Greek-Turkish Relations
Updated at:

Βραχνάς η Αλεξανδρούπολη για τον Ερντογάν - Ν.Παναγιωτόπουλος: Οι ΕΔ σε ετοιμότητα ενώ η 4η Στρατιά απειλεί τα νησιά μας

Ενώ η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα επιθετικό κλίμα σε Αιγαίο  και Α.Μεσόγειο, ειδικά στην Κύπρο, ο Ερντογάν έδωσε το στίγμα του “απαντώντας” ευθέως στις ΗΠΑ για τα σχέδια του.    

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ιρανό ομόλογο του Ayatollah Raisi, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε “βόμβα” μεγάλης ισχύος λέγοντας ότι «ο Λευκός Οίκος εκπαιδεύει και εξοπλίζει όλες τις τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ISIL και του PKK, και τους παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό για τη δημιουργία ανασφάλειας.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία μπορούν να διατηρήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή με τη συνεργασία άλλων χωρών της περιοχής», τόνισε ο ίδιος.

Αυτό δείχνει την τρομερή ενόχληση του ίδιου τόσο για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, όσο και για την παρουσία ελληνικών δυνάμεων  στα νησιά μας, καθώς και στην διεξαγωγή πολυμερών ασκήσεων στην Α.Μεσόγειο, τις οποίες ο ίδιος τις βλέπει ως “απειλή” ξεκάθαρα.

Εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος εμπλέκει Ρωσία και Ιράν στην ευρύτερη περιοχή, σημαίνει ότι έχει κατατάξει Ελλάδα και ΗΠΑ, στο αντίπαλο στρατόπεδο με όλα τα συνεπακόλουθα σε κάθε πιθανό επεισόδιο.

Απάντηση του Ν.Παναγιωτόπουλου  με “συνεχή ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων  

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ναυτεμπορική ο Ν.Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε την εγρήγορση της Ελλάδος αλλά και τα σχέδια του υπουργείου Άμυνας.  

https://www.youtube.com/watch?v=O-BwI5XZTBs

Ο ίδιος τόνισε ότι “οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν ακόμα και την παραμικρή προσπάθεια αιφνιδιασμού οποτεδήποτε κι από τον οποιονδήποτε".

«Αν η τουρκική στρατιά του Αιγαίου και το “casus belli” δεν συνιστούν ευθεία στρατιωτική απειλή εναντίον της εδαφικής ακεραιότητάς μας, αναρωτιέμαι τι ακριβώς συνιστά ευθεία στρατιωτική απειλή». Υποστηρίζει ότι απαιτούνται ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα στις διμερείς σχέσεις και να εμπεδωθούν οι αρχές καλής γειτονίας”, τόνισε ο ίδιος.

CONTINUE READING

Παραβιάσεις στο Αιγαίο και απειλές κατά Ελλάδος

«Κάθε ημέρα οι Έλληνες πιλότοι μας καλούνται να αναχαιτίζουν τουρκικά μαχητικά που εισβάλλουν στο FIR Αθηνών. Είμαστε εκεί κάθε φορά που το επιχειρούν. Οι εντάσεις με την Τουρκία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Το δικό μας καθήκον είναι ακριβώς αυτή η θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον με ανησυχητικές τάσεις αστάθειας.

https://www.youtube.com/watch?v=YY9hhWqhtWk

«Έχω απαντήσει επανειλημμένως πως ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται. Όσο εκτιμά η Ελλάδα ότι υφίσταται στρατιωτική απειλή για τα νησιά της, τόσο διατηρεί το δικαίωμα να οργανώσει την Άμυνά της σε αυτά, όπως και σε κάθε σπιθαμή του εδάφους της.

«Ο Τούρκος ομόλογός μου όταν συναντηθήκαμε και συζητήσαμε έδειξε θετικός ως προς το σκεπτικό μου. Αλλά η δημόσια ρητορική του, όπως και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, παραμένει επιθετική και ενίοτε ευθέως προσβλητική έναντι της χώρας. Επομένως, κρατούμε “μικρό καλάθι”», υπογραμμίζει ο Ν.Παναγιωτόπουλος.

https://www.youtube.com/watch?v=Mo_MSoP0NK8

Για την ελληνική αμυντική βιομηχανία τόνισε:

«Βασικός στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ώστε να καταστεί παραγωγική, λειτουργική και ανταγωνιστική.

Όσον αφορά την ΕΑΒ, το βασικό project είναι η αναβάθμιση ογδόντα τεσσάρων F-16 στην εκδοχή “Viper”. Το πρόγραμμα προχωρά. Το θέμα είναι να τρέξουν και τα παράλληλα προγράμματα, δηλαδή η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας “P3 “Orion” του Πολεμικού Ναυτικού και οι συντηρήσεις των μεταφορικών C-130, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις.

Πρόσφατα λάβαμε μια μεγάλη απόφαση για την πρόσκτηση τριών φρεγατών. Ακούω -και ευλόγως- από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης την παραίνεση να ναυπηγήσουμε όσα περισσότερα γίνεται σε ελληνικά ναυπηγεία. Ασφαλώς και επιθυμούμε τη ναυπήγηση πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό σε ναυπηγεία της χώρας μας.

Θυμίζω ότι εντός του 2022 θα παραδοθεί και η τελευταία από τις επτά πυραυλακάτους που άρχισαν να ναυπηγούνται το 2001. Σε ελληνικό ναυπηγείο θα κατασκευαστούν και κορβέτες, όταν με το καλό συμφωνήσουμε.

Η ιδανική συνθήκη είναι να έχουμε τουλάχιστον ένα ναυπηγείο που θα μπορεί να διεκπεραιώσει σε εύλογο χρόνο αυτό το μεγάλο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού και ασφαλώς, να εμπλακούν και άλλες εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, εκτός από τα ναυπηγεία.
Όσον αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στόχος είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας ώστε να προσελκύσει προγράμματα που θα στηρίξουν το μέλλον της. Ένα τέτοιο θα μπορούσε να είναι το πρόγραμμα του “Εθνικού Τυφεκίου”, όταν επιλεγεί ο ξένος οίκος που θα έρθει στην Ελλάδα να το αναπτύξει με όρους συμπαραγωγής, όπως απαιτούμε με τα ΕΑΣ.
Σχετικώς με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, εκτός από όλα αυτά, υπάρχουν και καλά νέα από τη συμμετοχή της Ελλάδος στις πρωτοβουλίες της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως -της PESCO- και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας EDF. Ήδη ελληνικές εταιρείες έχουν επιλεγεί ή έχουν επιτύχει να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανάπτυξης αμυντικών προϊόντων με ό,τι θετικό αποτέλεσμα για την εξωστρέφεια της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ρωσία και ευρύτερες απειλές

«Πρόσφατα εγκαινιάσαμε στα Χανιά το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής & Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ, το IAMD Centre of Excellence. Αυτό είναι μια υποδομή όχι αμιγώς στρατιωτική, αλλά υποστηρικτική προς το NATO. Οι εχθροί της Συμμαχίας είναι γνωστοί.

Ας μην επικεντρωθούμε στη Ρωσία, για την οποία άλλωστε πρόσφατα υποστήριξα στην Εσθονία ότι πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας βάσει της διπλής προσέγγισης (επικοινωνία - αποτροπή). Οι γεωπολιτικές προκλήσεις είναι πολλές και σύνθετες. Το γεωπολιτικό περιβάλλον εμφανίζει ισχυρές τάσεις αστάθειας με αναδυόμενες περιοχές μεγάλης έντασης σε διάφορά σημεία του πλανήτη (Ειρηνικός, Κίνα, Αφρική, Μέση Ανατολή κ.λπ.)».

CONTINUE READING

Τι συμβαίνει πραγματικά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία:

«Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον ο αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή. Η ανησυχία της βασίζεται κυρίως στην απόφαση του Ερντογάν να προχωρήσει στην αγορά και εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400, μια απόφαση που αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντα θα υπάρχουν στην Ουάσιγκτον εκείνοι που θα υποστηρίζουν ότι “δεν πρέπει να χαθεί η Τουρκία”. Όμως η αίσθηση είναι ότι αυτοί δεν είναι τόσο πειστικοί πλέον, εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Επομένως, ας μη βιαζόμαστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Αυτό που προέχει είναι να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας σε διπλωματικό επίπεδο ώστε οι Αμερικανοί να πειστούν πως ο αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή είναι η Ελλάδα. Έχουμε σημειώσει σημαντικά θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο ίδιος.

Για να αλλάξει τελικά μια νοοτροπία πολλών ετών στις ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία, θέλει δουλειά πολύ, αλλά η Ελλάδα είναι εδώ για να αποδεικνύει καθημερινά ότι οι “βάρβαροι” Τούρκοι, δεν έχουν σκοπό να ενταχθούν στο δυτικό σύστημα, το οποίο ποτέ δεν συμπάθησαν, απλά “συνεργάστηκαν” μαζί του για να το εξουδετερώσουν ανεπιτυχώς όμως.        

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR