Russia

Σκοτωμός! BBC: Οι απώλειες της ρωσικής στρατιωτικής ''ελίτ'' -Επίλεκτοι, Spetsnaz, FSB και FSO, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές- Μέρος Α'

Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός έχασε χιλιάδες στρατιώτες. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών ποικίλλουν, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις όχι μόνο αόριστα τον αριθμό των νεκρών, αλλά και ποιοι ακριβώς ήταν.

Το BBC μπόρεσε να αποδείξει ότι η Ρωσία έχασε περισσότερους από 900 ειδικούς της στρατιωτικής ελίτ, οι οποίοι χρειάστηκαν χρόνια προσπάθειας και εκατομμύρια δολάρια για να εκπαιδευτούν.

Σύμφωνα με δυτικούς και Ρώσους ειδικούς, οι μονάδες συνδυασμένων όπλων του ρωσικού στρατού δεν ήταν έτοιμες για επιχειρήσεις επίθεσης. Ως αποτέλεσμα, τα καθήκοντα που συνήθως ανατίθενται στο πεζικό έπρεπε να επιλυθούν από ειδικές δυνάμεις, πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές.

CONTINUE READING

Είναι αυτοί οι σχηματισμοί, που παραδοσιακά θεωρούνται η ελίτ του ρωσικού στρατού, που υπέστησαν σημαντικές απώλειες κατά τους έξι μήνες της εισβολής στην Ουκρανία. Δεκάδες στρατιωτικοί πιλότοι πέθαναν επίσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν αντικαταστάτες και να αναπληρωθούν οι θέσεις αυτές. 

 

Spetsnaz GRU

Την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανοιχτά δεδομένα, το BBC κατάφερε να αποδείξει τον θάνατο 151 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων της GRU, σχεδόν ένας στους τέσσερις από αυτούς ήταν αξιωματικοί (22%). Αυτοί οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, αλλά καθιστούν δυνατό να εκτιμηθεί τουλάχιστον κατά προσέγγιση πόσοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων έφυγαν από τις μονάδες του ρωσικού στρατού που πολεμούσαν στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία για τα θύματα σε αυτό το κείμενο βασίζονται σε μια λίστα επιβεβαιωμένων νεκρών Ρώσων στρατιωτικών, την οποία διατηρεί το BBC σε συνδυασμό με την έκδοση Mediazona και μια ομάδα εθελοντών που βασίζεται σε ανοιχτές πηγές.

Σύμφωνα με την δημοσίευση, η 22η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων Φρουρών υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες κατά την εισβολή στην Ουκρανία. Τουλάχιστον 30 στρατιώτες της ταξιαρχίας σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τέσσερις αξιωματικοί - διοικητές λόχων (την ίδια στιγμή, υπάρχουν μόνο τέσσερις λόχοι ειδικών δυνάμεων στην ταξιαρχία).

Σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν, ειδικό στο Κέντρο Ναυτικής Ανάλυσης, ''για κάθε νεκρό Ρώσο στρατιώτη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχουν περίπου 3,5 τραυματίες''.  Με βάση αυτά τα δεδομένα, μπορεί να υποτεθεί ότι τουλάχιστον 130 άτομα θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις τάξεις της 22ης ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων GRU ως αποτέλεσμα θανάτου ή τραυματισμού (τουλάχιστον προσωρινά).

Ο ακριβής αριθμός των μονάδων ειδικών δυνάμεων είναι ταξινομημένος. Αλλά ακόμη και σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, η εξάλειψη 130 μαχητικών μπορεί να ισοδυναμεί με την πλήρη αποτυχία μιας από τις εταιρείες των ειδικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Τσετσενία, οι εταιρείες αναγνώρισης της GRU spetsnaz αποτελούνταν από 45-70 άτομα. Αν πάρουμε ως βάση μια τέτοια εκτίμηση, είναι πιθανό να τέθηκαν εκτός μάχης οι μισοί αναγνωριστικοί λόχοι της ταξιαρχίας.

 

Παρόμοιες απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία υπέστησαν και άλλες μονάδες των ειδικών δυνάμεων της GRU. Η 24η Ταξιαρχία Φρουρών έχασε τουλάχιστον 21 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αξιωματικών. Επίσης, είναι γνωστός για 26 νεκρούς στρατιώτες της 3ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων Ευελπίδων, μεταξύ των οποίων πέντε αξιωματικοί. 

Η απώλεια αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων μπορεί να είναι η πιο ευαίσθητη και δύσκολη για την αντικατάσταση του ρωσικού στρατού, λένε ειδικοί που έδωσαν συνέντευξη στο BBC.

Σε περίπτωση αποχώρησης απλών ειδικών (για παράδειγμα, εκτοξευτής χειροβομβίδων ή όλμου), ένας μαχητής άλλης ειδικότητας που ήρθε να τον αντικαταστήσει μπορεί να επανεκπαιδευτεί σε λίγες εβδομάδες, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις - σε έναν έως δύο μήνες. Εάν ο διοικητής μιας εταιρείας ειδικών δυνάμεων GRU πεθάνει, τότε μόνο ένας αξιωματικός της ίδιας στρατιωτικής ειδικότητας μπορεί να τον αντικαταστήσει.

CONTINUE READING

Απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για την εκπαίδευση ενός υπολοχαγού με τα κατάλληλα προσόντα. Και για να ηγηθεί μιας τέτοιας θέσης, ένας υπολοχαγός πρέπει να αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία, κάτι που θα διαρκέσει περίπου άλλα τέσσερα χρόνια. Συνολικά - τουλάχιστον οκτώ χρόνια εκπαίδευσης, λένε οι ειδικοί.

Ρώσος στρατιώτης στην Καμπούλ

Στην ΕΣΣΔ, στις ειδικές δυνάμεις της GRU ανατέθηκαν οι πιο σημαντικές μυστικές επιχειρήσεις και δολιοφθορές πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Για να τους παράσχουν τα καλύτερα όπλα και στολές, εργάστηκαν ξεχωριστά ερευνητικά ινστιτούτα με ειδικές παραγγελίες.

Στη Ρωσία, στα αποσπάσματα της GRU άρχισαν να ανατίθενται άλλα - ασυνήθιστα για αυτούς - καθήκοντα, αφού πολλές άλλες μονάδες του στρατού δεν ήταν προετοιμασμένες να συμμετάσχουν στις μάχες. 

Οι ειδικοί που έδωσαν συνέντευξη στο BBC σημειώνουν ότι: ''Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας, αποσπάσματα GRU χρησιμοποιούνταν και πάλι για την επίλυση εργασιών ασυνήθιστων για τους επίλεκτους αξιωματικούς πληροφοριών, και αυτό οδήγησε σε πρόσθετες απώλειες''.

Ειδικές Δυνάμεις της Ρωσικής Φρουράς

Σε καιρό ειρήνης, οι δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσικής Φρουράς συνήθως ειδικεύονται στη διασπορά διαδηλώσεων, καθώς και σε επιχειρήσεις σύλληψης συγκεκριμένου ατόμου ή μικρών ένοπλων ομάδων σε διάφορους οικισμούς στη Ρωσία.

Παρόλα αυτά, η Εθνοφρουρά στάλθηκε στην Ουκρανία από την πρώτη κιόλας μέρα της εισβολής. Από την 1η Σεπτεμβρίου είναι γνωστός ο θάνατος 245 υπαλλήλων της Εθνικής Φρουράς, οι περισσότεροι από αυτούς είναι υπάλληλοι ειδικών δυνάμεων (ειδικές δυνάμεις, SOBR και ΟΜΟΝ). Σχεδόν κάθε τέταρτος από αυτούς είχε βαθμό αξιωματικού.

Τουλάχιστον 16 νεκροί Ρώσοι είναι οι κάτοχοι του σήματος της ειδικής διάκρισης, του βυσσινί μπερέ. Στη ρωσική φρουρά, πιστεύεται ότι αυτοί που έχουν περάσει την επιλογή για το δικαίωμα να φορούν έναν τέτοιο μπερέ είναι η ελίτ των ειδικών δυνάμεων.

памятник
 

Σύμφωνα με το BBC, από την 1η Σεπτεμβρίου, το 25ο απόσπασμα ειδικών δυνάμεων "Bars" από το Καζάν υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες. 

Παρόμοιες απώλειες και στην απόσπαση των ειδικών δυνάμεων "Mercury" από την πόλη του Σμολένσκ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μικρής έρευνας, το BBC μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον θάνατο τουλάχιστον 10 υπαλλήλων του αποσπάσματος.

Το BBC μπόρεσε να επιβεβαιώσει τα ονόματα 10 νεκρών καταδρομέων, συμπεριλαμβανομένων του ανώτερου αξιωματικού εντάλματος Alexander Vishnyakov, του αξιωματικού εντάλματος Pavel Stepanenko, του λοχία Maxim Tregubenko, του αξιωματικού εντάλματος Vitaly Kasyanov, του δεκανέα Yaroslav Simakov και άλλων. .

Στην περίπτωση του υπολοχαγού Nikita Tsvirenko, αναφέρθηκε μόνο ότι εντάχθηκε στη μονάδα ειδικών δυνάμεων της Ρωσικής Φρουράς, αλλά δεν διευκρινίστηκε σε ποια πόλη. 

Αναφέρεται επίσης ότι μαζί με τον Τσβιρένκο πέθανε και ο ανώτερος υπολοχαγός της ίδιας μονάδας Ανατόλι Γεζόφ.

Οι φωτογραφίες των οκτώ από τους 18 καταδρομείς (δηλαδή το 40% των υποτιθέμενων απωλειών του Mercury) δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Βλέπουμε μια παρόμοια τάση όταν μελετάμε την κατάσταση στα ρωσικά νεκροταφεία. Αναζητώντας τους τάφους των Ρώσων στρατιωτικών που πέθαναν μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, δεν βρίσκουμε μόνο τους τάφους εκείνων των οποίων οι θάνατοι αναφέρθηκαν δημόσια, αλλά και περίπου τις ίδιες (και μερικές φορές περισσότερες) ταφές στρατιωτών και αξιωματικών των οποίων οι θάνατοι δεν αναφέρθηκαν από τις αρχές, ούτε τοπικούς δημοσιογράφους, ούτε συγγενείς στα κοινωνικά δίκτυα.

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, μπορεί να υποτεθεί ότι ο κατάλογος των επιβεβαιωμένων απωλειών του ρωσικού στρατού, που διατηρεί το BBC, μπορεί να περιέχει τουλάχιστον 40-60% λιγότερα ονόματα από ό,τι είναι πραγματικά. 

Υπάρχουν επίσης αναφορές για απώλειες στις ειδικές δυνάμεις Vityaz: υπάρχουν τουλάχιστον επτά νεκροί, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών. Αυτό το απόσπασμα ήταν η πρώτη ειδική μονάδα στα εσωτερικά στρατεύματα, επομένως η υπηρεσία εκεί θεωρείται ιδιαίτερου κύρους και τα πρότυπα εκπαίδευσης των μαχητών είναι από τα υψηλότερα.

Επιμέλεια, Κουτσουρίδου Χριστίνα

Ακολουθεί αύριο το δεύτερο και τελευταίο μέρος της ανάλυσης

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR