Wall Street
Economy

Wall Street: Το μετεκλογικό ράλι διεκόπη απότομα από το επιφυλακτικό σήμα Πάουελ - Στα «κόκκινα» οι δείκτες

Το μετεκλογικό ράλι διεκόπη απότομα από το επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τα επόμενα βήματα της Fed - Σημαντικές πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο και στις φαρμακευτικές - Πάνω από 500 δισ. έχασαν οι έξι κορυφαίες εταιρείες της αγοράς

 

Τα απρόσμενα ισχυρό ράλι που κατέγραψε μετεκλογικά η Wall Streetήταν λογικό και επόμενο κάποια στιγμή να τερματιστεί. Όμως, οι δείκτες αναγκάστηκαν να «σηκώσουν» απότομα το χειρόφρενο, όταν αιφνιδιάστηκαν από την ψυχρή λογική του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι αντοχές της αμερικανικής οικονομίας και τα σκαμπανεβάσματα του πληθωρισμού θα αναγκάσουν τη Fed να κινηθεί προσεκτικά και να μην βιαστεί να προχωρήσει στις επόμενες περικοπές των επιτοκίων, συμφωνα με το Newmoney.gr

Στο ταμπλό ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,70% στις 43.444 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε σε ποσοστό 1,32% και τις 5.870 μονάδες και ο Nasdaq έκανε «βουτιά» ύψους 2,24% πέφτοντας στις 18.680 μονάδες, αν και νωρίτερα οι απώλειες του ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Με τις επιδόσεις αυτές και τοι τρεις βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες. Ο Dow έχασε άνω του 1%, ο S&P 500 συρρικνώθηκε σε ποσοστό 2,2% και ο Nasdaq περίπου 3,3%.

Βεβαίως, η συνολική τους απόδοση από την ημέρα των εκλογών παραμένει σε θετικό πρόσημο χάρη στο ράλι της περασμένης εβδομάδας, που ήταν και η καλύτερη για το 2024. Όμως, ενδεικτικά ο S&P 500 έχει χάσει πάνω από τα μισά του κέρδη, υποχωρώντας κάτω από το ορόσημο των 6.000 μονάδων.

«Η οικονομία δεν στέλνει κανένα μήνυμα ότι πρέπει να βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια», τόνισε σε ομιλία του την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας προσθέτοντας ότι «η δυναμική που βλέπουμε σήμερα στην οικονομία μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τις αποφάσεις μας προσεκτικά».

Μία ημέρα μετά ακολούθησαν οι καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις από το δείκτη λιανικών πωλήσεων που αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Οκτώβριο, καθώς τα επίπεδα καταναλωτικών δαπανών κρατήθηκαν σε καλά επίπεδα.

Έτσι, στις αγορές χρήματος οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, στις 18 Δεκεμβρίου, έπεσαν κάθετα από το 80% μόλις στο 50%. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων έκαναν άλμα με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει το 4,43% και του 2ετούς να φτάνει το 4,303%.

Υπό το κλίμα αυτό όλοι οι δείκτες δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις με επίκεντρο κυρίως τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος θεωρείται και ο πιο ευαίσθητος στις επιτοκιακές αλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό πως υπολογίζεται ότι οι έξι πολυτιμότερες εταιρείες της Wall Street, ήτοι η Nvidia, η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Alphabet και η Meta, που ανήκουν όλες στον τεχνολογικό κλάδο έχασαν από κοινού περίπου 510 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες. Ειδικά η Amazon και η Nvidia απώλεσαν έκαστη πάνω από 100 δισ. δολάρια.

Εξαίρεση στο self-off των Big Tech στάθηκε η Tesla που ακολούθησε το δικό της ανοδικό δρόμο χάρη στην προνομιακή σχέση του Έλον Μασκ με τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Βαρίδι για τον S&P 500 αποδείχτηκε και ο κλάδος υγείας και οι φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντέδρασαν διόλου καλά στην επιλογή του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ για το τιμόνι του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, οι εταιρείες εμβολίων (δεδομένου ότι ο Κένεντι είναι γνωστός αντιεμβολιαστής) βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση με ενδεικτική την πτώση της μετοχής της Moderna κατά 7% και της Pfizer κατά πάνω από 4,5%.

Στις κερδισμένες, αντιθέτως, βρέθηκαν οι αεροπορικές εταιρείες χάρη στην ψήφο εμπιστοσύνης από την Goldman Sachs που ανακοίνωσε ότι ξεκινά και πάλι να παρακολουθεί τον κλάδο δίδοντας του θετική σύσταση «buy».

Θεαματικό άλμα άνω του 51% και για την Bloom Energy μετά την αναβάθμιση της από την Piper Sandler, ενώ κέρδη αποκόμισε η Domino’s Pizza καθώς έγινε γνωστό ότι ο Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε μετοχές της εταιρείας.

Θετικό πρόσημο, επίσης, για την κινεζική Alibaba χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου, αλλά και για την Palantir μετά την μετακίνηση της μετοχής της εταιρείας software στον Nasdaq.
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR