MMPC με MdCN
Weapon systems

Ο Δένδιας θέλει ευρωπαϊκές κορβέτες-«αστακούς» με γαλλικούς πυραύλους κρουζ SCALP Naval εμβέλειας 1.400 χλμ που θα φτάνουν την Άγκυρα

Όπως σας είχαμε πληροφορήσει κάποιες ημέρες νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός άμυνας Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται εντός του ευρωπαϊκού προγράμματος ναυπήγησης κορβετών ονόματι MMPC (παλαιότερα EPC) υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής αμυντικής πρωτοβουλίας PESCO. 

CONTINUE READING

Ο Νίκος Δένδιας δεν αποκάλυψε πολλές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μελλοντικό ελληνικό πολεμικό πλοίο, ωστόσο τα σκάφη αναμένεται να παραχθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, εν μέρει με ευρωπαϊκά κονδύλια και με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και συστήματα.

Το όνομα του προγράμματος ναυπήγησης των κορβετών αποκαλούνταν European Patrol Corvette (EPC), δηλαδή Ευρωπαϊκή Κορβέτα Περιπολίας, ωστόσο πρόσφατα το εγχείρημα μετονομάστηκε σε Modular and Multirole Patrol Corvette (MMPC), δηλαδή Αρθρωτή Κορβέτας Περιπολίας Πολλαπλών Ρόλων επειδή το πλοίο θα ναυπηγηθεί σε διαφορετικές εκδόσεις.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σήμερα ενεργά η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ελλάδα, η Δανία και η Ρουμανία. Το επίσημο συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2025, με την ναυπήγηση των πλοίων να ξεκινάει το 2026 και την παράδοση να αρχίζει το 2030.

Πώς θα Μοιάζουν οι Κορβέτες MMPC;

Μέχρι να υπογραφεί το επίσημη συμβόλαιο απόκτησης, πιθανώς το επόμενο έτος, εκτιμάται πως δεν θα γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών και συγκεκριμένα των ελληνικών κορβετών MMPC.

Σήμερα βέβαια φημολογείται ότι αναπτύσσονται 2 ή 3 διαφορετικές εκδόσεις για το εν λόγω πολεμικό πλοίο. Το σενάριο των δύο εκδόσεων περιγράφει πως θα σχεδιαστεί μία έκδοση μάχης (έπειτα από ιταλική πρόταση) και μία έκδοση περιπολίας μεγάλου βεληνεκούς (λόγω γαλλικής επιθυμίας).

Από την άλλη υπάρχει και το ενδεχόμενο να υπάρξουν 3 διαφορετικές εκδόσεις: 

  • μία έκδοση ειδικά σχεδιασμένη για αντιαεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κατά εχθρικών στόχων επιφανείας, η οποία θα μπορούσε να διαθέτει και ανθυποβρυχιακές δυνατότητες
  • μία έκδοση ειδικά σχεδιασμένη για μάχες κατά εχθρικών σκαφών επιφανείας και για αποστολές ωκεάνιων ερευνών, η οποία θα μπορεί να επιχειρεί σε μέγιστη εμβέλεια 10.000 ναυτικών μιλίων (19.000 χλμ)
  • και μία έκδοση ειδικά σχεδιασμένη για υπεράκτιες αποστολές περιπολίας, δηλαδή σε ανοιχτές θάλασσες και όχι κοντά σε ακτές (παράκτιες αποστολές περιπολίας)

CONTINUE READING

Λέγεται πως η χώρας μας ενδιαφέρεται να αποκτήσει μία από τις παραπάνω εκδόσεις που προορίζονται για μάχη και όχι μόνο για περιπολία, πράγμα που σημαίνει ότι τα ελληνικά πλοία θα συνοδεύονται και από πολύ προηγμένο οπλισμό.

Μέσα σε αυτόν τον οπλισμό φημολογείται ότι θα περιλαμβάνεται ο γαλλικός υποηχητικός πύραυλος κρουζ MdCN (SCALP Naval), ουσιαστικά μία ναυτική έκδοση του φονικού πυραύλου κρουζ SCALP-EG/Storm Shadow. Αυτό το όπλο έχει εμβέλεια 1.400 χιλιομέτρων, χαρακτηριστικό που το καθιστά ένα πραγματικό υπερόπλο.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR