World
Updated at:

Τι κρύβεται πίσω από την συμμαχία Ρωσίας- Ιράν; Το αλισβερίσι στα όπλα και οι κρυφές συμφωνίες

Δεν είναι ακόμη σαφές, το κίνητρο και το παρασκήνιο στην συμμαχία Ρωσίας- Ιράν, όμως η πιο δημοφιλής εκδοχή είναι πως η Μόσχα υποσχέθηκε στην Τεχεράνη τη μεταφορά πυρηνικών τεχνολογιών και την κατασκευή υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου, επισημαίνουν στην ιστοσελίδα defence-ua.com. 

CONTINUE READING

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για τα ιρανικά «drones καμικάζι» μεταφέροντας αεροσκάφη Su-35S από το «αιγυπτιακό» συμβόλαιο τους. Φαίνεται όμως ότι η «ανταλλαγή» όπλων μεταξύ του Ιράν και της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορεί να διευρυνθεί σημαντικά.

Για παράδειγμα, οι συντάκτες του πολωνικού Defense24 γράφουν,  ότι η Τεχεράνη ζήτησε από τη Μόσχα να μεταφέρει όχι μόνο μαχητικά Su-35S, αλλά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη μάχης Yak-130 και αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα K-300 «Bastion» με πυραύλους P-800.

Αν και οι Ρώσοι δεν δημοσιοποίησαν το Yak-130 τους ως "άλλο Wunderwaffe", αυτό το αεροσκάφος έχει αρκετά αξιοπρεπή (δηλωμένα) χαρακτηριστικά - φορτίο μάχης έως 3000 kg, μέγιστη εμβέλεια πτήσης έως 2,4 χιλιάδες χιλιόμετρα.

CONTINUE READING

Η Μόσχα προμηθεύει επίσης τέτοια αεροσκάφη τη Μιανμάρ, το Βιετνάμ (από 6 σε 12 αεροσκάφη το 2021) και το Λάος (4 αεροσκάφη ως "πληρωμή" για την προμήθεια του T-34 ). 

Σύμφωνα με το The Military Balance, μέχρι το τέλος του 2021, υπήρχαν 109 εκπαιδευτικά και μαχητικά αεροσκάφη Yak-130 σε υπηρεσία με τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Και είναι πολύ πιθανό ότι εάν η Μόσχα αποφασίσει να προμηθεύσει τέτοια αεροσκάφη στην Τεχεράνη, μπορεί κάλλιστα να ληφθούν από τις μονάδες σχηματισμού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ρωσικό Yak-130 από την Πολεμική Αεροπορία της Μιανμάρ, ενδεικτική φωτογραφία από ανοιχτές πηγές

Η κατάσταση είναι κάπως πιο περίπλοκη. Τέτοια πυραυλικά συγκροτήματα χρειάζονται οι ίδιοι οι Ρώσοι για να συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τις παραθαλάσσιες πόλεις της Ουκρανίας. Πολύ περισσότερο που η παραγωγική ικανότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την παραγωγή νέων πυραύλων P-800 είναι αρκετά περιορισμένη.

Από την άλλη όμως, το Ιράν μπορεί να χρειαστεί τέτοια συγκροτήματα για να «μπλοκάρει» τα στενά του Ορμούζ, μέσω του οποίου περνά έως και το 25% της παγκόσμιας μεταφόρτωσης πετρελαίου. Επομένως, η Μόσχα μπορεί να «ταρακουνήσει» τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας με τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι συντάκτες του Defense24 επισημαίνουν επίσης,  ότι η Τεχεράνη και η Μόσχα μπορούν να «ανταλλάξουν» ανταλλακτικά για στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη.

Πιθανώς, η Ρωσική Ομοσπονδία θα προσπαθήσει τουλάχιστον να αγοράσει από το Ιράν εξαρτήματα για εξοπλισμό και όπλα σοβιετικής κατασκευής, απαραίτητα για τον εξοπλισμό "chmobikes". Με τα οποία είναι εξοπλισμένος, ειδικότερα, ο ιρανικός στρατός.

Ιρανικό τανκ T-72S "Shildan", ενδεικτική φωτογραφία από ανοιχτές πηγές

Σύμφωνα με το The Military Balance, μέχρι το τέλος του 2021, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν διέθεταν περισσότερα από 1,5 χιλιάδες άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 480 μονάδων T-72S και περισσότερες από 75 μονάδες T-62. Υπάρχουν επίσης 610 οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 και BMP-2 και 300 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-50 και BTR-60.

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ιράν διαθέτουν περίπου 300 αυτοκινούμενα πυροβόλα, εκ των οποίων τα 60 είναι αυτοκινούμενα πυροβόλα 2C1 «Gvozdika». Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 2.000 βαρέλια ρυμουλκούμενου πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων 540 οβίδων D-30 διαμετρήματος 122 mm, έως και 985 πυροβόλων M-46 διαμετρήματος 130 mm και 30 οβίδων D-20 διαμετρήματος 152 mm. Επιπλέον, διατίθενται και 100 συστήματα BM-21 «Grad».

Όσον αφορά το αντιαεροπορικό πυροβολικό, θεωρητικά, οι Ρώσοι μπορεί να ενδιαφέρονται για την παρουσία στο Ιράν περίπου 100 μονάδων ZSU-23-4 «Shilka» και 300 μονάδων ZU-23-2.

Δεν πρέπει όμως να αποκλειστεί ότι,  θα ενδιαφέρονται και για τα 80 σπάνια αντιαεροπορικά πυροβόλα τύπου ZSU-57-2 .

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR