Russia

Αιματοχυσία της ρωσικής στρατιωτικής ''ελίτ'' ! BBC: Οι απώλειες του Πούτιν-Επίλεκτοι, Spetsnaz, FSB και FSO, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές- Μέρος Β'

Επιμέλεια, Κουτσουρίδου Χριστίνα

 

Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός έχασε χιλιάδες στρατιώτες. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών ποικίλλουν, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις όχι μόνο αόριστα τον αριθμό των νεκρών, αλλά και ποιοι ακριβώς ήταν, όπως γράψαμε και στο Α' Μέρος με τίτλο Σκοτωμός! BBC: Οι απώλειες της ρωσικής στρατιωτικής ''ελίτ'' -Επίλεκτοι, Spetsnaz, FSB και FSO, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές- Μέρος Α'

CONTINUE READING

Αποκαλύψαμε τα στοιχεία του BBC που αφορούσαν την Spetsnaz GRU, και τις Ειδικές Δυνάμεις της Ρωσικής Φρουράς. Σήμερα θα αναλύσουμε τις FSB και FSO, τους αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες και πιλότους. 

FSB και FSO

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι γνωστό πως 20 αξιωματικοί της FSB και FSO έχασαν τη ζωή τους κατά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες είναι υπάλληλοι των συνοριακών στρατευμάτων που υπάγονται στο FSB. Ωστόσο, υπάρχουν μεταξύ των νεκρών και αξιωματικοί των πιο μυστικών μονάδων.

Σύμφωνα με τον Andrei Soldatov, ειδικό στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες,'' Το Κέντρο Ειδικού Σκοπού της FSB συμμετέχει ενεργά στις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα κατεχόμενα (για παράδειγμα, στη Χερσώνα)''.

Είναι γνωστός ο θάνατος του Νικολάι Γκόρμπαν, Αντισυνταγματάρχη της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του FSB. Τα μέσα ενημέρωσης της Καμτσάτκα ανέφεραν και  τον θάνατο του αντισυνταγματάρχη των ειδικών δυνάμεων της FSB, Σεργκέι Πρίβαλοφ.

ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ

Εάν όλοι αυτοί οι αξιωματικοί πέθαναν πραγματικά στην Ουκρανία, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τις ειδικές δυνάμεις της FSB. Για σύγκριση: η τελευταία φορά που η ομάδα έχασε περισσότερους από τρεις αξιωματικούς σε έξι μήνες ήταν την περίοδο 1995-1996 - μετά από βαριές επιθέσεις στο Budyonnovsk και το Pervomaisky.

Αλεξιπτωτιστές

Οι αλεξιπτωτιστές αποτελούν ακριβώς το ένα πέμπτο όλων των αναγνωρισμένων Ρώσων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκτός από την εμπειρία μερικών μονάδων, οι ρωσικοί σχηματισμοί πεζικού δεν έχουν λάβει ενεργό μέρος στις εχθροπραξίες από τον ρωσο-γεωργιανό πόλεμο του 2008.

''Οι μονάδες συνδυασμένων όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν ήταν έτοιμες για επιχειρήσεις επίθεσης. Επιπλέον, ένα μικρό μέρος -εννοιολογικά, λόγω έλλειψης βαρέως εξοπλισμού στο επιτελείο, και ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος - τεχνικά, λόγω της κοινότυπης αδυναμίας διεξαγωγής στενής μάχης με φορητά όπλα'', τονίζει ο απόστρατος Ρώσος αξιωματικός Alexander Aratyunov.

Ως αποτέλεσμα, το κύριο βάρος των μαχών τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου έπεσε στις αερομεταφερόμενες μονάδες.

Το 331 Σύνταγμα Φρουράς των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων από την Κοστρόμα υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες: υπάρχουν μόνο επίσημα περισσότεροι από 80 νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του συντάγματος και 20 ακόμη αξιωματικών.

Οι αλεξιπτωτιστές του 331ου συντάγματος θεωρούνταν μια από τις ισχυρότερες μονάδες του ρωσικού στρατού. Κέρδιζαν τακτικά διάφορους διατμηματικούς διαγωνισμούς και κατέβαιναν επανειλημμένα στα λιθόστρωτα της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα στις 9 Μαΐου. Στρατιώτες και αξιωματικοί του συντάγματος συμμετείχαν στις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στα Βαλκάνια, πολέμησαν στην Τσετσενία και συμμετείχαν επίσης στις εχθροπραξίες στο έδαφος της περιοχής του Ντόνετσκ της Ουκρανίας το 2014.

Μερικοί από τους Ρώσους στρατιώτες από το σύνταγμα 331 που έχουν πεθάνει
Πορτρέτα μερικών νεκρών αλεξιπτωτιστών του 331ου συντάγματος

Μια προσπάθεια στο Κίεβο στις αρχές Μαρτίου στοίχισε στους στρατιώτες του 331ου συντάγματος δεκάδες ζωές. Μετά την υποχώρηση των Ρώσων, η μονάδα αποσύρθηκε για λίγο στη Λευκορωσία. Στις αρχές Απριλίου, οι αλεξιπτωτιστές του Kostroma συμμετείχαν στις μάχες για το Izyum στην περιοχή του Ντόνετσκ και τον Μάιο μεταφέρθηκαν στην περιοχή Luhansk, κοντά στην πόλη Popasnaya.

Λαμβάνοντας υπόψη εκείνο το στρατιωτικό προσωπικό των οποίων οι θάνατοι δεν αναφέρθηκαν δημόσια, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στο 331ο σύνταγμα θα μπορούσε να φτάσει τα 150 άτομα. Αν προσθέσουμε σε αυτό τον κατά προσέγγιση αριθμό των τραυματιών (με βάση ότι για κάθε δύο νεκρούς υπάρχουν περίπου επτά τραυματίες), η ομάδα θα μπορούσε να είχε χάσει 650-670 άτομα. Αυτό είναι περισσότερο από το ήμισυ της εκτιμώμενης δύναμης του 331ου συντάγματος στην αρχή του πολέμου.

Σοβαρές απώλειες υπέστη και το 247ο Σύνταγμα Φρουρών των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων από τη Σταυρούπολη. Ένα χρόνο πριν από την έναρξη του πολέμου, έλαβε ειδικό σημαιοφόρο του Υπουργείου Άμυνας «ως ένδειξη ιδιαίτερης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης της αξίας». Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, οι αλεξιπτωτιστές έχασαν 63 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του συντάγματος και τουλάχιστον 12 άλλους αξιωματικούς.

Πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τις απώλειες στο πιο επίλεκτο απόσπασμα των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων - την 45η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων Φρουρών, που εδρεύει στην Kubinka κοντά στη Μόσχα. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, το BBC κατάφερε να διαπιστώσει τον θάνατο 14 στρατιωτών αυτής της μονάδας, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού. Για σύγκριση: στα επτά χρόνια των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, αναφέρθηκαν μόνο τρεις νεκροί στρατιώτες αυτής της ταξιαρχίας.

Πεζοναύτες

πεζοναύτες

Ρώσοι πεζοναύτες συμμετείχαν σε δεκάδες ασκήσεις το 2019-2021. Στην εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας συμμετείχαν ενεργά και υποτμήματα των Ρώσων πεζοναυτών. Πολεμούν κυρίως στο νότιο μέτωπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η 810η Ταξιαρχία Φρουρών, που εδρεύει στην προσαρτημένη Κριμαία, υπέστη τις περισσότερες απώλειες. Οι Πεζοναύτες έχασαν τουλάχιστον 56 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της ταξιαρχίας: ο συνταγματάρχης Alexei Sharov πέθανε τον Μάρτιο.

Η 336η Ταξιαρχία Φρουρών έχασε 40 πεζοναύτες, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του επιτελείου της ταξιαρχίας με τον βαθμό του συνταγματάρχη και ο πολιτικός αξιωματικός της ταξιαρχίας με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Είναι επίσης γνωστό για 52 νεκρούς από την 155η Ταξιαρχία Φρουρών, μεταξύ των οποίων οκτώ αξιωματικοί.

Πιλότοι

πιλότος

Από την 1η Σεπτεμβρίου, το BBC έχει πληροφορίες για 67 Ρώσους στρατιωτικούς πιλότους που έχασαν τη ζωή τους κατά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία απωλειών, αφού τα πληρώματα των πολεμικών αεροσκαφών και των ελικοπτέρων είναι ειδικοί και η ελίτ οποιουδήποτε στρατού στον κόσμο. Η εκπαίδευση ενός πιλότου ελεύθερου σκοπευτή μπορεί να διαρκέσει 15-17 χρόνια και κοστίζει 12-14 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά την επίσημη παρουσία εκατοντάδων σύγχρονων και έτοιμων για μάχη πολλαπλών ρόλων και μαχητικών-βομβαρδιστικών, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν μια μεγάλης κλίμακας επιθετική αεροπορική εκστρατεία, λένε οι ειδικοί. Είναι πιθανό ότι αυτό οφείλεται στην απώλεια κορυφαίων στρατιωτικών πιλότων τους πρώτους μήνες του πολέμου.

''Στην πράξη, ο αριθμός των Ρώσων πιλότων με τις απαραίτητες δεξιότητες και εμπειρία για να χρησιμοποιήσουν το πλήρες δυναμικό των μαχητικών πολλαπλών ρόλων είναι πολύ περιορισμένος'', δήλωσε ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος αναλυτής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών.

''Πολλοί Ρώσοι πιλότοι πετούν περίπου 80 ώρες το χρόνο. Και αυτό δεν αρκεί για να εκπληρώσουν πραγματικά τον πρωταρχικό ρόλο που τους έχει ανατεθεί'', συνεχίζει.

Τα δεδομένα για τις απώλειες μεταξύ των πιλότων μπορεί να είναι μια έμμεση επιβεβαίωση των λόγων του ειδικού. Τουλάχιστον πέντε από τους νεκρούς πιλότους είναι άτομα άνω των 50 ετών. Είναι γνωστό ότι κάποιοι από αυτούς θα έπρεπε να είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από μερικά χρόνια. Η συμμετοχή τους σε πολεμικές εξόδους μπορεί να αποτελεί απόδειξη έλλειψης μιας νεότερης γενιάς καταρτισμένων και με κίνητρα πιλότων.

Παράλληλα, δεκάδες έμπειροι πιλότοι καταρρίφθηκαν τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Για παράδειγμα, ο διοικητής ενός συντάγματος αεροπορίας από την Transbaikalia πέθανε την πρώτη κιόλας ημέρα των εχθροπραξιών. Ένας διοικητής αεροπορίας με εμπειρία στον πόλεμο στη Γεωργία και τη Συρία δεν επέστρεψε από την πτήση στις 8 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις βρετανικές πληροφορίες, για πολλά χρόνια το πρόγραμμα εκπαίδευσης στρατιωτικών πιλότων στη Ρωσία ακολουθούσε ένα αυστηρό και προεγκεκριμένο σχέδιο, που είχε στόχο να εντυπωσιάσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να καταστείλει την πρωτοβουλία και δεν συνέβαλε στην ανάπτυξη της ικανότητας γρήγορης λήψης ανεξάρτητων αποφάσεων. Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων μάχης των νεαρών πληρωμάτων της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας.

''Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνουν οι Ρώσοι πιλότοι στις περισσότερες εξόδους, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες σε ανοιχτές πηγές. Αλλά αυτό που βλέπουμε και γνωρίζουμε είναι ότι τα ρωσικά αεροσκάφη σπάνια εισχωρούν βαθιά σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία λόγω της συνεχιζόμενης αποτελεσματικότητας του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος της Ουκρανίας'', είπε ο Bronk.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR