Ενέργεια

“Βόμβα”! Αναλυτής: Οι Ρώσοι δεν έχουν επιπλέον αέριο για να πουλήσουν στην Ευρώπη

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου εν μέσω χαμηλής αποθήκευσης και υψηλής ζήτησης, με τη Ρωσία, τον κύριο πάροχο φυσικού αερίου της Ευρώπης, να πιέζει για την πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 ως λύση στην κρίση. Ωστόσο, ακόμη και αν ο αγωγός επρόκειτο να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, δεν θα συμβάλει στην αργή επίλυση της κρίσης του φυσικού αερίου, είπε ένας ειδικός στο Al Arabiya.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η Ρωσία πιέζει εδώ και καιρό την Ευρώπη να υιοθετήσει μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση συμβάσεων, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια, μέχρι τις αρχές του 2021, οι τιμές spot ήταν πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που συνδέονται με το πετρέλαιο, περίπου 4-6 φορές πιο κάτω. Ωστόσο, οι τιμές σήμερα είναι τώρα δύο έως τέσσερις φορές υψηλότερες από τις τιμές που συνδέονται με το πετρέλαιο, δήλωσε στο Naser El Tibi του Al Arabiya ο καθηγητής Jonathan Stern, διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Οξφόρδης για τις ενεργειακές μελέτες.



«Λοιπόν, θα βοηθούσε πραγματικά το Nord Stream αυτό; Λοιπόν, δεν το πιστεύω. Και ο λόγος είναι ότι το Nord Stream 2, αν λειτουργούσε, θα έφερνε φυσικό αέριο που ταξιδεύει σήμερα σε άλλους διαδρόμους, ιδιαίτερα στη Λευκορωσία και την Πολωνία και την Ουκρανία, θα το έφερνε μέσω του νέου αγωγού», δήλωσε ο Stern.

«Οι Ρώσοι τους τελευταίους τρεις ή τέσσερις μήνες δεν έχουν επιπλέον αέριο για να πουλήσουν στην Ευρώπη επειδή βίωσαν τον ίδιο χειμώνα που είχαμε στην Ευρώπη στο τέλος της περιόδου 2020-2021 και οι αποθήκες τους είναι σχεδόν άδειες», ισχυρίζεται.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να αναπληρώσει τα αποθέματα που εξαντλήθηκαν κατά πολύ πέρυσι αφού η ζήτηση αυξήθηκε λόγω του κρύου χειμώνα, ενώ η πανδημία COVID-19 πρόσθεσε περαιτέρω προκλήσεις. Η Ρωσία παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της και δεδομένης της τρέχουσας κρίσης πιέζει τώρα για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αγοράζει φυσικό αέριο, εκτός από την έκκληση για έγκριση του Nord Stream 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Επί του παρόντος, η Ευρώπη αγοράζει φυσικό αέριο στην επιτόπια αγορά, χρησιμοποιώντας τιμές spot, μια στρατηγική που έχει εξοικονομήσει σημαντικές δαπάνες για τους αγοραστές σε σύγκριση με μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τιμές που συνδέονται με το πετρέλαιο-την εναλλακτική στρατηγική για αγορές.

Συνολικά, η κρίση αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή απειλή για τη βιομηχανία φυσικού αερίου, εξήγησε ο Stern, με τις υψηλές τιμές να αυξάνουν τον ενθουσιασμό της εκάστοτε κυβέρνησης και των καταναλωτών για να στραφούν σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας - μια τάση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό που μπορεί να κάνει αυτή η κρίση, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι να πείσει τους απλούς πολίτες που χρησιμοποιούν σήμερα φυσικό αέριο και τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αέριο για βιομηχανικούς σκοπούς, ότι η απομάκρυνση από το φυσικό αέριο πρέπει να επιταχυνθεί. Ως εκ τούτου, αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη βιομηχανία φυσικού αερίου στην Ευρώπη και δυνητικά προβληματική για τις χώρες που προμηθεύουν σήμερα φυσικό αέριο μέσω αγωγών και ΥΦΑ », δήλωσε ο Στερν.



Σε απάντηση της κρίσης του φυσικού αερίου, η ΕΕ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα συζητήσει σχέδια για τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις. Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, με περίπου το 90 % των προμηθειών της ηπείρου. Ωστόσο, ο Stern πιστεύει ότι το σχέδιο είναι «εξωπραγματικό» καθώς θα αντιπροσωπεύει μια τεράστια αύξηση των επενδύσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου και δεν θα βοηθήσει στην προστασία των αγοραστών από υψηλές τιμές.

«Ο σκοπός της αποθήκευσης αερίου είναι πραγματικά να αντισταθμίσει τον ασυνήθιστα κρύο καιρό ή τη βλάβη για συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, όπως ένα τερματικό εισαγωγής ή έναν αγωγό ή ένα εγχώριο πεδίο. Κανείς δεν έχει αρκετή δυνατότητα για αποθήκευση φυσικού αερίου για να διαρκέσει αρκετούς μήνες μόνο και μόνο για να αντισταθμίσει τις υψηλές τιμές. Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό », είπε.

Επιπλέον, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν περαιτέρω να απομακρύνουν τα ορυκτά καύσιμα από το ενεργειακό τους μείγμα, οι μεγάλες επενδύσεις στην αποθήκευση φυσικού αερίου απλά δεν έχουν νόημα, εξήγησε ο Stern, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια χρήσης για τη νέα αποθήκευση για να επιστρέψει το κόστος.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=xL3NPDiTTxs

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ