World
Updated at:

Για πρώτη φορά σήμερα μετά από 2 χρόνια μίλησαν Πούτιν και Σόλτς

Πέρασαν δύο χρόνια για να μιλήσουν ξανά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η πρώτη τους συνομιλία μετά από τόσο καιρό έγινε τηλεφωνικά σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται κυβερνητικούς κύκλους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνομιλία, η πρώτη μετά τον Δεκέμβριο του 2022, διήρκεσε μια ώρα.

Ο καγκελάριος είχε το τελευταίο διάστημα κατ´επανάληψη αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειτο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο. «Θα γίνει την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στο ARD, διευκρινίζοντας ότι θα προηγείτο συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο κ. Σολτς μίλησε με τον κ. Ζελένσκι πριν από δύο ημέρες.

Η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκεσε μια ώρα. Ο Σολτς προέτρεψε τον Πούτιν να δείξει προθυμία στο να διαπραγματευτεί μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

«Μίλησα με τον πρόεδρο Πούτιν στο τηλέφωνο και τον κάλεσα να τερματίσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και να αποσύρει τα στρατεύματά της. Η Ρωσία πρέπει να δείξει προθυμία να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία – με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο Γερμανός καγκελάριος.

Η συνομιλία των δύο ηγετών έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή τόσο για την Ουκρανία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον τρίτο χειμώνα δεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία, την ώρα που μεγάλα τμήματα της ενεργειακής υποδομής της να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους έχει επίσης οξυνθεί ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν απευθύνει έκκληση προς την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν για να στηρίξει την Ουκρανία πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας τον Ιανουάριο.

Ο Τραμπ, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει μια γρήγορη συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, προκαλώντας ανησυχίες στην Ευρώπη ότι μια τέτοια συμφωνία θα φέρει σε μειονεκτική θέση την Ουκρανία και πιθανώς να παγιώσει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ και έχει υποσχεθεί πρόσθετη βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.

Υπενθυμίζεται, ότι την Πέμπτη 14/11 η Μόσχα δήλωσε ανοιχτή σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εάν υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Γκενάντι Γκατίλοφ, οι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα των «ρωσικών προόδων (στο πεδίο της μάχης)».

Σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ είπε τον περασμένο μήνα ότι ο Πούτιν δεν ήταν διατεθειμένος να μιλήσει στον Σολτς για το ζήτημα της διαμεσολάβησης σε ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία και τον επέκρινε ότι απέρριψε τις προτάσεις για συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία περνάει πολιτική κρίση στο εσωτερικό της και ο Όλαφ Σολτς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 16 Δεκεμβρίου από την Bundestag, ενώ πιθανότατα θα γίνουν πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2025

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR