Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Κλείνουν οι στρόφιγγες! Θα πληρώσει η Ελλάδα την "ρώσικη ρουλέτα" Δύσης-Ρωσίας στα ενεργειακά; Αποκαλυπτικό γράφημα

Προ ημερών γράφαμε πως η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νουλάντ, αστειεύτηκε για την... άντληση βότκας μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καθώς οι εντάσεις έχουν αγγίξει τα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου.

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ θα στερήσουν από τη Ρωσία αγαθά απαραίτητα για τις στρατηγικές της φιλοδοξίες, δήλωσε από πλευράς ΕΕ ο Borrell
Η ΕΕ έχει προχωρήσει με την προετοιμασία μιας απάντησης υψηλού αντίκτυπου, ανέφερε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να της στερήσει προϊόντα που μπορεί να χρειάζεται για να επιτύχει τις στρατηγικές της φιλοδοξίες. 

"Στο πλαίσιο των εργασιών μας για την αποτροπή (της Ρωσίας), έχουμε προχωρήσει με την προετοιμασία μιας απάντησης υψηλού αντίκτυπου που θα προκαλέσει σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εδώ εξετάζουμε επίσης μέτρα ελέγχου των εξαγωγών που θα έχουν πιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, αρνούμενοι στη Ρωσία προϊόντα που χρειάζεται για να εκπληρώσει τις στρατηγικές της φιλοδοξίες", έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Σημείωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της Ρωσίας να διευρύνει τη μαύρη λίστα των εκπροσώπων της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία και προειδοποιεί για την κατάλληλη αντίδρασή της.

"Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζω τη λύπη μου για την απόφαση των ρωσικών αρχών, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, να απαγορεύσουν την είσοδο στη Ρωσία σε άγνωστο αριθμό εκπροσώπων κρατών μελών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Η απόφαση αυτή στερείται οποιασδήποτε νομικής αιτιολόγησης και διαφάνειας και θα συναντήσει την κατάλληλη αντίδραση. Με αυτήν, η Ρωσία συνεχίζει να τροφοδοτεί το κλίμα έντασης στην Ευρώπη αντί να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση", έγραψε.

"Η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο νεύρων", υποστήριξε. "Γι' αυτό και εμείς πρέπει να κρατήσουμε τα δικά μας. Σε αυτή την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσει η διπλωματία, χρησιμοποιώντας όλους τους δυνατούς δρόμους".

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί τη Ρωσία με νέες κυρώσεις σε περίπτωση υποτιθέμενης επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας. Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ηγεσία της ΕΕ, επεξεργάζονται ήδη πιθανά περιοριστικά μέτρα κατά της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι οι απόπειρες χρήσης βίας για τη διευθέτηση της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία θα έχουν τις σοβαρότερες συνέπειες.

Οπτικοποιώντας τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι παίρνουν το ηλεκτρικό τους ρεύμα

Μπορεί βέβαια οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να παίζουν "ρώσικη ρουλέτα" με την Μόσχα , αλλά όπως γράψαμε και χθες τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης έχουν μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 40%

Η Ρωσία είναι εκ των βασικών προμηθευτών της ΕΕ. 

Επομένως η γνώση του ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο (ή λιγότερο) από πιθανές κυρώσεις (ή αντίποινα κυρώσεων) είναι ζωτικής σημασίας.

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Energy Information Administration (EIA), οι απελπισμένες προσπάθειες για την απολιθωματοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό, στην παρούσα φάση γυρίζουν "μπούμερανγκ". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής οδηγούν στην ταχεία ηλεκτροδότηση πολλών τελικών χρηστών, από τις μεταφορές έως τη βιομηχανία, οδηγώντας σε μαζική αύξηση της ζήτησης ενέργειας, καθώς και στην ανάγκη να παράγεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος αυτής από ανανεώσιμες πηγές. Το αποτέλεσμα είναι ένας δραματικός μετασχηματισμός των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο" αναφέρεται.

Όπως δείχνει ο ακόλουθος χάρτης (τέλος κειμένου), η Ανατολική Ευρώπη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το Φυσικό Αέριο εξακολουθεί να κυριαρχεί στον ενεργειακό εφοδιασμό πολλών εθνών μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, η οποία σχεδόν καθ΄ολοκληρίαν εξαρτάται από το φυσικό αέριο, κάτι που αντιλαμβάνεται κάθε κοινός νους τι θα σημαίνει αν η κρίση Δύσης-Ρωσίας κλιμακωθεί!  

Γκαζάδικα πλέουν από ΗΠΑ σε Ευρώπη

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ που κινούν τα νήματα αποτελώντας και οι ίδιες μαζί με το Κατάρ τους εναλλακτικούς παρόχους για την Ευρώπη, στέλνουν νέο στολίσκο.  

Ήδη από την Παρασκευή περισσότερα από 20 δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου έχουν αποπλεύσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη εν μέσω προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουάσιγκτον να βρουν μια εναλλακτική λύση στη ρωσική προμήθεια καυσίμων, αναφέρει η αμερικανική «The Wall Street Journal».

Η εφημερίδα τονίζει ότι αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ψάχνουν τώρα να βρουν βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις για την αναπλήρωση των αναλωμένων καυσίμων στη γηραιά ήπειρο, εν αναμονή της πιθανότητας διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «περισσότερα από 20 δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου κατευθύνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη» και πρόσθεσε, με βάση τα στοιχεία της Vortexa Analytics, ότι 33 άλλα δεξαμενόπλοια μπορεί να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, αλλά αυτό «θα αντισταθμίσει μόνο ένα μέρος» των ρωσικών προμηθειών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Κλέι Σίγκελ.

Η εφημερίδα επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πραγματοποίησαν βιντεοκλήσεις με αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να πείσουν αγοραστές στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και άλλες χώρες που έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες που είχαν δεσμεύσει, για να επιτρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να τις μεταφέρουν στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν επισκέψεις στη Ντόχα και το Μπακού, ή κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη πραγματοποιήσει, σε μια προσπάθεια να κανονίσουν πρόσθετες προμήθειες, υπό το φως του ελέγχου από τη Ρωσία του 40% των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η εφημερίδα.

Επιπρόσθετα, η Washington Post, επικαλούμενη ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συνομιλίες με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και εντός των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την ετοιμότητά τους για «προσωρινή αύξηση» της παραγωγής φυσικού αερίου. για την Ευρώπη.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε προηγουμένως σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον αναζητά εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου για την Ευρώπη σε περίπτωση που διακοπεί η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ενώ η διακοπή των εξαγωγών μέσω άλλων οδών θεωρείται λιγότερο πιθανό σενάριο.

Και μεταξύ άλλων όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε σε προηγούμενο άρθρο τις αναζητούν και στο Κατάρ. Το οποίο όμως κατά πως φαίνεται αδυνατεί να συνδράμει. 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σάλος στο Κίεβο! Ο Σίρσκι έστειλε σε βέβαιο θάνατο ολόκληρη ουκρανική ταξιαρχία και τελικά έχασε και το χωριό Μάκχνοβκα-Έξαλλοι οι συγγενείς των νεαρών νεκρών

Οι συγγενείς των πεσόντων νεαρών στρατιωτών της 95ης ουκρανικής ταξιαρχίας είναι εξοργισμένοι με την έλλειψη...