Africa

Μεγάλο παιχνίδι! Η Τουρκία "αγκαλιάζει" την Νιγηρία με συμφωνίες για ενέργεια, άμυνα και υδρογονάνθρακες

Η Νιγηρία και η Τουρκία έχουν υπέγραψαν  μια σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης σε ορισμένους βασικούς τομείς της ενέργειας, της αμυντικής βιομηχανίας και της εξόρυξης και των υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νιγηρία.

Ο πρόεδρος Μουχάμαντου Μπουχάρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες δήλωσε: «Τα βασικά θέματα που θίξαμε περιλάμβαναν μια σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης που είχαν οριστικοποιηθεί.

"Ως θετικό αποτέλεσμα, υπογράφηκαν οκτώ μεγάλες συμφωνίες-μνημόνια για μια σειρά από βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της αμυντικής βιομηχανίας, των ορυχείων και των υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων. Συμφωνήσαμε ότι η εφαρμογή  τους θα ξεκινήσει αμέσως.

"Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας, αναθεωρήσαμε επίσης τη λίστα απαγορεύσεων ταξιδιού με βάση τα αναθεωρημένα πρωτόκολλα COVID-19 και αφαιρέσαμε την Τουρκία από τη λίστα απαγόρευσης ταξιδιών της Νιγηρίας. Η Τουρκία έχει πράγματι επιτύχει αξιοσημείωτη επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19."

CONTINUE READING

Ο πρόεδρος Μπουχάρι χαιρέτισε τον πρόεδρο Ερντογάν που άνοιξε τα σύνορα της χώρας του για να φιλοξενήσει εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής υποστήριξης.

"Συγχαίρω την Εξοχότητά σας για την ηγεσία και τη γενναιοδωρία σας στην υποδοχή και τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων που έφυγαν από περιοχές συγκρούσεων, ιδίως στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Έχετε πράγματι δώσει το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο", είπε.

Ο Πρόεδρος Μπουχάρι περιέγραψε τη διήμερη επίσκεψη του  Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και της συζύγου του, Εμινέ Ερντογάν, ως αντανάκλαση της "στιβαρής, θερμής και εγκάρδιας διμερούς σχέσης" μεταξύ Νιγηρίας και Τουρκίας.

Ο Μπουχάρι είπε ότι η παρουσία του Ερντογάν σε μια Κοινή Σύνοδο του Νιγηριανού και του Τουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πριν από την αναχώρηση από τη χώρα του, θα ήταν μια άλλη ευκαιρία να εμπλακούν και να ανταλλάξουν απόψεις για πιο παραγωγικούς τρόπους προώθησης των κοινωνικοοικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο και την γυναίκα του  για την εγκαινίαση του τουρκικού πολιτιστικού κέντρου στην Αμπούτζα καθώς και το άνοιγμα του πρόσφατα ανακαινισμένου κυβερνητικού δευτεροβάθμιου σχολείου στο Wuse, Abuja, το οποίο ανέλαβε η τουρκική υπηρεσία συνεργασίας και συντονισμού (TIIKA).

Στις παρατηρήσεις του, ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Νιγηρία σε "υψηλότερα επίπεδα σε όλους τους τομείς".

Είπε ότι ο εμπορικός όγκος μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, καθιστώντας τη Νιγηρία έναν εξαιρετικό  εμπορικό εταίρο τον  μεγαλύτερο  στην υποσαχάρια Αφρική.

"Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό το επίπεδο εμπορίου που έχουμε επιτύχει απέχει πολύ από το να είναι επαρκές. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε να επεκτείνουμε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μας έως και πέντε δισεκατομμύρια δολάρια αμέσως.

«Ελπίζουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών θα αναπτυχθούν περαιτέρω με βάση ένα σενάριο win-win και αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο  Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας  μέσω διερμηνέα.

Ο Ερντογάν , δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί περαιτέρω με τη Νιγηρία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και στους τομείς του στρατού, της άμυνας και της ασφάλειας. 

«Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις συνεχώς διευρυνόμενες δυνατότητές μας με τη Νιγηρία, ειδικά στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της ασφάλειας, που επαινέθηκαν από ολόκληρο τον κόσμο.

"Αυτή η ευαισθησία που επιδείξαμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ελπίζω ότι θα ανταποδωθεί από τους Νιγηριανούς αδελφούς, αδελφές και ομολόγους μας", είπε.

Και στο βάθος  η "SADAT"...

Η Τουρκία απλώνει τα πλοκάμια της σε βάθος στις χώρες του Σαχέλ στην Αφρική, δένοντας τες με συμφωνίες και μνημόνια σε τομείς ασφάλειας και ενέργειας πρωτίστως.

Η Νιγηρία δεν είναι τυχαία χώρα, έχοντας μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων, ορυχεία πλούσια σε μεταλλεύματα και μεγάλο πληθυσμό, περί τα 200 εκατομμύρια περίπου, με τους μουσουλμάνους να αποτελούν το 52% της χώρας , έναντι 47% χριστιανών.

Η Νιγηρία είναι ο 12ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και 8ος μεγαλύτερος εξαγωγέας, ενώ διαθέτει τα 10α μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα. Η χώρα είναι μέλος του ΟΠΕΚ από το 1971. Το πετρέλαιο παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας, αποτελώντας το 40% του ΑΕΠ και τον 80% των εσόδων της κυβέρνησης. 

Όμως, οι αναταραχές για καλύτερο έλεγχο του δέλτα του Νίγηρα, την κύρια πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, έχει οδηγήσει σε αδυναμία τη χώρα να εξάγει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, ενώ παράλληλα η τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχι προβεί σε βιαιότητες στη χώρα, μεγενθύνοντας το αίσθημα ανασφάλειας σε αυτήν.

Εκεί θέλει να χωθεί σφήνα η Τουρκία.

Εκείνο που διαβλέπουμε είναι ότι η Τουρκία πλέον των παραπάνω συμφωνιών επιζητά και κάτι άλλο εξόχς επικίνδυνο για την Ελλάδα και την ΕΕ.

Αναζητά στρατολόγηση μισθοφόρων, προκειμένου να τους εντάξει  αρχικά στη  μισθοφορική οργάνωση SADAT στρατολογώντας τους, στη συνέχεια θα τους εκπαιδεύσει και ακολούθως θα τους χρησιμοποιήσει στα πεδία των μαχών, όπως ακριβώς έκανε με τους Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη.

Τώρα που κλείνουν τα μέτωπα της Λιβύης και της Συρίας, οι Τούρκοι βγήκαν παγανιά προκειμένου να βρούν άλλες χώρες τροφοδότριες μισθοφόρων, με την Νιγηρία να αποτελεί μια εξ αυτών λόγω  όγκου πληθυσμού και θρησκεύματος.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει πλέον την νέα τουρκική διείσδυση στη Νιγηρία με σκεπτικισμό, αναφορικά με τα επόμενα βήματα της , στα οποία βάσει του ελληνογαλλικού Συμφώνου, θα την συνδράμει η χώρα μας.

Επίσης θα πρέπει να δούμε ως χώρα και εμείς το θέμα της δημιουργίας μισθοφορικής οργάνωσης , κάτι το οποίο θα έχει ως προφανή οφέλη την απόκτηση πολεμικής εμπειρίας στελεχών μας εν ενεργεία ή αποστράτων που θα υπάρξουν εντός αυτής, καθώς και την δημιουργία ταμιευτήρα ανθρώπινου δυναμικού.

Οι καιροί είναι πονηροί και χρειάζεται από τώρα έγκαιρος σχεδιασμός.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR