Russia

Η Ρωσία δεν δείχνει σημάδια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία: Σχεδιάζει τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες το 2024

Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν σχεδόν κατά 70% -στα 106 δισεκατομμύρια ευρώ- το 2024, σύμφωνα με έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, μια αύξηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της Μόσχας να συνεχίσει τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, παρά το ανθρώπινο κόστος, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν το 2024 κατά 68% σε σύγκριση με φέτος και θα φτάσουν τα 10.800 δισεκατομμύρια ρούβλια (106 δισεκατομμύρια ευρώ). Έτσι, το ποσό που διατίθεται για την άμυνα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των συνολικών ομοσπονδιακών δαπανών το 2024 και το 6% του ΑΕΠ - μια πρώτη φορά στη σύγχρονη ρωσική ιστορία.

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται για την εσωτερική ασφάλεια πρόκειται να αυξηθεί στα 3.400 ρούβλια (33 δισεκατομμύρια ευρώ), που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των ετήσιων ομοσπονδιακών δαπανών, γράφει το News.ro

Οι προτεραιότητες αυτού του προϋπολογισμού είναι σαφείς - «ενοποίηση της αμυντικής ικανότητας της χώρας» και «ενσωμάτωση των νέων ουκρανικών περιοχών», των οποίων η προσάρτηση διεκδικήθηκε από τη Μόσχα, αλλά και «κοινωνική βοήθεια για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών», λίγους μήνες πριν. τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, που αναμένονται την άνοιξη του 2024.

 

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης

 

Αντίθετα, οι συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος αντιπροσωπεύουν μόλις το ένα τρίτο του αμυντικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Συνολικά, οι ομοσπονδιακές δαπάνες θα είναι 36.661 δισεκατομμύρια ρούβλια (359 δισεκατομμύρια ευρώ), μια θεαματική αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2023. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν εξήγησε πολύ πώς θα χρηματοδοτήσει αυτή τη σημαντική αύξηση, ενώ, όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, τα έσοδα από την πώληση υδρογονανθράκων θα μειωθούν σημαντικά και θα αντιπροσωπεύουν, το 2024, «το ένα τρίτο του επόμενου έτους (προϋπολογισμός)», στο πλαίσιο όπου πριν από την εισβολή στην Ουκρανία αντιπροσώπευαν το μισό του προϋπολογισμού.

Στο παρελθόν, αυτός ο τομέας ώθησε την ανάπτυξη της Ρωσίας, αλλά το μερίδιο των υδρογονανθράκων μειώνεται λόγω των διεθνών κυρώσεων και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να βγει από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα.

Μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ευαίσθητοι για τη ρωσική οικονομία είναι το γεγονός ότι ανακοίνωσε ότι έκανε τις δημοσιονομικές της προβλέψεις με βάση την υπόθεση ενός δολαρίου αξίας περίπου 90 ρούβλια, ποντάροντας έτσι στην αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος στο μεσοπρόθεσμα. Το σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2024-2026 πρόκειται να σταλεί στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, την Παρασκευή.
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR