Greek-Turkish Relations
Updated at:

Πρώτη σύμβαση εξαγωγής Bayraktar Akıncı Attack (TİHA) για την Τουρκία

Στους σχεδιασμούς της Τουρκίας το τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο/ ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu, που προοριζόταν να εξοπλιστεί με μαχητικά F-35, θα χρησιμοποιεί εγχώριας κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου Bayraktar TB3.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Bayraktar Akıncı Attack (TİHA), το οποίο μπήκε πρόσφατα στην απογραφή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνεχίζει τις  δοκιμαστικές πτήσεις αποστολής του.

CONTINUE READING

Το Akıncı Attack Unmanned Aerial Vehicle (TİHA), είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα με τα πιο προηγμένα χαρακτηριστικά στην Τουρκία, που αναπτύχθηκε στις εγκαταστάσεις παραγωγής και έρευνας και ανάπτυξης συστημάτων S/UAV της BAYKAR. 

Στις 23 Ιανουαρίου 2022, στην ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Baykar στο Twitter, κοινοποιήθηκε η είδηση ​​ότι υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση εξαγωγής.

Ο  γαμπρός του ΕΡντογάν Baykar Selçuk Bayraktar έκανε μια δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, και συμπεριέλαβε τις λέξεις "Κυπαρίσσια κατά μήκος των όχθεων του Δούναβη".

Το δεύτερο πρωτότυπο Akinci (στα τουρκικά σημαίνει «επιδρομέας»),  ολοκλήρωσε  μια δοκιμή πτήσης 62 λεπτών τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του. Το Akinci έχει άνοιγμα φτερών 65 πόδια, έχει σχεδιαστεί για να έχει 24ωρη αντοχή και να πετάει έως και 40.000 πόδια. 

Οι στροβιλοκινητήρες AI-450 της Ουκρανικής κατασκευής θα τροφοδοτούν τα βαριά drones. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο , το drone «έχει δύο κινητήρες 450 ίππων, αλλά μπορεί να εξοπλιστεί με κινητήρες 750 ίππων ή τοπικά κατασκευασμένους κινητήρες 240 ίππων». 

Το Akinci θα φέρει μια ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων Smart Micro Munitions (MAM-L) που κάνει ο προκάτοχός του, το Bayraktar TB2, εκτός από τις βόμβες γενικής χρήσης. Μπορεί  επίσης να εκτοξεύει τουρκικής κατασκευής Bozdoğan (Merlin) και Gökdoğan (Peregrine), εντός οπτικού εύρους και εκτός οπτικού βεληνεκούς πυραύλους αέρος-αέρος. Το Akinci μπορεί ακόμη και να εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας Roketsan SOM τουρκικής κατασκευής, που μπορούν να πλήξουν στόχους έως και 150 μίλια μακριά. 

«Η Άγκυρα βλέπει το Akinci ως το κύριο εναέριο όχημά της για καθήκοντα πληροφοριών-παρακολούθησης-απόκτησης στόχων (ISTAR) και διοίκησης-ελέγχου-επικοινωνίας (C3) την επόμενη δεκαετία»,  έγραψε  ο Τούρκος στρατιωτικός ειδικός Μετίν Γκουρτζάν. 

Αυτό το οπλικό σύστημα θα μπορούσε επίσης να είναι αρκετά αποτελεσματικό στον εντοπισμό και την καταστροφή μεμονωμένων χερσαίων στόχων, όπως εχθρικά οβιδοβόλα ή όλμους, ή ειδικό εξοπλισμό όπως σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου.

Δεδομένου αυτού του ρεκόρ, δεν είναι καθόλου περίεργο που η Τουρκία επενδύει σε μεγαλύτερα και πιο προηγμένα drones όπως το Akinci, καθώς θα είναι κατάλληλο για το είδος των συγκρούσεων που πολεμά η Τουρκία και πιθανότατα θα συνεχίσει να μάχεται για το άμεσο μέλλον.

Αν και  εντυπωσιακό, το Akinci δεν είναι, ωστόσο, υποκατάστατο για την αγορά ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς από την Τουρκία.

Κατασκευάζοντας το Akinci, η Άγκυρα ελπίζει να επεκτείνει τη στρατιωτική της εμβέλεια στην περιοχή και να αντισταθμίσει, έστω και κλασματικά, την απώλεια των αεροσκαφών νέας γενιάς F-35.

Το drone Bayraktar Akinci, είναι το πιο εξελιγμένο που έχει κατασκευαστεί από την Τουρκία μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν μπορεί να υπολογίζει ότι το Akinci θα χρησιμεύσει ως υποκατάστατο της αεροπορίας της είτε αποκτώντας είτε αναπτύσσοντας ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς κάποια στιγμή την επόμενη δεκαετία. 

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος 6 τόνων μπορεί να παραχθεί μόνο σε 4 χώρες και είναι εξοπλισμένο με οικονομικά αποδοτικά έξυπνα μικρο-πυρομαχικά Roketsan (MAM), παραλλαγές των οποίων χρησιμοποιούνται με μαχητικά αεροσκάφη F-16, μη επανδρωμένα drones και άλλα ελαφρά αεροσκάφη.

Οι δοκιμές βολής ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις 22 Απριλίου 2021, όπου έγινε η πρώτη χρήση των μικρών ευφυών πυρομαχικών της Roketsan.

Να αναφέρουμε επίσης, ότι το Akinci UCAV πρόκειται να διαθέτει ένα ραντάρ επόμενης γενιάς.  Η Aselsan, μια μεγάλη τουρκική αμυντική εταιρεία ολοκλήρωσε την παραγωγή ενός  εθνικού ραντάρ AESA τελευταίας τεχνολογίας (ενεργές ηλεκτρονικά σαρωμένες συστοιχίες), που επιτρέπει σε ένα αεροσκάφος ή ένα drone να εστιάσει τις σαρώσεις ραντάρ σε πολλές κατευθύνσεις χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει κατεύθυνση πτήσης. 

Στο Πενταπόσταγμα με τίτλο: Ισραηλινό IRON DOME θα προστατεύει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος, γράψαμε ότι η Ελλάδα ταυτόχρονα σχεδιάζει στόλο επιθετικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στα πρότυπα του Ισραήλ.

Η απάντηση της Ελλάδας στα τουρκικά σχέδια  σχεδιάζεται εδώ και καιρό, αλλά όλα επισπεύδονται πλέον λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. Τα αμυντικά συστήματα που εξετάζονται είναι ισραηλινής προέλευσης και προέρχονται από την ίδια εταιρία.

Τονίζουμε ότι για παράδειγμα, το σύστημα «Drone Dome». θα μπορούσε να διακόψει την επικοινωνία τουρκικών UAV με τους σταθμούς με τους οποίους είναι συνδεδεμένα, ενώ  υποστηρίχθηκε ότι το σύστημα «Iron Dome» θα μπορούσε να παρέχει προστασία τόσο από UAV όσο και από πυραύλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR