Africa

"Στα μαχαίρια" Κάιρο-Άγκυρα! Η Τουρκία πουλάει drones στην Αιθιοπία-Πως μπαίνει στην εξίσωση η Ελλάδα

Η Τουρκία επέκτεινε την εξαγωγή drone της, στο πλαίσιο συμφωνιών της με το Μαρόκο και την Αιθιοπία, μετά την επιτυχή χρήση τους σε διεθνείς συγκρούσεις, σύμφωνα με τέσσερις πηγές εξοικειωμένες με τις εν λόγω συμφωνίες.

Νέα εστία τριβών Τουρκίας-Αιγύπτου

Οποιεσδήποτε αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία από την Τουρκία, ενδέχεται να προκαλέσουν τριβές στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με την Αντίς Αμπέμπα για το φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας στον ''Μπλε Νείλο'', κατακρατώντας τεράστιες ποσότητες υδάτων του ποταμού.

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι το Κάιρο ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη να το βοηθήσουν να παγώσει οποιαδήποτε συμφωνία.

Μια τρίτη αιγυπτιακή πηγή είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να τεθεί και να διευκρινιστεί στις συνομιλίες μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, καθώς προσπαθούν οι δύο χώρες να επιδιορθώσουν τους δεσμούς τους.

Σιγή ιχθύος

Η Τουρκία, η Αιθιοπία και το Μαρόκο δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα καμία συμφωνία αναφορικά με την προμήθεια τουρκικών drone, αλλά πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα έδωσαν λεπτομέρειες στο Reuters.

Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η Αιθιοπία και το Μαρόκο ζήτησαν και οι δύο να προβούν σε αγορές μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2, με συμφωνίες που θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν εγγυήσεις ανταλλακτικών και εκπαίδευση.

Ένας διπλωμάτης είπε ξεχωριστά ότι το Μαρόκο είχε λάβει την πρώτη παρτίδα ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχε παραγγείλει τον Μάιο.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν επίσης αναφέρει την άφιξη των drones από την Τουρκία. Μια σελίδα στο Facebook που αυτοπροσδιορίζεται ως ανεπίσημο στρατιωτικό φόρουμ του Μαρόκου ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι έφτασαν τα πρώτα drones TB2 από παραγγελία 13 και ότι οι ένοπλες δυνάμεις είχαν στείλει αξιωματικούς στην Τουρκία για εκπαίδευση.

Η Αιθιοπία σχεδιάζει να αποκτήσει τα drones, αλλά η κατάσταση αυτής της παραγγελίας είναι λιγότερο σαφής, είπε ο απεσταλμένος.

CONTINUE READING

Οι πηγές δεν ανέφεραν πόσα μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιλαμβάνονταν στις συμφωνίες, ούτε έδωσαν οικονομικές λεπτομέρειες.

Η Ουκρανία και o εταίρος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η Πολωνία, έχουν παραγγείλει επίσης ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία σύμφωνα με στρατιωτικούς ειδικούς είναι φθηνότερα από τους ανταγωνιστές της αγοράς που κατασκευάζονται στο Ισραήλ, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας  της Τουρκίας, αυξήθηκαν κατακόρυφα στο Μαρόκο και την Αιθιοπία τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά δεν παρέχουν λεπτομέρειες για τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο στρατός της Αιθιοπίας και το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό του θέματος.

Η κυβέρνηση του Μαρόκου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει. Ο στρατός του δεν συζητά δημόσια τις προμήθειες.

Ο κορυφαίος οργανισμός προμήθειας και ανάπτυξης της άμυνας της Τουρκίας δεν απάντησε αμέσως σε γραπτό αίτημα για σχόλιο. Ο κατασκευαστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, του οποίου η Bayraktar TB2 UCAV απέκτησε διεθνή φήμη, επίσης δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Το ενδιαφέρον για τα drone Bayraktar

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα τουρκικά  UAV είναι μια ώθηση για την τουρκική κυβέρνηση καθώς προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές και να υπογραμμίσει την αυξανόμενη σημασία των ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον σύγχρονο πόλεμο.

Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε drones πέρυσι στη Συρία καθώς και στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστήριξε την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη εναντίον των ανατολικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Αίγυπτο.

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βοήθησαν τον σύμμαχο της Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν, να νικήσει τις δυνάμεις της Αρμενίας.

Οι εξαγωγές άμυνας και αεροπορίας στην Αιθιοπία αυξήθηκαν στα 51 εκατομμύρια δολάρια (467 εκατομμύρια TL) τους πρώτους τρεις μήνες φέτος, από 203.000 δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, με άλμα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων (TIM) 

Οι εξαγωγές στο Μαρόκο ήταν 78,6 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο, με 62 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον Σεπτέμβριο, έναντι 402.000 δολαρίων πέρυσι.

Συνολικά οι τουρκικές εξαγωγές άμυνας και αεροπορίας ανήλθαν σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια τα πρώτα τρία τρίμηνα του τρέχοντος έτους, αυξημένα κατά 39% από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το TIM.

CONTINUE READING

Ο αντίκτυπος για Λιβύη και Αίγυπτο

Από τα παραπάνω στοιχεία διαφαίνεται ότι Μαρόκο και Αιθιοπία θα αποκτήσουν τα τουρκικά drone Bayraktar.

Αυτό θα έχει αντίκτυπο τόσο στη Λιβύη , όσο και στην Αίγυπτο

Αναφορικά με την αγορά των εν λόγω drone από το Μαρόκο, αυτό ενδεχομένως να αποτελεί μέρος στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας με την Τουρκία, με την οποία η Άγκυρα να διασφαλίζει δικαιώματα χρήσης κάποιας ή κάποιων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Κάτι τέτοιο θα διασφάλιζε τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Λιβύη, από τυχόν άσχημες εξελίξεις και τον εξαναγκασμό φυγής τους από τη χώρα, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται μέχρι στιγμής, τουλάχιστον από πλευράς στρατιωτικής επιβολής.

https://www.youtube.com/watch?v=ZGIT3wXGn8c

Επίσης ο εξοπλισμός με τουρκικά Drone της Αιθιοπίας, αναβαθμίζει την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και ίσως αποτελεί ένα ακόμη παιγνίδι της Άγκυρας προκειμένου να "πειστεί" το Κάϊρο να αλλάξει την τακτική του και τη θέση του αναφορικά τόσο με τη Λιβύη, όσο και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο και την χάραξη αυθαίρετης ΑΟΖ μεταξύ Σάρατζ-Ερντογάν.

Ενδεχομένως μάλιστα και αυτό θα ήταν εξόχως ανησυχητικό για τη χώρα μας, αν η Τουρκία προσπαθεί να χαράξει με την Αίγυπτο από κοινού ΑΟΖ και χρησιμοποιεί την πώληση των Bayraktar ως μοχλό πίεσης και για αυτό.

Από τα παραπάνω, αν ισχύουν, στην εξίσωση θα μπεί και η Ελλάδα, η οποία δεν φρόντισε να οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή από την Λίνδο της Ρόδου και ανατολικότερα μέχρι Καστελόριζο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR