Διανύουμε τη 46η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε με την εισβολή των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση στο Ντονμπάς κυρίως, ενώ η μαρτυρική Μαριούπολη έχει πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι πλέον εξαλλείφουν και τους λιγοστούς εναπομείναντες θύλακες της Ουκρανικής αντίστασης
Η πιο τεταμένη κατάσταση είναι τώρα στο Donbass, όπου περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυραυλικά επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Kramatorsk. Οι αρχές της πόλης ανέφεραν ότι από τους 220.000 κατοίκους, περίπου 80.000 εξακολουθούν να παραμένουν εκεί. Περίπου 20000 από αυτούς πρόκειται να φύγουν από το Kramatorsk σε μια ή δύο εβδομάδες.
Στο Lisichansk, λόγω της δύσκολης κατάστασης με τους βομβαρδισμούς, οι αρχές καλούν τον κόσμο να εγκαταλείψει την πόλη.
Από βομβαρδισμούς στο Rubezhnoye καταστράφηκαν δεξαμενές με νιτρικό οξύ.
Μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, οι επικοινωνίες και η ειρηνική ζωή αποκαθίστανται σταδιακά εκεί.
Κοντά στο Κίεβο σήμερα πρόκειται να ανοίξει μια προσωρινή διάβαση πάνω από τον ποταμό Irpen , αποκαθιστώντας τη δυνατότητα διάβασής του , αφού η γέφυρα που υπήρχε εκεί έχει καταστραφεί , ενώ στο Chernihiv, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία επαναλαμβάνεται.
Ωστόσο η ποιό ανησυχητική πληροφορία από τα μέτωπα των επιχειρήσεων προέρχεται από την περιοχή του Χάρκοβου και συγκεκριμένα από τα ανατολικά του όπου εντοπίστηκε στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων των Ρώσων μήκους 12 χιλιομέτρων
"Δορυφορικές εικόνες που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από τη Maxar Technologies κατέγραψαν μια ρωσική στρατιωτική φάλαγγα μήκους 12 χιλιομέτρων ανατολικά του Χάρκοβο" , αναφέρει το CNN.
Σύμφωνα με τον Maxar, η εικόνα δείχνει τεθωρακισμένα οχήματα, φορτηγά με ρυμουλκούμενο πυροβολικό και εξοπλισμό υποστήριξης.
Ο Αλεξέι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει το πρώτο στάδιο επιθετικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς.
Σε συνέντευξη του ανέφερε:
"Τώρα όλοι περιμένουν τη δεύτερο κλιμάκιο ενισχύσεων που θα είναι 10 BTG (Τακτικά Συγκροτήματα επιπέδου Τάγματος) που φτάνουν από την Άπω Ανατολή, τα τελευταία από τη 5η Στρατιά και εκείνα που αποσύρθηκαν από το βορρά , από το Κίεβο, το Chernigov και το Sumy», είπε.
Ταυτόχρονα, ο Αρέστοβιτς διευκρίνισε ότι οι ενισχύσεις από την Άπω Ανατολή δεν είχαν φτάσει ακόμη σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούσαν να επιτεθούν. Και τα στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη βόρεια Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμα για πολεμικές επιχειρήσεις.
Οι δηλώσεις Ζελένσκι
Ο Ουκρανός Πρόεδρος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο γιατί η συνέχιση του πολέμου είναι επιζήμια για τη χώρα. του , λέγοντας:
«Πρέπει να πολεμήσουμε, αλλά να παλέψουμε για τη ζωή. Δεν μπορείς να παλέψεις για τη σκόνη όταν δεν υπάρχει τίποτα και δεν υπάρχουν άνθρωποι. Γι' αυτό είναι σημαντικό να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», είπε ο
"Οι άνθρωποι θα δεχτούν την ειρήνη σε κάθε περίπτωση, γιατί οι άνθρωποι θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Με τους όρους μας τους όρους της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, αλλά παρόλα αυτά κάθε οικογένεια έχει χάσει κάτι, υπάρχουν και εκείνοι που έχασαν παιδιά, και δεν νομίζω ότι θα είναι ικανοποιημένοι με οποιαδήποτε ειρήνη με οποιονδήποτε όρο και σε οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο, γιατί αυτό είναι μια τεράστια πληγή και μια τεράστια τραγωδία.
Αλλά μιλώντας όχι συναισθηματικά, αν και είναι δύσκολο, πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε πόλεμος τελειώνει με ειρήνη ή τελειώνει σε εκατομμύρια θύματα. Και ακόμη και εκεί όπου θα υπάρξουν εκατομμύρια θύματα, όλα γαληνεύουν. Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτό. Ναι, πρέπει να πολεμήσουμε , αλλά να πολεμήσουμε στο όνομα της ζωής."
Οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες, αν και δύσκολες, παραδέχεται ο Ζελένσκι.
"Είναι δύσκολο να διαπραγματευτείς με ανθρώπους που βασάνισαν τον λαό σου. Ως άνθρωπος, ως πατέρας, τα καταλαβαίνω όλα αυτά πολύ καλά. Αλλά δεν πρέπει να χάσουμε τη δυνατότητα μιας διπλωματικής λύσης σε αυτό το ζήτημα, αν την έχουμε. Πρέπει .Δεν αποφασίζουμε για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που θέλουν ειρήνη αρνούμενοι εμείς τον διάλογο, λέγοντας απλώς ότι δεν θα μιλήσουμε με τους δολοφόνους».
Ο Ζελένσκι αναγνώρισε επίσης την αυξημένη εξωτερική υποστήριξη, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του όταν ρωτήθηκε εάν τα όπλα και ο εξοπλισμός που έλαβε η Ουκρανία από τη Δύση είναι αρκετά για να αλλάξουν την έκβαση του πολέμου. «Όχι ακόμα», είπε, μεταβαίνοντας στα αγγλικά για έμφαση. «Δεν φτάνει, φυσικά».
Όσον αφορά τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι διαπραγματευτικές θέσεις των μερών θα εξαρτηθούν από την έκβαση της μάχης για αυτήν την πόλη.
Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα
Το στίγμα που δίνουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σήμερα, ο εντοπισμός της Ρωσικής φάλαγγας μήκους 12 χιλιομέτρων έξω από το Χαρκοβο και οι δηλώσεις Ζελένσκι μας οδηγούν στα παρακάτω συμπεράσματα:
Η έναρξη της κυρίως μάχης στο Ντονμπάς, που θα κρίνει το μέλλον της Ουκρανίας είναι θέμα ολίγων ημερών, με τους Ρώσους να συγκεντρώνουν τις ενισχύσεις τους στην περιοχή από την Άπω Ανατολή και από τα μέτωπα της Ουκρανίας από όπου αποσύρθηκαν , δηλαδή από το Κίεβο, το Chernigov και το Sumy
Ο Ζελένσκι με τις δηλώσεις του δείχνει ότι είναι έτοιμος να προβεί σε τερματισμό του πολέμου και στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης, παραδεχόμενος ότι θέλοντας και μη πρέπει να το κάνει αφού η χρονική παράταση του πολέμου καταστρέφει τελείως τη χώρα του
Παράλληλα αποδέχεται ότι η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία
Εκτιμούμε από τα παραπάνω , ότι προειδεάζει κεκαλυμμένα ο Ουκρανός Πρόεδρος την κοινή γνώμη της χώρας του, αφενός για επερχόμενη στρατιωτική ήττα στο Ντονμπάς, αφετέρου ότι είναι έτοιμος ακόμη και για οδυνηρές υποχωρήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τη διασφάλιση της ειρήνης στη χώρα του
Μένει να δούμε τελικά αν τελικά θα επαληθευθούμε στο προγενέστερο άρθρο-ανάλυση μας που αναφερόμασταν στο "Γιατί το Ντονμπάς θα "θυσιαστεί" στο βωμό της ειρήνης και της νίκης διεξόδου για τον Πούτιν αλλά και τη Δύση"