Greek-Turkish Relations
Updated at:

Έρχονται! Τουρκικά F-16 στην Ελλάδα για άσκηση του ΝΑΤΟ-Ποιες άλλες χώρες θα συμμετάσχουν και με ποια μαχητικά

Πέρυσι τον Μάιο πάνω από τον Ατλαντικό αλλά και από τις ακτές τις Πορτογαλίας οι «Τίγρεις» της 335 Πολεμικής Μοίρας, έδειχναν για μία ακόμη φορά γιατί θεωρούνται από τους κορυφαίους ιπτάμενους της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Από τις 2 Μαΐου όταν άρχισε η πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ «TIGER MEET 2021», οι Έλληνες ιπτάμενοι είχαν κλέψει ήδη τις εντυπώσεις τόσο με τον επαγγελματισμό τους όσο και με τις επιδόσεις τους, σε όλα τα σενάρια μάχης τα οποία περιλάμβανε η άσκηση.

CONTINUE READING

Ειδικά μάλιστα στα σενάρια Air to Air στα οποία τα «γεράκια» της HAF διαθέτουν τεράστια εμπειρία και παραστάσεις από τις καθημερινές «μάχες» πάνω από το Αιγαίο, ήταν κυριολεκτικά ανίκητα απέναντι σε όλες τις αεροπορίες οι οποίες συμμετείχαν.

Απέναντι σε Πορτογάλους, Πολωνούς, Ολλανδούς, Ιταλούς και Ελβετούς οι Ελληνικές «ΤΙΓΡΕΙΣ» απέδειξαν σε μια ακόμη πολυεθνική άσκηση γιατί συμπεριλαμβάνονται στις κορυφαίες αεροπορίες παγκοσμίως.

«Παίζουν χωρίς αντίπαλο» ήταν η φράση που κυριαρχούσε στην Πορτογαλική αεροπορική βάση Νο 11 Beja, όταν γίνονταν  αναφορά στους ιπτάμενους της HAF με όλους τους συμμετέχοντες να παραδέχονται το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των Ελλήνων αεροπόρων.

Άλλωστε τα «kills» κάθε Πολεμικής Μοίρας, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν στο τέλος κάθε ημέρας όταν μετά τις ασκήσεις ακολουθεί το καθιερωμένο «debriefing», η αποτίμηση δηλαδή κάθε άσκησης και τα συμπεράσματα για όσα έγιναν στον αέρα.

Για το 2022 η άσκηση του ΝΑΤΟ «Tiger Meet 2022», «κλείδωσε» στον Άραξο, στην οποία θα λάβει μέρος η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας, μαζί με αεροπορίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Με τα πιο σύγχρονα μαχητικά τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία, τα F-16 block 52+ adv, τα οποία μάλιστα ήδη αναβαθμίζονται σε Viper, οι Έλληνες ιπτάμενοι και τεχνικοί θα βρεθούν απέναντι από μια ακόμη πρόκληση. Σε μια άσκηση στην οποία εδώ και χρόνια «κλέβουν» τις εντυπώσεις.

Στην  άσκηση του ΝΑΤΟ «Tiger Meet 2022» όμως,  η τουρκική πολεμική αεροπορία ετοιμάζεται να στείλει τουρκικά μαχητικά F-16 στην Ελλάδα  σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με την τουρκική star, «στην άσκηση Tiger Meet, η οποία είναι μεταξύ των προγραμματισμένων ασκήσεων του ΝΑΤΟ, θα φιλοξενηθεί από την  Μοίρα 335  της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (HAF) και η κύρια βάση της άσκησης θα είναι η αεροπορική βάση του Αράξου στη δυτική Ελλάδα. Αεροσκάφη της Μοίρας 192  Kaplan που σταθμεύει στο Balikesir θα συμμετάσχουν στην άσκηση από την Τουρκία», αναφέρει.

Να αναφέρουμε ότι η «Tiger Meet», είναι μία άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία λαμβάνουν μέρος πολεμικές Μοίρες χωρών, οι οποίες έχουν ως έμβλημα την τίγρη.

Αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην άσκηση Tiger Meet, έχει μεγάλη σημασία γιατί διεξάγεται στην Ελλάδα, αλλά και επειδή η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν συμμετείχε τα τελευταία χρόνια σε διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις, μετά και το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Στην Tiger Meet θα συμμετέχουν επίσης και οι εξής χώρες:

Βέλγιο

Ιταλία

Ελλάδα

Ελβετία

Γαλλία

Γερμανία

Τσεχική Δημοκρατία

Ισπανία

Πολωνία

Η Αυστρία θα συμμετέχει ως παρατηρητής και η Πορτογαλία ως επισκέπτης.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν:

F-16 Fighting Falcon, HH.101 Caesar, HH.212, Rafale M, F/A-18C/D Hornet, Rafale B/C, Tornado IDS & ECR, E-3A Sentry, Mi-24 Hind, EF-2000 και οι πλατφόρμες Eurofighter, EF-18+ Hornet, JAS-39 Gripen και E-2C Hawkeye.

Έπειτα από τις φετινές επιτυχία ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ προβλέπεται να ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη, αναβαθμίζοντας την Ελληνική «Red Flag» η οποία ήδη απέκτησε διακλαδικό χαρακτήρα.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες προβλέπεται να δούμε και πάλι στη Σούδα και στην 115 Πτέρυγα Μάχης αεροσκάφη F-15 τα οποία αυτή τη φορά θα προέρχονται από την USAF.

Επιπλέον η συνεργασία με τις Αραβικές χώρες φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια. Ήδη σχεδιάζονται από το ΓΕΑ κοινές δραστηριότητες με Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και με την πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας.

Δεδομένη θεωρείται και νέα άσκηση με τους Γάλλους της Armee De L’Air ειδικά  τώρα που έφθασαν  στην Ελλάδα και στην Τανάγρα τα πρώτα Rafale βαμμένα στα χρώματα της HAF.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR