Economy

Οπισθοχώρηση στις 1.400 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Για τρίτη μέρα έμειναν στο «τιμόνι» του ελληνικού χρηματιστηρίου οι πωλητές εντείνοντας σταδιακά τις κινήσεις τους, με αποτέλεσμα να απειληθούν πρόσκαιρα οι 1.400 μονάδες. Ενώ «κόκκινο» είναι οι περισσότεροι τίτλοι, με τις τράπεζες και τον κλάδο της ενέργειας να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (15/11) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 13,63 μονάδες ή -0,96% και έκλεισε στις 1.403,87 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.414,59 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.403,23 μονάδες. Το τελευταίο τριήμερο ο ΓΔ έχει χάσει συνολικά -1,89%. Αρνητικό το πρόσημο στο 5ήμερο (-0,66%), βάζοντας τέλος στο ανοδικό σερί των δύο προηγούμενων εβδομάδων.

Νέα ισχυρή πτώση σημείωσαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να ισορροπεί στη «ζώνη» των 1.200 μονάδων. Απώλειες άνω του -1% για όλες τις συστημικές (-2% η Πειραιώς), πλην της Eurobank. Πάνω από -2% οπισθοχώρησε η Τράπεζα Κύπρου, στον απόηχο του placement για το 4,8% (πακέτο 21,5 εκατ. μετοχών), με την αξία της συναλλαγής να ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας μηδένισε τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο.

Στα blue chips έντονες πιέσεις δέχθηκαν η ΔΕΗ, η Σαράντης, η Ελλάκτωρ, η Autohellas και η Cenergy Holdings. Άξια αναφοράς η διακίνηση δύο πακέτων συνολικής αξίας 10,383 εκατ. ευρώ στην Eurobank, αμέσως μετά την έναρξη των συναλλαγών. Ο όγκος των πακέτων ξεπέρασε τα 5 εκατ. τεμάχια. Άλλα τρία πακέτα (ένα στις 11:25, ένα στις 12:40 και ένα στις 16:30) άλλαξαν χέρια στην τράπεζα, με την αθροιστική αξία τους να ανέρχεται στα 4,98 εκατ. ευρώ. Πάνω από 15 εκατ. ευρώ η αξία και των τεσσάρων πακέτων.

Το profit taking λόγω της δυναμικής εκκίνησης του Νοεμβρίου συνεχίστηκε και σήμερα. Οι πτωτικές τάσεις διατηρήθηκαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με τον ΓΔ να χάνει κρίσιμα σημεία στήριξης, όπως οι 1.420 και οι 1.410 μονάδες, ενώ κινδύνευσαν και οι 1.400 μονάδες. Παράλληλα, η Αθήνα δείχνει να μην επωφελείται από το μπαράζ θετικών εκθέσεων από εγχώριους και διεθνείς οίκους, ούτε από τα ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα 9μήνου των εισηγμένων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η στήλη dark room, «περιμένοντας την είσοδο φρέσκων κεφαλαίων από το εξωτερικό, η ελληνική αγορά ανακυκλώνει τα λεφτά της πουλώντας από τα κέρδη της, αγοράζοντας τις υποσχέσεις συγκεκριμένων εταιρειών». Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είχαμε και τη λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου στην αγορά παραγώγων.

 

Οι πωλητές έχουν το προβάδισμα στις διεθνείς αγορές



«Φρένο» στο μετεκλογικό ράλι της Wall Street έβαλε ο Τζερόμ Πάουελ, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά τους. Εύλογη η κόπωση από το Trump Trade, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Federal Reserve ξεκαθάρισε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δε θα βιαστεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια. Πτωτικό άνοιγμα και σήμερα, με τους βασικούς δείκτες να οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες. Άνω του -1% διαπραγματεύονται ο S&P 500 και ο Nasdaq.

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον ευρωπαϊκό νότο (Ισπανία και Πορτογαλία στο +0,9%) ωστόσο να διαφοροποιείται. Κατά -0,5% υποχωρεί ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, με τους δείκτες σε Γερμανία και Γαλλία να χάνουν πέριξ του -0,1% με -0,3%.

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις μετοχές σε Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ να κλείνουν σε θετικό έδαφος. Στο «κόκκινο» βρέθηκαν, ωστόσο, οι κινεζικοί δείκτες με τον Shenzhen Component να διολισθαίνει κατά -2,6%.
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR