Middle East
Updated at:

Λεφτά υπάρχουν! Η Τουρκία "τσεπώνει" 800 εκατ. δολάρια κι από την Ρωσία για το Ακούγιου μετά την στήριξη από Ιταλούς & Ισπανούς

“Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μην πεις” λέει ο λαός μας.  

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ν.Ερντογάν, είπε μια μεγάλη κουβέντα στον Γάλλο ομόλογο του κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δήθεν δεν είναι φερέγγυα και συνέχεια δανείζεται.

Πριν όμως “ο αλέκτωρ λαλήσαι”,  έγινε γνωστό ότι η Τουρκία δανείζεται 800 εκατ. από την Μόσχα για το Ακούγιου, τα οποία προστίθενται 1,5 δις δολάρια που είχε δανειστεί το 2017 για τους πυραύλους S-400.

https://www.youtube.com/watch?v=xFqag83inRM

Η στιχομυθία Ερντογάν -Μακρόν προ ημερών: "Έχουμε πει τόσο στον κ. Μπάιντεν όσο και στον Μακρόν για αυτό το θέμα (Έλληνες)«Έχουν λεφτά». Κι εγώ του είπα: «Κοίτα, σε απατούν. Δεν έχουν λεφτά.Ξέρω μόνο ότι χρωστάνε στη Δύση 400 δισεκατομμύρια ευρώ». «Έχουν χρήματα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα δάνεια της Ελλάδος είναι γνωστά στο Παρίσι λόγω ΕΕ, και τίποτα δεν αποκρύβεται, τα δάνεια που έχει πάει η Τουρκία, από την Κίνα, το Ιράν και αλλού , δεν ξέρουμε ούτε πόσα είναι ούτε πόσες χώρες περιλαμβάνουν.

https://www.youtube.com/watch?v=8jMwQlFe8ag

Με δάνειο του Πούτιν το Ακούγιου προκαλεί οργή στις ΗΠΑ

Η ρωσική τράπεζα Sberbank θα δανείσει 800 εκατ. δολάρια για τον τουρκικό πυρηνικό σταθμό.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank, ανακοίνωσε σήμερα  Τετάρτη ότι θα παράσχει δάνεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu στην Τουρκία, έχοντας δώσει ήδη 400 εκατομμύρια δολάρια στους Τούρκους το 2019.

Το επταετές δάνειο, που αποτελείται από δύο πιστωτικές γραμμές 500 εκατομμυρίων δολαρίων και 300 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα,  θα παρασχεθεί σε θυγατρική της Rosatom, κρατικής ρωσικής πυρηνικής εταιρείας που κατασκευάζει το εργοστάσιο στο Ακούγιου.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2017, η Τουρκία είχε συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά τεσσάρων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το 55% του ποσού της σύμβασης να καλύπτεται από ρωσικά δάνεια.

CONTINUE READING

Το γεγονός είχε επιβεβαιώσει ο Σεργκέι Τσέμεζοφ, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας Ροστέκ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην εφημερίδα Κομερσάντ.

Τα φανερά και κρυφά δάνεια, της Τουρκίας, συν το παράνομο εμπόριο χρυσού με το Ιράν,  τα ύποπτα ταξίδια Τούρκων αξιωματούχων στην Βενεζουέλα για μπίζνες ( πολλοί αναφέρουν εμπόριο ναρκωτικών), τα "βρώμικα νταραβέρια" με τους Τζιχαντσιτές με εμπόριο πετρελαίου, δημιουργούν ένα σκηνικό ενός κράτους-μαφία, που παρόλα αυτά κινδυνεύει με χρεοκοπία το επόμενο μικρό διάστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από τους Ισπανούς που γράψαμε  πως "έβαλαν πλάτη" δια του τραπεζικού τομέα στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία, έχουμε την μεγάλη στήριξη και από τους Ιταλούς σε σχέδια στον Εύξεινο Πόντο μέσω ιταλικών εταιρειών. 

Αν δεν υπήρχαν Ιταλία και Ισπανία, να στηρίζουν προκλητικά την Άγκυρα, πιθανότατα η Τουρκία να είχε ήδη κηρύξει πτώχευση, ξεκινώντας παράλληλα η διαδικασία δημιουργίας κουρδικού κράτους με απώλεια τουρκικού εδάφους.      

Ερντογάν: Καλεί σε νέα μείωση επιτοκίων

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επαναβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την βούλησή του να δει την κεντρική τράπεζα της χώρας του να μειώνει περαιτέρω τα επιτόκια, στέλνοντας "μήνυμα" στους επενδυτές μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τελευταίας.

"Δεν μπορώ να βρεθώ στο ίδιο στρατόπεδο με εκείνους που υπερασπίζονται τα υψηλά επιτόκια", τόνισε μιλώντας από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επανέλαβε την θεωρούμενη ως ανορθόδοξη από οικονομική σκοπιά άποψη του ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν και δεν αντιμάχονται τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, υπό την πίεση του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της χώρας, μείωσε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της το βασικό της επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης και το έχει διαμορφώσει στο 16%.

CONTINUE READING

Οδήγησε έτσι τα πραγματικά επιτόκια ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, καθώς ο πληθωρισμός "σκαρφάλωσε" τον Οκτώβριο στο 19,89%. Η τουρκική λίρα έχει απωλέσει έναντι του δολαρίου άνω του 10% μόνο μέσα στο τρέχον τρίμηνο, στη χειρότερη απόδοση μεταξύ των βασικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg. 

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου, οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν νέα μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης στο 15% στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR