A-10 Thunderbolt II
Weapon systems
Updated at:

Γιατί ο ελληνικός στρατός ΔΕΝ θα αποκτήσει μεταχειρισμένα επιθετικά A-10 Warthog από τις ΗΠΑ (ακόμη και δωρεάν)

Από τότε που ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποσύρει τα περισσότερα επιθετικά αεροσκάφη A-10 Warthog του, φήμες εμφανίστηκαν σε ελληνικά και ξένα μέσα που ανέφεραν πως η χώρα μας ίσως αποκτούσε κάποιες από αυτές τις θρυλικές πλατφόρμες.

Φέτος την άνοιξη ο αμερικανικός στρατός αποκάλυψε πως σκοπεύει να πουλήσει τα αεροσκάφη αυτά σε κάποιον πιθανό πελάτη.

CONTINUE READING

Βρήκε Αγοραστή η Αμερική για τα A-10;

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική πολεμική αεροπορία τρέχει σήμερα μία διαδικασία απόσυρσης του στόλου επιθετικών αεροσκαφών A-10 Warthog. Τα πρώτα 56 (από τα συνολικά 265 αεροσκάφη) αναμένεται να αποσυρθούν μέχρι το οικονομικό έτος του 2028.

Κατά την διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου τον φετινό Απρίλιο, ο Αμερικανός γραμματέας πολεμικής αεροπορίας δήλωσε πως τουλάχιστον μία χώρα είχε εκφράσει ενδιαφέρον απόκτησης των μεταχειρισμένων αμερικανικών αεροσκαφών. Ο Αμερικανός δεν αποκάλυψε το κράτος στο οποίο αναφέρονταν, ωστόσο φαίνεται πως η Ουάσιγκτον προτιμάει να παραχωρήσει αυτές τις πλατφόρμες σε κάποια συμμαχική χώρα παρά να τις αποθηκεύσει.

Βέβαια η απόκτηση των μεταχειρισμένων αμερικανικών Warthog από κάποια ξένη χώρα ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους, όπως για παράδειγμα δυσκολίες υποστήριξης, συντήρησης και εξοπλισμού αυτών των παλαιών αεροσκαφών. Αυτές οι δυσκολίες φαίνεται πως κράτησαν μακριά και το ελληνικό επιτελείο.

Με απλά λόγια, αν και το A-10 είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αεροσκάφος, το οποίο θα ταίριαζε γάντι στις ανάγκες του ελληνικού στρατού εξαιτίας της τεράστιας ισχύος πυρός του, η χώρα μας θα δυσκολεύονταν πάρα πολύ να συντηρήσει αυτά τα αεροσκάφη. Η εταιρεία που τα παράγει έχει σταματήσει να υποστηρίζει αυτές τις πλατφόρμες, πράγμα που σημαίνει ότι τα ανταλλακτικά είναι σπάνια και πολύτιμα.

CONTINUE READING

Μετά την χώρα μας ένα άλλο φαβορί απόκτησής τους ήταν η Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό γραμματέα πολεμικής αεροπορίας ωστόσο το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα πολύ για αυτά τα επιθετικά αεροσκάφη επειδή ανησυχεί πως θα γίνουν εύκολοι στόχοι από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα. Τα επιθετικά αεροσκάφη όπως το A-10 πετούν σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα για να χτυπούν επίγειους στόχους, ωστόσο έτσι γίνονται στόχοι εχθρικών φορητών πυραύλων αεράμυνας (MANPADS) και αντιαεροπορικών πυροβόλων.

Δεδομένων όλων αυτών, η χώρα μας είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα αποκτήσει κανένα από τα αμερικανικά μεταχειρισμένα A-10 Warthog. Είναι πολύ πιθανό αυτά τα αεροσκάφη να μην αγοραστούν από κανένα ξένο κράτος και να καταλήξουν στις αμερικανικές αποθήκες, εξαιτίας των ζητημάτων που προαναφέραμε.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR