Greek-Turkish Relations

ΥΠΑΜ Παναγιωτόπουλος: " Oι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται το μέγεθος της σημασίας της στρατηγικής αξίας της χώρας μας"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News»., ο ΥΠΑΜ Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και σε θέματα άμυνας της χώρας μας , κυριότερα σημεία της οποίας είναι τα ακόλουθα:

CONTINUE READING

Σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

"Όσο η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται το ρόλο της Αθήνας  ως  βασικό στρατηγικό εταίρο και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου , τόσο αναβαθμίζεται η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ", είπε

«Αυτό ακριβώς το πνεύμα αποτυπώνεται εμφανώς στο  κείμενο της συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας, όπου γίνεται αναφορά σε κοινή απόφαση  των δύο χωρών για περιφρούρηση ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής ».

Η ενισχυμένη παρουσία των ΗΠΑ  στην Αλεξανδρούπολη αποδεικνύει  «την αξία της συμφωνίας ως άξονα στρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι χρηματοδοτούν έργα αναβάθμισης του λιμένα και ενός  στρατοπέδου, σημαίνει ότι αυτή η σχέση μας  έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, προοπτική και απτό εθνικό όφελος».

Για ενδεχόμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας  ενδιαφέρεται  και  ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τη σχετική αναφορά που συνοδεύει την υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ελλάδα-Τουρκία

Για την πρόσφατη συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ,  ανέφερε ο ΥΠΑΜ μας,  ότι συζητήθηκε η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ πρόσθεσε:

«Λαμβάνοντας υπόψιν το   κλίμα έντασης στις   μεταξύ μας σχέσεις κατά το προηγούμενο διάστημα, επέμενα στην ανάγκη να γίνουν μικρά και  σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του κλίματος ».

«Τέτοια δείγματα συμπεριφοράς θα μπορούσαν λόγου χάρη να είναι η αποφυγή προκλητικών ή εμπρηστικών δηλώσεων και  μία διακριτή μείωση των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά».

Εξοπλισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων μας

Αναφορικά με τα  γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, υπογράμμισε  ότι «μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των πρώτων έξι μαχητικών με την δεύτερη να παραδίδεται μέσα στο 2022 και την τρίτη το 2023».

Κλείνοντας το κεφάλαιο Rafale υπενθύμισε   ότι η Ελλάδα «θα προμηθευτεί και άλλα έξι καινούργια Rafale για τα οποία γίνεται διαπραγμάτευση από τα  επιτελεία ».

Υπογράμμισε επίσης ότι «έχει προγραμματισθεί η παράδοση των δύο πρώτων γαλλικών φρεγατών Belharra το 2025».

«Πέρα, όμως, από αυτά τα παραπάνω προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε  ότι έχει επισπευθεί ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων είτε μέσω της  περαιτέρω αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων είτε μέσω της απόκτησης νέων  ».

Τέλος αναφερόμενος  στις ΕΔ της χώρας ανέφερε ότι "η επιχειρησιακή μαχητική  ικανότητα , η ετοιμότητα και η συνολική αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν τα ικανά και αναγκαία συστατικά  τα οποία διαθέτουν προκειμένου να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας υφίσταται ανά πάσα στιγμή, όπου και όποτε απαιτηθεί".

Διαπιστώσεις

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο ΥΠΑΜ μας διακατέχεται από αίσθημα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης αναφορικά με το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες το κράτος θωρακίζει εξοπλίζοντας τες συνεχώς, αλλά και από τις συμφωνία με τις ΗΠΑ, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς

Είναι αναντίρρητη αλήθεια ότι λόγω των μνημονίων και της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας ότι είχαν τελματώσει, με αποτέλεσμα η πάντα καιροφυλακτούσα Τουρκία να "παίρνει κεφάλι " στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ωστόσο εκείνο το οποίο βοήθησε στο να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, ήταν και η υπερφίαλη προσωπικότητα του Ερντογάν, ο οποίος ευελπιστούσε να αποκτήσει  ταυτόχρονα τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 μαζί με 100 μαχητικά πέμπτης γενιάς  F-35

Ευτυχώς αυτό αποσοβήθηκε, λόγω της ασυμβατότητας μεταξύ ενός ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος και των αμερικανικών μαχητικών, αλλά  και του κινδύνου που εγκυμονούσε για την ασφάλεια  διαβαθμισμένων και ευαίσθητων πληροφοριών των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, με ενδεχόμενη διαρροή τους στη Ρωσία.

Επισημαίνουμε κλείνοντας ότι μεταξύ των εξοπλιστικών προγραμμάτων που πρέπει να δεί η χώρα μας είναι αυτή της απόκτησης ιπτάμενων τάνκερ, θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει αναφορικά με τη σημασία του σε προγενέστερα άρθρα μας, όπως και drone αλλά και antidrone συστημάτων 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR