Internal security
Updated at:

Φωτιές: Καλύτερα τα νέα από την Δαδιά - Τι γίνεται στα υπόλοιπα μέτωπα (upd)

Νεώτερη ενημέρωση

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο (23.7) σε αγροτοδασική στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, στο μέτωπο της φωτιάς στη Μεσσηνία επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν οχήματα και μηχανήματα της αυτοδιοίκησης.

Δύο πύρινα μέτωπα στη Στυλίδα - «Όλα δείχνουν ανθρώπινο χέρι»

Πυρκαγιά στην είσοδο της Στυλίδας εκδηλώθηκε την Κυριακή το πρωί.

Τις νυχτερινές ώρες εκδηλώθηκε δεύτερη πυρκαγιά, αυτή τη φορά πάνω από το χωριό κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Οι φλόγες άρχισαν να καίνε αγροτοδασική έκταση, ωστόσο η κινητοποίηση των κατοίκων και της πυροσβεστικής ήταν και πάλι άμεση, όπως αναφέρει το lamiareport.gr.

 

Στο σημείο βρέθηκαν πυροσβέστες από Στυλίδα και Λαμία, ενώ από την πρώτη στιγμή έσπευσαν για βοήθεια πολλοί κάτοικοι εθελοντές με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινότητας Νίκο Τσικρικώνη, και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Στυλίδας Δημήτρη Ψάρρη.

«Φυσικά και δεν είναι τυχαίο να έχουμε σήμερα δυο πυρκαγιές σε δυο διαφορετικά σημεία, πολύ κοντά στο χωριό. Όλα δείχνουν ανθρώπινο χέρι. Θα πάρουμε τα μέτρα μας και θα βγάλουμε περιπολίες για να σώσουμε τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας. Ένα μεγάλο μπράβο στον πρόεδρο της κοινότητας και στους κατοίκους εθελοντές για την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας...», είπε μιλώντας στο LamiaReport ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Στυλίδας Δημήτρης Ψάρρης.

Φωτιά στην Παλλήνη - Καίει σε ξερόχορτα στο Kτήμα Καμπά

Άμεση η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα και δώδεκα άνδρες

Σε συναγερμό τέθηκε η Πυροσβεστική στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής μετά από φωτιά που ξέσπασε εν υπαίθρω σε ξερά χόρτα στην οδό Παλλήνιδος Αθηνά, στο κτήμα Καμπά στην Παλλήνη (Κάντζα). Η κινητοποίηση των πυροσβεστών ήταν άμεση και στο σημείο έχουν σπεύσει τέσσερα οχήματα με δώδεκα άνδρες. 

Εκτός κινδύνου το χωριό της Δαδιάς

Συνεχίζεται το ολονύχτιο θρίλερ στη Δαδιά με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, το χωριό της Δαδιάς δεν απειλείται πλέον, ωστόσο η πυρκαγιά κατευθύνθηκε στα βορειοανατολικά προς εθνική οδό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτιμουν ότι θα την αναχαιτίσουν πριν από την Εθνική.
Στα νοτιοδυτικά, συνεχίζουν τα χωματουργικά και τις εγκαταστάσεις για να την ανακόψουν.

Η προσπάθεια πέφτει στα νοτιοδυτικά πριν από τον πυρήνα Α1 του Δρυμού. Στην Α1 Ζώνη βρίσκονται (άθικτα) όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα κ οι βιότοποι των αρπακτικών.

Η Α1 είναι ο σκληρός πυρήνας της Δαδιάς.
Το κυβερνητικό κλιμακιο υπό τον Χρήστο Στυλιανιδη θα παραμείνει και αύριο στην περιοχή.

Προηγούμενη ενημέρωση

Πυρκαγιά εν υπαίθρω σε εξέλιξη στο Κορωπί

Πυρκαγιά σε εξέλιξη καίει σε ξηρά χόρτα και ελαιόδενδρα περίπου σε έκταση 6 στρέμματα επί της οδού Ιάσονος.

Στο σημείο επιχειρούν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 2 οχήματα απο τον δημο Κορωπίου.

Νεότερη ενημέρωση με ώρα 10:20- Εχει γίνει πλήρης κατάσβεση στο συμβάν.

Λέσβο: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Σε επιφυλακή κάτοικοι και Πυροσβεστική

Καλύτερη είναι εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στη Λέσβο και έκανε στάχτη πάνω 16.000 στρέμματα γης. Ωστόσο, η νύχτα αναμένεται και πάλι να είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Λίγο μετά τις 8 υπήρξε νέα αναζωπύρωση πάνω από το χωριό Σταυρός

Ευτυχώς το χωριό Σταυρός φαίνεται πως δεν κινδυνεύει, ενώ στο σημείο επιχειρούσαν 3 ελικόπτερα λίγο πριν πέσει ο ήλιος. Πλέον στη φωτιά στη Λέσβο δρουν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Στο βόρειο μέτωπο παρουσιάζονται συνεχώς μικροεστίες, που αντιμετωπίζονται άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις. 

Νωρίτερα, κάτοικοι της σεισμόπληκτης Βρίσας κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και με δάκρυα στα μάτια μπήκαν στα λεωφορεία προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τη φωτιά.

Στον οικισμό Σταυρός η αστυνομία προσπαθούσε να πείσει κατοίκους να απομακρυνθούν. Με τη συνδρομή λεωφορείων απομακρύνθηκαν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Με κλάματα και τη βοήθεια των αστυνομικών μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Δαδιά: Νέο μήνυμα εκκένωσης προς Σουφλί – Γιαννούλη

Άλλη μια νύχτα εφιάλτης στη Δαδιά του Έβρου, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά που καταστρέφει το Εθνικό Πάρκο της περιοχής. Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, οι αρχές αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση προς Σουφλί και Γιαννούλη. 

Η απόφαση για εκκένωση ελήφθη γιατί ξαφνικά, λίγο πριν από τις 21:00 της Κυριακής (24.07.2022) υπήρξε νέα μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς που δεν έχει σταματήσει από την περασμένη Πέμπτη να καίει το δάσος της Δασιάς στον Έβρο. 

Σύμφωνα με το thestival, οι φλόγες ξεπερνούν σε ύψος τα 20 μέτρα και κινούνται απειλητικά προς το χωριό. Οι κάτοικοι έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα εκκένωσης. Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας τους καλεί να κινηθούν προς το Σουφλί.

Κρέστενα Ηλείας: Νύχτα αγωνίας στις φλόγες – Νέες εικόνες

Αγωνία στα Κρέστενα για τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην Ηλεία και πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών άρχισαν να αποδίδουν…

Η κατάσταση με τη φωτιά στα Κρέστενα είναι οριακά βελτιωμένη από τις 21:00, καθώς οι φλόγες έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές στην Ηλεία. Ωστόσο η πυρκαγιά συνεχίζει να κατακαίει δασικές εκτάσεις και να απειλεί περιοχές. Η νύχτα που έρχεται θα βρει δεκάδες οικογένειες μακριά από τα σπίτια τους, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται δύσκολη. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και η φορά της πυρκαγιάς αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το πύρινο μέτωπο απλώθηκε πολύ γρήγορα σε μια έκταση 20 χιλιομέτρων και έκαψε σπίτια προς την Σκιλλούντια.

«Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροτοδασικές εκτάσεις», ανέφερε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος. Όπως είπε «το πύρινο μέτωπο απλώθηκε πολύ γρήγορα σε μια έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων», προσθέτοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Στα Κρεστενα η πυρκαγιά κατευθύνεται νοτιοανατολικά προς το χωριό Γρύλλος και την περιοχή Άγιος Αθανάσιος. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν απειλούνται χωριά. Στο χωριό Γρύλλος έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νοτιοανατολικό άξονα προς τα βουνά της Σμέρνας.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κέντρα υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, και Ζαχάρως, καθώς και το Νοσοκομείο του Πύργου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, μέχρι τώρα έχει διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Κρεστένων ένας πολίτης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τη φωτιά.

Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, στο ίδιο κέντρο υγείας φιλοξενείται μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία διαμένει μόνη της στην περιοχή, αλλά λόγω της εκκένωσης, δεν μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλο σημείο.

Ο δήμαρχος Κρεστένων είναι πεπεισμένος πως όλα όσα συμβαίνουν είναι έργο εμπρηστών: «Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα» είπε μεταξύ άλλων στο patrisnews

Εκπρόσωπος πυροσβεστικής: Δύσκολη η κατάσταση με τις φωτιές σε Δαδιά, Λέσβο και Κρέστενα Ηλείας

Αρκετά είναι τα μέτωπα πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα που έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Οι μεγαλύτερες μάχες αυτή τη στιγμή δίνονται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στη Λέσβο και στα Κρέστενα Ηλείας. Επίσης, φωτιές είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε Τσακατούρα Γρεβενών, στο Δήμο Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Δύσκολη είναι κατάσταση στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

CONTINUE READING

Στη μάχη με τη φωτιά στη Δαδιά παρέχουν συνδρομή οι δασικές υπηρεσίες Έβρου που κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και διαπλατύνουν τις ήδη υπάρχουσες. Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα Δευκαλίωνα, αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ενώ συνδράμουν επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Λέσβο, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, σε εξέλιξη βρίσκεται μια πολύ επικίνδυνή πυρκαγιά, η οποία είχε ως σημείο έναρξης την περιοχή Καστρί. Εκεί επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά εκδόθηκαν τα εξής μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων: Στις 23/7, στις 11:25, από την περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Σήμερα, στις 13:30 από Βρύσα προς Πολιχνίτο και στις 15:10 από Σταυρό και κατεύθυνση προς Βατερά και Πολιχνίτο. «Η πολύ δύσκολη αυτή επιχείρηση είναι σε εξέλιξη» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

CONTINUE READING

Επίσης, ενημέρωσε πως μια πολύ δύσκολη δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 15:36 στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εκεί επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, λόγω ότι η φωτιά αυτή βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή ενεργοποιήθηκε από τις 17:10 το 112, όπου εστάλησαν μηνύματα για την αποφυγή μετακινήσεων στις περιοχές Κρέστενα, Φρύξα, Μακρίσια, Σκιλλουντία, ενώ έχουν γίνει εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις λόγω του κινδύνου της πυρκαγιάς από Κρέστενα, Φρύξα, Σκιλλουντία, Γρύλο και Βρύνα.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, πρόκειται για πολύ δύσβατη περιοχή.

Μια ακόμα φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση στο Δήμο Φαιστού του Ηρακλείου Κρήτης που εκδηλώθηκε στις 15:32 σήμερα το μεσημέρι. Επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν από λίγο, η πυρκαγιά αυτή έχει οριοθετηθεί.

Ακόμα, στις 16:17 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, όπου εκεί επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Σημείωσε ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να θέσει άμεσα σε μερικό έλεγχο τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα σήμερα στα Άνω Λιόσια και στο Σοφικό Κορινθίας.

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αύριο (25/7) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

CONTINUE READING

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει την έναρξη πυρκαγιάς. «Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ ακραίο φαινόμενο καιρικών συνθηκών με εκρηκτικό κοκτέιλ από ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Θα δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα για να μην κινδυνέψει πρωτίστως κανένας πολίτης, να διαφυλάξουμε τις περιούσιες τους και το δασικό μας πλούτο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενη ενημέρωση

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει, το μεσημέρι της Κυριακής, στην περιοχή Μακρίσια, στα Κρέστενα Ηλείας, την ώρα που σκληρή μάχη για την κατάσβεση δίνεται στη δάσος της Δαδιάς, στη Λέσβο και σε τουλάχιστον άλλα τέσσερα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα (Γρεβενά, Φαιστό, Πτολεμαΐδα και Ελάτεια).

Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Μακρίσια έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών ΚρέστεναΜακρίσια και Σκυλλουντία».

Επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκυλλουντία», με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ να αναφέρουν πως ήδη καίγονται τα πρώτα σπίτια στη Σκυλλουντία.

Ακόμη, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».

Κάτοικοι τρέχουν να σωθούν

Οι νέες εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς είναι αποκαλυπτικές.

Άνθρωποι να τρέχουν πίσω από τους πυροσβέστες και άλλοι προς τα σημεία που υπάρχουν λεωφορεία. Κάποιοι παίρνουν τα αυτοκίνητά τους, για να μετακινηθούν προς το κέντρο της πόλης.

Η φωτιά σε πολλά σημεία έχει περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη. Τα σπίτια σε εκείνες τις περιοχές έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν την ολική καταστροφή.

Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας

Ήδη βρίσκονται σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας στα Κρέστενα, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Ζαχάρω όπως και το Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου.

Μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Σπίτια καίγονται – Οι κάτοικοι σε πανικό

Νέες εικόνες από τα Κρέστενα στην Ηλεία, με τη φωτιά να έχει μπει στην περιοχή και να καταστρέφει σπίτια και περιουσίες. Μέσα σε 10 λεπτά όπως λέει δημοτικός σύμβουλος, η πόλη περικυκλώθηκε από τις φλόγες…

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Κρέστενα με τις εφιαλτικές μνήμες του 2007 να ζωντανεύουν στην Ηλεία. Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και οι πυροσβέστες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς πριν πέσει το φως της ημέρας. Η νύχτα που έρχεται θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής, που το απόγευμα κλήθηκαν να εκκενώσουν τα Κρέστενα. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Φοβούνται για τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Σπίτια προς την Σκιλλούντια έχουν ήδη καεί, με τη φωτιά να περνάει μέσα από αυτά και να συνεχίζει.

Ο Αναστάσιος Καρνάρος δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα μίλησε στο Open για τη φωτιά που ξέσπασε. «Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά όπως το 2007» λέει μεταξύ άλλων και επισημαίνει πως για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες και εγκλωβισμένους. Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Άνθρωποι να τρέχουν πίσω από τους Πυροσβέστες και άλλοι προς τα σημεία που υπάρχουν λεωφορεία. Κάποιοι παίρνουν τα αυτοκίνητά τους, για να μετακινηθούν προς το κέντρο της πόλης. Η φωτιά σε πολλά σημεία έχει περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη. Τα σπίτια σε εκείνες τις περιοχές έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν την ολική καταστροφή.

Λίγο μετά τις 17:30 ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε και βγήκε προειδοποιητικό 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τα βόρεια σπίτια των Κρεστένων προς το κέντρο του χωριού. Ο άνεμος είναι δυτικός και η πυρκαγιά κινείται ανατολικά.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία». Επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκυλλουντία». Ακόμη, όπως είπε «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».

 

 

Φωτιά στη Δαδιά: Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε το Εθνικό Πάρκο, λέει ο Στυλιανίδης

Ο άνεμος που αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και ένταση αλλά και η γεωμορφολογία του εδάφους είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς επικεντρώνονται και σήμερα (24.07.2022) οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων που ασταμάτητα μάχονται για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στον Έβρο.

Πέρα από τον αέρα, τις προσπάθειες της πυρόσβεσης, όπως είπε κατά την ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, είναι η πολύ πυκνή βλάστηση, η γεωμορφολογία του εδάφους, οι απότομες κλίσεις.

Χαρακτηριστικό δε των προβλημάτων που προκαλεί ο αέρας είναι ότι, χθες το βράδυ, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στο νοτιοδυτικό κομμάτι του ενεργού μετώπου, όπου είναι ο πυρήνας του δάσους, μια απότομη αλλαγή φοράς του ανέμου πυροδότησε νέο μέτωπο στο  βόρειο τμήμα, κοντά στο χωριό Δαδιά.

Γι’ αυτό και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ενεργοποιήθηκε το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων προς Γιαννούλη – Σουφλί.

Για να περιορίσουν τη φωτιά στον Έβρο επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες  με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Συνδρομή παρέχουν οι δασικές υπηρεσίες Έβρου οι οποίες κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμότειχου και Αλεξανδρούπολης οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες και διαπλατύνουν υφιστάμενες.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ,  Επίσης συνδράμει  η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

 Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή, ενώ συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες με  υδροφόρα οχήματα.

Στην ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και στην αποφασιστικότητα να σωθεί το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς αναφέρθηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης, που από τα ξημερώματα είναι, επικεφαλής κλιμακίου, στον Έβρο για να συντονίσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της μεγάλης φωτιάς.

Μια φωτιά που καίει για τέταρτη μέρα και «πληρώνει» το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. «Παρ’ όλες τις δυσκολίες, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να σώσουμε το εθνικό πάρκο», τόνισε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Τι είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης

«Πραγματοποιήσαμε το πρωί επανεξέταση της κατάστασης με τα επιτελικά μας στελέχη και με βάση τα νέα δεδομένα, αποφασίστηκαν αναπροσαρμογές επί του πεδίου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και τις δύσκολες προσβάσεις, γιατί όπως γνωρίζετε το δάσος είναι προστατευόμενο, συνεπώς οι προσβάσεις σε αυτό είναι περιορισμένες. Η επιπλέον δυσκολία είναι οι συνεχείς εναλλαγές του ανέμου.

Με αυτά τα δεδομένα είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις και δίνεται μάχη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, Πυροσβέστες, Δασικοί, Στρατός, Αστυνομία, εθελοντές, Πολιτική Προστασία είναι όλοι μαζί επί του πεδίου. Πραγματοποιήσαμε αυτοψία μέσα στο δάσος και εναέρια αυτοψία με τον κ. Αμυρά, και μαζί με τους επιτελικούς, καθορίστηκαν οι νέοι σχεδιασμοί.

Συνεχίζουμε – και θα ήθελα να τονίσω ότι η μάχη που δίνουν όλοι εδώ είναι ηρωική. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να σώσουμε το εθνικό πάρκο της Δαδιάς. Αξιοποιώντας και την επιστημονική γνώση με τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και την γνώση των τοπικών στελεχών που γνωρίζουν πολύ καλά το δάσος. Είναι ένας συνδυασμός που θα βοηθήσει πολύ, έτσι ώστε το συντομότερο να έχουμε αίσιο τέλος και να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις επιπτώσεις.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης και διαχείρισης. Με τις νέες εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και τις νέες αντιπυρικές ζώνες, σιγά σιγά κερδίζουμε έδαφος. Εδώ και τρεις ημέρες η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί σε μια τόσο δύσκολη περιοχή – αυτό αποτελεί ένδειξη της δουλειάς που γίνεται στο πεδίο». Ο ίδιος σχολίασε, ακόμη, ότι η επιλογή των εναερίων μέσων που επιχειρούν στην περιοχή γίνεται με επιχειρησιακά κριτήρια και μόνο, σημειώνοντας ότι φέτος η χώρα μας διαθέτει περισσότερα παρά ποτέ εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης (40 από τον εθνικό εναέριο στόλο και 46 μισθωμένα).

Αμυράς: Να προστατεύσουμε την μοναδική αποικία μαυρόγυπα

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς διέψευσε κατηγορηματικά φημολογίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου σημειώνοντας: «Ο Φορέας αντικαταστάθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης και οι άνθρωποι της Μονάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή κι εργάζονται σκληρά».

Επιπλέον, ανέφερε: «Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα κρίσιμο, σπάνιο και ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας. Είναι μοναδικό και έχει πανευρωπαϊκή σημασία. Γι’ αυτό λοιπόν δίνουμε την μέγιστη δυνατή προσοχή, με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να το προστατεύσουμε.

Πριν από ενάμισι μήνα, εδώ στο δάσος της Δαδιάς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, προχωρήσαμε σε προληπτικά έργα. Διανοίξαμε και συντηρήσαμε 440 χλμ δασικών δρόμων μέσα στη Δαδιά, όπως επίσης και 140 χλμ αντιπυρικών ζωνών. Κι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν βοηθήσει πολύ στον αγώνα που δίνουμε όλοι, Πυροσβέστες, Δασικοί υπάλληλοι, εθελοντές, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Στρατός και κάτοικοι για να διαφυλάξουμε και να σώσουμε αυτό ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα. Τώρα ο αγώνας μας και η αγωνία μας είναι να προστατεύσουμε την μοναδική αποικία μαυρόγυπα που υπάρχει στην Ευρώπη και βρίσκετε εδώ, σε αυτό το δάσος. Με αυτόν τον σκοπό, εδώ και ώρες από το πρωί, διανοίγουμε μια τεράστια αντιπυρική ζώνη στα νοτιοδυτικά μέσα στον πυρήνα του δάσους».

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR