Προπαγανδιστής του Κρεμλίνου διερωτήθηκε γιατί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για ανάμειξη σε ουκρανικό χτύπημα στο αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, λέγοντας ότι το μόνο που έκανε ήταν να τονίσει την έλλειψη αντίδρασης της Μόσχας.
Ο Σεργκέι Μαρντάν, παρουσιαστής της ρωσικής τηλεόρασης που πρόσκειται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόταν σε σχόλια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε "με τον στενό συντονισμό Αμερικανών και Βρετανών ειδικών" και ότι χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικός εξοπλισμός και αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
Μια ουκρανική στρατιωτική πηγή δήλωσε στο BBC ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Storm Shadow που προμηθεύτηκαν από τη Βρετανία, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι πέντε πύραυλοι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνά της.
Εν μέσω της έξαρσης των επιθέσεων του Κιέβου σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους στη χερσόνησο που κατέχει από το 2014 η Μόσχα, ένας ουκρανικός πύραυλος έπληξε το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις 22 Σεπτεμβρίου, καταφέροντας πλήγμα στην καρδιά του ρωσικού ναυτικού. Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι σκότωσε δεκάδες αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του στόλου ναύαρχου Βίκτορ Σοκόλοφ, αν και έκτοτε εμφανίστηκε σε ρωσικό στρατιωτικό κανάλι.
Σε μια ανάρτηση στο Telegram, ο Μαρντάν επέκρινε τα σχόλια της Ζαχάροβα, γράφοντας: "το ερώτημα είναι- γιατί αυτές οι δηλώσεις; Ποια είναι η λογική;" "Εάν μια επίθεση σε μια σημαντική στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, αυτό είναι ένας λόγος για να ξεκινήσει ένας πόλεμος ή, τουλάχιστον, να διεξαχθούν αντίποινα σε επιθέσεις σε επιτελεία, βάσεις, πολεμικά πλοία και λιμάνια".
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι μέσω της παροχής όπλων και πληροφοριών, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία. "Περιμένει κανείς χτυπήματα στη βάση της (βρετανικής) RAF στη Μάλτα; Ή τουλάχιστον στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στις χώρες της Βαλτικής;" Ο Μαρντάν είπε: "Γιατί να ταπεινωθούμε;" Η Βρετανία δεν διαθέτει πλέον αεροπορική βάση στη Μάλτα, την πρώην αποικία της στη Μεσόγειο.
Τα σχόλια κοινοποιήθηκαν στο Telegram από το φιλο-ουκρανικό ανατολικοευρωπαϊκό μέσο Nexta, το οποίο δημοσίευσε: "Ο προπαγανδιστής Μαρντάν ρωτάει γιατί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αυτοεξευτελίζεται τόσο πολύ. Εξάλλου, όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα πίσω από τις πολεμικές αλλά κενές φράσεις τους". "Το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον και η Δύση το καταλαβαίνει αυτό, οπότε η μουρμούρα της Ζαχάροβα περί "κόκκινων γραμμών" δεν φοβίζει πλέον κανέναν, αλλά προκαλεί μόνο ένα συγκαταβατικό χαμόγελο", πρόσθεσε η Nexta.
Οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά πλήγματα κατά ρωσικών στρατιωτικών στόχων στην Κριμαία. Την περασμένη εβδομάδα, ισχυρίστηκαν ότι έβγαλαν εκτός λειτουργίας μια συστοιχία πυραύλων αεράμυνας S-400, καθώς και ότι προκάλεσαν ζημιές σε ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο και υποβρύχιο.
Ρωσικά μέσα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγουν νέα μέτωπα κατά της Ρωσίας
Η Ουάσιγκτον ανοίγει νέα μέτωπα κατά της Ρωσίας, καθώς η Ουκρανία δεν ανταπεξέρχεται στο έργο της, γράφει η RIA Novosti, επικαλούμενη την αραβική φιλορωσική εφημερίδα Al-Watan.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπες με μια απογοητευτική πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανοίγει νέα μέτωπα κατά της Ρωσίας - στο έδαφος της <...> Μολδαβίας και στον Νότιο Καύκασο", αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Ουάσιγκτον δεν ήταν προετοιμασμένη για την ανθεκτικότητα της Ρωσίας και αποφάσισε να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα hot spots γύρω της. Σύμφωνα με τη Δύση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάντληση του δυναμικού της Ρωσίας.
Ο παρατηρητής σημειώνει επίσης ότι η αποτυχία της Ουκρανίας ώθησε τη Δύση να ανοίξει νέα μέτωπα. Η Ουάσιγκτον μάταια ποντάρει στο Κίεβο, αφού υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία μεταξύ των στρατών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία δεν επιτρέπει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτύχουν πρόοδο.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι το ΝΑΤΟ στοχεύει στην αντιπαράθεση. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , η περαιτέρω επέκταση του μπλοκ δεν θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ευρώπη. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητά του για διάλογο με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά σε ισότιμη βάση με τη Δύση να εγκαταλείψει την πορεία της προς τη στρατιωτικοποίηση της ηπείρου. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει ανακοινώσει πρωτοφανή δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στα δυτικά της σύνορα.