Armed Conflicts

"Μαγειρεύει" ο Ερντογάν: Πριν την "σαλαμοποίηση" των F16 "ψήνει" εξόντωση των Κούρδων

Μετά την εντολή  του  Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για επικείμενη  επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, τα τουρκικά UAV  ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις στα ανατολικά του Ευφράτη, ενώ ο διοικητής του SMO, μιλώντας στο Al Monitor, δήλωσε ότι έλαβαν οδηγίες για την προετοιμασία της επιχείρησης κάνοντας εκτίμηση για  την τοποθεσία διεξαγωγής της επιχείρησης και την κατάληψη  συγκεκριμένων αντικειμενικών σκοπών (ΑΝΣΚ) εντός αυτής.

CONTINUE READING

Η επίθεση  της "τρομοκρατικής οργάνωσης PKK /PYD/YPG"  στο Αζέζ, κατά τους Τούρκους, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, η τρομοκρατική οργάνωση έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 130 επιθέσεις κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας (ΤΕΔ) , του Εθνικού Στρατού της Συρίας και αμάχων τους τελευταίους δύο μήνες.

Αυτές οι επιθέσεις προήλθαν από το Manbij, το Tel Rifat, το Ayn Isa και το Tel Halaf, τα οποία οι ΗΠΑ και η Ρωσία υποσχέθηκαν να εκκενώσουν, αλλά το PKK συνεχίζει να κατέχει.

https://www.youtube.com/watch?v=7-eds1ECSGY

Η εντολή Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δήλωση στο Μπεσττεπέ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι οι επιθέσεις  προερχόμενες από τη Συρία έχουν αυξηθεί και είναι αποφασισμένοι να τις εξαλείψουν.

Μιλώντας μετά το πέρας της  προσευχής της Παρασκευής, ο  Ερντογάν είπε:

"Το YPG/PKK βρίσκεται στη βόρεια Συρία. Η υπομονή μας συνεχίστηκε ως ένα βαθμό και τερματίστηκε όταν 2 αστυνομικοί μας μαρτύρησαν. Κατά καιρούς, βλέπουμε άμαχους να γίνονται  μάρτυρες .Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με πολύ διαφορετικό τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις, τις γνωστές δυνάμεις των ΗΠΑ εκεί και τις δυνάμεις του καθεστώτος»

Μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και η MIT προετοιμάζονται και είπαν ότι εάν η διπλωματία με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ αποτύχει, η Τουρκία θα ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG στη Συρία. 

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, τα τουρκικά drone ξεκίνησαν να πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Qamishli και το Ayn al-Arab που τελούν υπό την κατοχή της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG στα ανατολικά του Ευφράτη.

Οι τουρκικές εντολές προς τον SMO

Ένας από τους διοικητές  του Συριακού Εθνικού Στρατού (SMO) είπε στο Al Monitor: "Η Άγκυρα μας ζήτησε να αυξήσουμε τη στρατιωτική μας ετοιμότητα πριν από μια εβδομάδα. Έχουμε ετοιμάσει οχήματα και επιθεωρήσαμε τα όπλα μας. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πότε και πού θα γίνει επιχείρηση».

Εκφράζοντας την άποψή του για το πού μπορεί να είναι η πιθανή επιχείρηση, ο διοικητής είπε:

"Η επόμενη επιχείρηση της Τουρκίας πιθανότατα θα είναι στο Τελ Ριφάτ, αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο λόγω της παρουσίας του καθεστώτος και των Ρώσων στρατιωτών. Η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει την επιχείρηση από το Ayn al-Arab επίσης »

Οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν

O Eρντογά πρώτα θα προσπαθήσει να συναντήσει τον Μπαϊντεν, προκειμένου να δει τι θα γίνει με τα 40  F-16 Block 70 που θέλει να πάρει και τα 80 κίτ για ισάριθμα  F-16 του μετά θα πράξει αναλόγως.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΑΜ Ακάρ εμφανίστηκε σίγουρος  τόσο για την συνάντηση Μπάϊντεν- Ερντογάν στο περιθώριο της σύσκεcης των G-20 που θα διεξαχθεί στη Ρώμη στο τέλος του μήνα, όσο και για την υλοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων για τα F-16 που μνημονεύσαμε παραπάνω, για την οποία εμείς έχουμε πάρα πολύ σοβαρές  αντιρρήσεις για την υλοποίησή τους

O Eρντογάν ξέρει πολύ καλά ότι είναι όντως πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να περάσει η πώληση των 40 F-16 πρός την Τουρκία από το αμερικανικό Κογκρέσο και κατά συνέπεια να υλοποιηθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=aRvhBERTm34https://www.youtube.com/watch?v=PRT2l2ZbeGw

Τότε θα πεί κάποιος γιατί το ζητάει;

Επιθυμεί ο Ερντογάν να δείξει ότι η Τουρκία εξάντλησε κάθε πιθανότητα να τα βρεί με τις ΗΠΑ, οι οποίες τον σπρώχνουν προς την αγκαλιά της Ρωσίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί στη συνέχεια να έχει το άλλοθι  ότι προτίμησε να πάρει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη SU 35 ή  Su-57 με τα οποία φλερτάρει καθώς και δεύτερη συστοιχία S-400, αφού οι ΗΠΑ δεν του δίνουν όπλα, αλλά και να επέμβει  στρατιωτικά κατά των Κούρδων του YPG της Συρία.

Προσπαθεί λοιπόν  ο Ερντογάν να βάλλει σε δίλημμα τον Μπάϊντεν , ευελπιστώντας να μαλακώσει αυτός τη στάση του έναντι της Τουρκίας στη Συρία, επιτρέποντας της αρχικά  να επιτεθεί κατά των Κούρδων του YPG,  ως απότοκο της μη πώλησης των F-16, αλλά και της δέσμευσης προς τις ΗΠΑ στη συνέχεια, της  μη αγοράς ρωσικών όπλων από τον Ερντογάν, με προοπτική μελλοντικά την επανεισδοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Συνεπώς, η πραγματοποίηση της τουρκικής επίθεσης κατά των Κούρδων του YPG θα γίνει μόλις ο Ερντογάν εισπράξει το όχι για την αγορά των F-16 από τον Μπάϊντεν, το πιθανότερο στα τέλη Οκτωβρίου , στο περιθώριο των G-20 στη Ρώμη, όπου ευελπιστεί να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο.

CONTINUE READING

Η πιθανή στάση των  ΗΠΑ 

Στην περίπτωση εκείνη που ο Μπάϊντεν δεν απαντήσει στον Ερντογάν για τα F-16, ούτε δεχθεί να τον δει στη Ρώμη, τότε τα δύσκολα πέφτουν στον Ερντογάν, αφού πλέον αν λάβει την πρωτοβουλία να στραφεί προς τον Πούτιν για αγορά όπλων και επιτεθεί στους Κούρδους του YPG, τότε θα κινδυνεύει να τεθεί ολοκληρωτικά εκτός της προστασίας των ΗΠΑ, ένας με έναν με τον Πούτιν, κάτι καθόλου μα καθόλου βολικό για τον ίδιο και την Τουρκία.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά τόσο ο Μπάϊντεν, όσο και ο Ερντογάν.

Ωστόσο, θεωρείται πιθανό οι ΗΠΑ να επιβάλλουν στον Ερντογάν το "μαρτύριο της σταγόνας", δηλαδή η επαναφορά της Τουρκίας να γίνει σταδιακά και με αποδείξεις επί του πρακτέου στη βάση του δούναι λαβείν.

Αυτό μπορεί να γίνει σαλαμοποιώντας οι ΗΠΑ την τουρκική απαίτηση για αγορά 40 F-16 και παροχή 80 κίτ για τα υπάρχοντα F-16, σε 3 κομμάτια, υλοποιώντας τα ανάλογα με την συμπεριφορά και στάση της Τουρκίας.

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ να απαιτήσουν από τον Ερντογάν να μην επιτεθεί στους Κούρδους του YPG στη Συρία, προκειμένου να του δώσουν 40 κιτ για εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16, με ρητή δεσμευτική επιστολή του Ερντογάν ότι δεν θα αγοράσει νέα ρωσικά οπλικά συστήματα.

Στη συνέχεια παροχή των υπολοίπων 40 κίτ και 10 F-16 με τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα δεσμευτεί πάλι εγγράφως να σταματήσει την προκλητικότητα σε βάρος  Ελλάδας-Κύπρου στην Α. Μεσόγειο και Αιγαίο, σεβόμενη τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και παραιτούμενη από το παράνομο  τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ακολούθως παραλαβή από την Τουρκία των υπολοίπων 30 F-16 από τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση προγενέστερης μετακίνησης τους στη Βάση του Ιντζιρλίκ όπου να τελούν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, είτε επιστροφή τους στη Ρωσία, αλλά σε καμία περίπτωση μεταφορά τους σε Κύπρο ή Aζερμπαϊτζάν, ή αλλού εντός της τουρκικής επικράτειας και υπό τουρκικό έλεγχο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR