Armed Conflicts

Ρωσική οργή για Κίεβο-Άγκυρα : Η Ουκρανία θα παράγει τουρκικά ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, έχει επενδύσει ιδιαίτερα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δεν είναι η μόνη χώρα προφανώς. Ωστόσο, είναι μία από τις χώρες που προσφέρουν σχετικά φτηνές λύσεις στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα από χώρες, όπως οι ΗΠΑ για παράδειγμα εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως, τα τελευταία χρόνια τέτοια αεροσκάφη παίζουν ρόλο – και αλλάζουν συσχετισμούς – σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις. Και εκεί έχει σημασία, όχι  εάν θα προσφερθεί το πιο εξελιγμένο drone, αλλά το πιο προσιτό.

CONTINUE READING

Η Ουκρανία δήλωσε, ότι θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο για την παραγωγή τουρκικών ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που το Κίεβο αγόρασε προηγουμένως για να χρησιμοποιήσει εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά, μια συμφωνία που μπορεί να αναστατώσει τον αντίπαλο του Κιέβου Μόσχα.

«Ένα οικόπεδο στο οποίο θα χτιστεί το εργοστάσιο έχει ήδη επιλεγεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1446041803803832330?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1446041803803832330%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aljazeera.com%2Fnews%2F2021%2F10%2F7%2Fukraine-to-produce-turkish-armed-drones-minister

«Υπήρχαν πολλά εμπόδια στην υλοποίηση (αυτού του έργου), αλλά όλα εξαλείφθηκαν», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Τσαβούσογλου δεν μίλησε συγκεκριμένα για το θέμα, αλλά τόνισε ότι το Κίεβο και η Άγκυρα «βρίσκονται στη διαδικασία ενίσχυσης των σχέσεών τους σε πολλούς τομείς», συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε ένα tweet ανέφερε, ότι η χώρα του «υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι οι τουριστικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών «αναπτύσσονται ταχύτατα ».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Andriy Taran και ο Haluk Bayraktar - διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας Baykar που παράγει οπλισμένα drones Bayraktar - υπέγραψαν μνημόνιο για τη δημιουργία κοινού κέντρου εκπαίδευσης και συντήρησης των drones στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία είχε αγοράσει προηγουμένως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, το ναυαρχικό μοντέλο της Baykar που έχει χρησιμοποιηθεί σε συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το Κίεβο σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 50 τέτοιες συσκευές.

Η πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Κίεβο, ωστόσο, φέρνει την Άγκυρα σε λεπτή θέση, καθώς η Τουρκία συνεργάζεται επίσης στον αμυντικό τομέα με τη Ρωσία, αντίπαλο της Ουκρανίας.

Ο ρόλος  των τουρκικών drones σε περιφερειακές συγκρούσεις

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει διάφορες παραλλαγές drones. Έχει «κλασικά» μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που καθοδηγούνται εξ αποστάσεως, με πιο γνωστό το Bayaraktar TB2. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο τον Ερντογάν, μια που το συγκεκριμένο drone το εξέλιξε για λογαριασμό της εταιρείας Baykar της οποίας είναι εκ των διευθυντικών στελεχών, ο μηχανικός και επιχειρηματίας Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, που εκτός όλων των άλλων είναι και γαμπρός του Ερντογάν, καθώς έχει παντρευτεί τη μικρότερη κόρη του Τούρκου Προέδρου, τη Σουμεγιέ Ερντογάν.

Έχει επίσης και «αυτόνομα» drones τα οποία «κλειδώνουν» στόχους με χρήση αλγορίθμων υπολογιστών.  Και τα δύο είδη έχουν χρησιμοποιηθεί σε διεθνείς συγκρούσεις.

Στη Λιβύη η Τουρκία έδωσε drones που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη, και συνέβαλαν, στο να αποκρουστεί η επίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ που επιχειρούσαν να καταλάβουν την Τρίπολη. Παρότι οι αριθμοί που αναφέρονται ποικίλει, είναι προφανές ότι στη Λιβύη είχαμε και την κατάρριψη ορισμένων τουρκικών drones, κυρίως Bayraktart ΤΒ2.

Η διπλωματία των drones

Ταυτόχρονα, η Τουρκία χρησιμοποιεί τα drones που παράγει για να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με άλλες χώρες. Σε αυτό το φόντο έχει πολύ ενδιαφέρον, ότι έχει επενδύσει ιδιαίτερα σε χώρες που είναι σε σύγκρουση με τη Ρωσία, παρότι έχει δεχτεί μεγάλη κριτική για την προμήθεια των συστοιχιών S-400 από τη Ρωσία. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο αυξάνει και τις εξοπλιστικές εξαγωγές της.

Παρότι η στενή σχέση και συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν κρατάει καιρό, άλλωστε υπάρχουν στενοί γλωσσικοί δεσμοί αλλά και ως ένα βαθμό πολιτιστικοί (καθώς οι Αζέροι έχουν και πολύ μεγάλη επιρροή ιστορικά και από τον ιρανικό πολιτισμό), δεν ήταν τυχαίο ότι η Τουρκία θέλησε να πουλήσει οπλικά συστήματα σε μια χώρα, που βρίσκεται σε περιοχή που η Ρωσία αντιμετωπίζει ως δική της «περιοχή ευθύνης».

Ένα άλλο παράδειγμα αφορά την πώληση drones στην Ουκρανία. Τουρκία και Ουκρανία, έχουν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και σε αυτό το πλαίσιο το Κίεβο έχει αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής, και με τη σειρά του, έχει προσφέρει κινητήρες για drones. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, τα τουρκικά drones θα χρησιμοποιηθούν κατά των Ρωσικών δυνάμεων.

Μια σημαντική συμφωνία για την πώληση drones υπέγραψε η Τουρκία και με την Πολωνία. Η συγκεκριμένη συμφωνία, αφορά την αγορά 24 μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 και η πρώτη παράδοση αναμένεται να γίνει το 2022.

Το σημαντικό είναι, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με την πρώτη χώρα που προμηθεύεται τουρκικά drones και είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά, η Τουρκία προσπαθεί να «σπάσει» το μονοπώλιο των ΗΠΑ εντός ΝΑΤΟ στην εξαγωγή τέτοιων οπλικών συστημάτων, προβάλλοντας ιδιαίτερα το γεγονός, ότι τα τουρκικά drones έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός, ότι η Πολωνία δεν είναι απλώς μια χώρα του ΝΑΤΟ αλλά και μία από τις χώρες με τη πιο αντιρωσική τοποθέτηση.

Σε μια περίοδο που για την Τουρκία, μετά και την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει ξεχωριστή σημασία να δείξει ότι είναι μια σημαντική χώρα για τη «Δύση», και ότι η συμπόρευση με τη Ρωσία ήταν μόνο «τακτική», το να έχει αναβαθμισμένες σχέσεις με χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν σαφώς αντιρωσική τοποθέτηση, διευκολύνει αναμφίβολα τον τουρκικό σχεδιασμό και τη βοηθάει να απαντήσει καλύτερα την αρνητική απέναντί της στάση άλλων χωρών-μελών της ατλαντικής συμμαχίας όπως π.χ. της Γαλλίας, ενώ απαντάει και σε όσους εκφράζουν εντός ΝΑΤΟ ανησυχία, για τον τρόπο που η παραγωγή drones μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε πιο «ανεξάρτητη» εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας να αξιοποιήσει διπλωματικά τις εξαγωγές μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Για παράδειγμα, η διαπίστωση των Καναδικών αρχών ότι τα τουρκικά drone, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές συγκρούσεις όπως αυτή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, χρησιμοποιούν καναδική τεχνολογία θεωρήθηκε ότι παραβιάζει την άδεια με την οποία επιτράπηκε να εξαχθεί αυτή η τεχνολογία στην Τουρκία, καθώς η άδεια αφορούσε αποκλειστικά την Τουρκία και όχι άλλες χώρες όπως π.χ. το Αζερμπαϊτζάν. Αντίστοιχη, άρση της άδειας εξαγωγής τεχνολογίας είχε γίνει και όταν είχε διαπιστωθεί, ότι τουρκικά drones είχαν χρησιμοποιηθεί το 2019 κατά την τουρκική εισβολή στην Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR