Ενέργεια

Φυσικό αέριο γιοκ στην Ευρώπη! Ούτε το Κατάρ μπορεί να βοηθήσει - Αγώνας δρόμου από Ουάσιγκτον & Βρυξέλλες

Το Κατάρ δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση οποιασδήποτε διακοπής των ρωσικών ροών.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, σχετικά με τη δυνατότητα περισσότερων αποστολών στην Ευρώπη σε περίπτωση που μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διακόψει τις ροές.

Το Κατάρ, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, παράγει ήδη με πλήρη δυναμικότητα φορτία, τα περισσότερα από τα οποία αποστέλλονται στην Ασία με μακροπρόθεσμα συμβόλαια που δεν μπορεί να ακυρώσει. Το κράτος του Περσικού Κόλπου δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις ασιατικές εταιρικές σχέσεις, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση των προαναφερθέντων επαφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες που θα καλύπτουν τη σημαντική πλειονότητα του ενδεχόμενου ελλείμματος φυσικού αερίου», δήλωσαν την Τρίτη δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Η επαναδρομολόγηση των προμηθειών μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ημέρες έως μία ή δύο εβδομάδες», σημείωσαν.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει μια σειρά από επιλογές έκτακτης ανάγκης και συνομιλεί με διάφορους συμμάχους και εταιρείες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν Αλ-Θάνι, τη Δευτέρα και «συζήτησαν την απρόκλητη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Η κρατικά ελεγχόμενη Qatar Energy διαθέτει ελάχιστη ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, το οποίο θα μπορούσε να αποσταλεί στην Ευρώπη, η οποία ποσότητα θα ήταν πολύ μικρή για να κάνει κάποια αισθητή διαφορά», επισημαίνουν οι πηγές.

Το 2011, το Κατάρ μπόρεσε να μεταφέρει ορισμένα φορτία από την Ευρώπη στην Ασία, όταν οι τιμές LNG αυξήθηκαν μετά την απενεργοποίηση των πυρηνικών σταθμών της Ιαπωνίας μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα. Αυτές οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν με την έγκριση των ευρωπαίων πελατών του Κατάρ

Η Ευρώπη έχει γίνει πιο ελκυστική αγορά για προμηθευτές LNG, αφού οι τιμές ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, το Κατάρ έχει στείλει μόνο έξι φορτία στη βορειοδυτική Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής, από τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης της ναυσιπλοϊας. Την ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ παρέδωσαν 42 φορτία.

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σάαντ αλ-Καάμπι, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η χώρα δεν ήταν σε θέση να αντλήσει περισσότερο φυσικό αέριο για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού.

«Έχουμε εξαντληθεί», είπε τότε ο Al-Kaabi, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές LNG του Κατάρ ήταν περίπου 80 εκατομμύρια τόνοι ετησίως. «Παράγουμε ό,τι μπορούμε».

«Οι αποφάσεις για το εάν το φυσικό αέριο αποστέλλεται στην Ευρώπη ή στην Ασία βασίζονται στις «δυνάμεις της αγοράς», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κατάρ ξοδεύει σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα κατά 50%, αλλά το έργο δεν αναμένεται να παράγει φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του 2025.

Οι ΗΠΑ πάντως συνεχίζουν να πραγματοποιούν επαφές με κορυφαίους παράγοντες στον τομέα της ενέργειας από όλο τον κόσμο για αν καταλάβουν την προθυμία τους και τις δυνατότητές τους να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη εφόσον αυτό απαιτηθεί, μετά από μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους της διοίκησης του Μπάιντεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι συνομιλίες της Ουάσιγκτον για τη διασφάλιση μιας αδιάλειπτης ροής ενέργειας στην Ευρώπη για το υπόλοιπο του χειμώνα αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών και δεν επικεντρώθηκαν σε λίγους πωλητές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και οι κυρώσεις των ΗΠΑ για οποιαδήποτε σύγκρουση θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτόν τον εφοδιασμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ