USA
Updated at:

Πύρρεια νίκη στο Μπαχμούτ για Ουκρανούς-Tο ΝΑΤΟ έχει στρατιωτικό σχέδιο επίθεσης στη Ρωσία-Ο ρόλος της Ελλάδος

Ο κόσμος βαδίζει ολοταχώς σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο τον οποίο πολλοί μπορούν να το βαφτίσουν όπως νομίζουν  

CONTINUE READING

Οι Ουκρανοί κατέλαβαν θύλακα 1700 μέτρων στο Μπαχμούτ, ενώ το υπουργείο Άμυνας τους ανακοίνωσε τον θάνατο 660 Ρώσων στρατιωτών, την καταστροφή ενός συστήματος αεράμυνας, 4 ερμάτων μάχης και 12 συστημάτων πυροβολικού, οι απώλειες  τους ήταν διπλάσιες τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό.

 
 
 
 

Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν, (δίνοντας στην δημοσιότητα βίντεο) ότι  1700 Ουκρανοί είναι νεκροί καθώς και την καταστροφή δεκάδων οπλικών συστημάτων όλων των τύπων.

Κάθε μέτρο που κερδίζουν οι Ουκρανοί στο Μπαχμούτ, το πληρώνουν πολύ βαριά σε φόρο αίματος. Άλλωστε αυτό είναι και το ρωσικό σχέδιο όπως έχουμε αναφέρει, κατά το οποίο οι Ρώσοι θα εμπλέξουν σημαντικές ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη αυτή ( που είναι απλά ερείπια), με στόχο την τριβή και την πρόκληση απωλειών ώστε να τερματιστεί η ουκρανική αντεπίθεση πριν ξεκινήσει.

Το ΝΑΤΟ γνωρίζοντας το μάταιο του πολέμου στην Ουκρανία ετοίμασε στρατιωτικό σχέδιο επίθεσης στην Ρωσία   

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, αναμένεται να πρέπει να εγκρίνουν χιλιάδες σελίδες μυστικών στρατιωτικών σχεδίων που θα περιγράφουν πώς θα απαντήσει η συμμαχία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αλλαγή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς αυτή δεν είχε κάνει μεγάλα αμυντικά σχέδια για πολύ καιρό, ενώ  στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχε στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, καθώς και στους βομβαρδισμούς της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, αλλά δεν θεωρούσε τη μετασοβιετική Ρωσία ως υπαρξιακή απειλή.

Ωστόσο, με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την πρώτη στρατιωτική σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρει το Reuters, «όλα έχουν αλλάξει και το ΝΑΤΟ θέλει να έχει έτοιμη απάντηση σε περίπτωση επίθεσης από τυχόν εχθρούς», και πάνω απ' όλα από την Μόσχα.

«Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ διαχείρισης κρίσεων και συλλογικής άμυνας είναι η εξής: η σειρά των γεγονότων δεν καθορίζεται από εμάς, αλλά από τον αντίπαλό μας», δήλωσε πρόσφατα ο ανώτερος αξιωματούχος της Συμμαχίας, Ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, προσθέτοντας ότι πρέπει να προετοιμαστούν για το γεγονός ότι μια σύγκρουση μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή.

Το ΝΑΤΟ θα παρέχει επίσης καθοδήγηση στα έθνη για το πώς να βελτιώσουν τις δυνάμεις και την επιμελητεία τους.

«Οι σύμμαχοι θα γνωρίζουν ακριβώς ποιες δυνάμεις και δυνατότητες χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένου πού, τι και πώς να τις αναπτύξουν», δήλωσε επίσης πρόσφατα και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τα άκρως απόρρητα έγγραφα, τα οποία, όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο, θα προβλέπουν τη διανομή ορισμένων στρατευμάτων. για την υπεράσπιση ορισμένων περιοχών.

Το Reuters αναφέρει ότι πρόκειται για συνέχεια της ανάπτυξης των στρατευμάτων της Συμμαχίας στα ανατολικά της Γηραιάς Ηπείρου, με επικεφαλής την Βρετανία, τον Καναδά και τη Γερμανία, η οποία ξεκίνησε το 2014.

Ωστόσο, η Συμμαχία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο έργο αφού από το 2022, συμφώνησε να θέσει 300.000 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού, σε σύγκριση με 40.000 στο παρελθόν.

Οι μάχες όμως στην Ουκρανία έχουν αποκαλύψει την έλλειψη ικανότητας των μελών του ΝΑΤΟ να παράγουν επαρκείς ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, και επιπλέον, πρέπει να βελτιωθεί η από καιρό παραμελημένη επιμελητεία που είναι απαραίτητη για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων σιδηροδρομικώς ή οδικώς.

Για να χρηματοδοτήσει τα νέα σχέδια, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη να δώσουν περισσότερα χρήματα στο ΝΑΤΟ. Πρώτα από όλα, εκπληρώνοντας τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ (δύο τοις εκατό του ΑΕΠ ο καθένας), αλλά και αυξάνοντας τις δαπάνες για τους στόχους της Συμμαχίας, που θα είναι και το θέμα της συνόδου κορυφής στη λιθουανική πρωτεύουσα.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι η πλήρης εφαρμογή των νέων σχεδίων θα είναι σχετικά σύντομη.

Η Ελλάδα είναι μια τεράστια βάση των ΗΠΑ από την οποία θα ξεκινήσει ο πόλεμος κατά των Ρώσων

Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι ειδικά στην χώρα μας, από το 2018 έχουν γίνει πολυάριθμες επενδύσεις από την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έχει καταστεί μια τεράστια βάση των ΗΠΑ, από την οποία θα γίνεται ο στρατηγικός έλεγχος των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.   
Η πρόσφατη επικαιροποίηση της Στρατηγικής   Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ , περιελάμβανε την Αλεξανδρούπολη ως μια  πόλη  δημιουργίας-ανάπτυξης  αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα μας.

Η παρουσία έτσι των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο, έχουν κύρια αποστολή την παρεμπόδιση  των αεροπλανοφόρων του ΝΑΤΟ να βρεθούν κοντά στον Βόσπορο, ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, με χρήση πυραύλων από καταδρομικά και τα υποβρύχια της Ρωσίας, κάτι που η συμμαχία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κάθε σενάριο.

Σε μια τέτοια μάχη, η Δύση θα είχε ανώτερες δυνάμεις, αλλά το τίμημα οποιασδήποτε επιτυχίας για το ΝΑΤΟ θα ήταν πολύ υψηλό, λόγω της κλίμακας των επιχειρήσεων, που θα απαιτούνταν σε οποιοδήποτε σενάριο με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.

 Σκοπός των Ρώσων πάντως από τι κινήσεις τους, είναι η παρεμπόδιση του ΝΑΤΟ από το να εισέλθει με πολεμικά πλοία τόσο στα Στενά του Οτράντο όσο και του Βοσπόρου.

Τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Γεωπολιτικά, με την σχεδόν ευθεία σύγκρουση μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας. Δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα. Αφορούν όλη τη Βαλκανική. Και δεν έχουν να κάνουν μόνο με στρατιωτικές βάσεις, εμπορικές αρτηρίες και αγωγούς μεταφοράς ενέργειας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR