μπορεί να παρέχει περισσότερο αέριο από το αναμενόμενο χάρη σε κάποια ευελιξία στις μακροπρόθεσμες συμφωνίες του με τις ασιατικές χώρες. Επιπλέον, το πώς θα βρεθεί λύση για τη Γερμανία, η οποία δεν διαθέτει τερματικό υγραερίου, παραμένει μυστήριο.

Η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει 120.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας, ισχυρίζεται ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει στη χώρα και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για αύξηση της έντασης.

Η Ρωσία προμηθεύει επί του παρόντος το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης και οποιαδήποτε έλλειψη εφοδιασμού κινδυνεύει να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση που έχει ήδη προκληθεί από την παγκόσμια κρίση.

Υπενθυμίζουμε ότι το Κατάρ δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση οποιασδήποτε διακοπής των ρωσικών ροών.

Το Κατάρ, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, παράγει ήδη με πλήρη δυναμικότητα φορτία, τα περισσότερα από τα οποία αποστέλλονται στην Ασία με μακροπρόθεσμα συμβόλαια που δεν μπορεί να ακυρώσει. Το κράτος του Περσικού Κόλπου δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις ασιατικές εταιρικές σχέσεις, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πούτιν: Η Ουγγαρία αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία πέντε φορές πιο φτηνά από την υπόλοιπη Ευρώπη

Τα μακροχρόνια συμβόλαια επιτρέπουν αυτή την στιγμή στη Βουδαπέστη να αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο πέντε φορές πιο φτηνά από την τιμή αγοράς που ισχύει στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στο Κρεμλίνο, εξαίροντας την ουγγρική κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, υπο τον πρωθυπουργό της έκανε πολλά για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό για το ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε πέρυσι η Ουγγαρία με την Gazprom, επιτρέπουν στην Ουγγαρία να έχει έως το 2036, σταθερές προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι «ο ενεργειακός τομέας γενικά κατέχει μεγάλη θέση στην συνεργασία» των δύο χωρών, επισημαίνοντας την συνεργασία που αφορά τον πυρηνικό σταθμό «Πακς».

Εκτός των άλλων επισήμανε την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των μηχανοκατασκευών, όπως και την συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την παραγωγή σιδηροδρομικών βαγονιών για την Αίγυπτο.

Ο Πούτιν, αναφερόμενος στα θέματα συνεργασίας που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι η Ρωσία έχει παραδώσει στην Ουγγαρία 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik-V και πως αυτή τη στιγμή συζητείται το θέμα της μεταβίβασης τεχνολογίας για την παραγωγή του εμβολίου στην Ουγγαρία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ουγγαρία θα ήθελε να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο πλαίσιο διμερούς μακροπρόθεσμης συμφωνίας.

«Ήταν πολύ σημαντική η υπογραφή των διμερών συμφωνιών έως το 2036. Κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντηση θα ήθελα να επιτύχω τον στόχο της αύξησης των προμηθειών (φυσικού αερίου)», δήλωσε ο Ορμπάν κατά την διάρκεια των συνομιλιών τουη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...