Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ο Οκτώβρης φέρνει...σπορά και μπόρες! Θερμό επεισόδιο Τουρκίας -Ελλάδας: Πόσο πιθανό είναι, πότε και γιατί

Οι Τούρκοι έχουν θορυβηθεί με την αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra και των κορβετών Gowind,η οποία αναβαθμίζει κατακόρυφα τις δυνατότητες του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού .

Ειδικότερα  η απόκτηση των εν λόγω φρεγατών, εκτός των άλλων  πολλαπλών δυνατοτήτων  που προσδίδει , παρέχει στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αυξημένες δυνατότητες στην αντιαεροπορική άμυνα θαλάσσιας περιοχής, τομέας στον οποίο υστερούσε η χώρα μας.

Είναι σαφές ότι η αυξημένη δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας θαλάσσιας περιοχής είναι απολύτως αναγκαία για την διασφάλιση ισορροπίας στον τομέα αυτό με την Τουρκία τόσο στη ΝΑ Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες έχουν επίσης λίαν αυξημένες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, καθώς και κατά πλοίων επιφανείας του εχθρού.

Επιπλέον και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό οι  Belharra  στην ουσία  χάρη στα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν αποτελούν πλωτά Κέντρα επιχειρήσεων, αφού μπορούν να παρέχουν εικόνα του πεδίου της μάχης σε real time σε φίλια παραπλέοντα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη που δρούν στην περιοχή, εξασφαλίζοντας την τόσο κρίσιμη για την επίτευξη νίκης, διαλειτουργικότητα  (interoperability) ,των Ελληνικών οπλικών συστημάτων και μέσων στο πεδίο της μάχης

https://www.youtube.com/watch?v=fdT9cX6oSAM

Κατά συνέπεια μέσω των γαλλικών φρεγατών μπορεί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να λειτουργεί με πολύ μεγάλη ασφάλεια στην  περιοχή  ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού ,μεταξύ Ρόδου-Συμπλέγματος Νήσων Καστελορίζου-Κύπρος-Κρήτη, αλλά και μεταξύ Κρήτης- Λιβύης

Οι παραπάνω περιοχές υποστηρίζονται αεροπορικά από την Κρήτη κυρίως και δευτερευόντως από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα παραπάνω τα γνωρίζουν οι Τούρκοι , για αυτό τα ΜΜΕ τους προσπαθούν να εμφανίσουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας ως απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει  τις γαλλικές φρεγάτες εναντίον υποβρυχίων γερμανικής κατασκευής της Τουρκίας ως ακραίο σενάριο πολέμου.

 Υπενθυμίζουν οι Τούρκοι ότι τον περασμένο χρόνο  Τουρκία και Ελλάδα, κράτη  μέλη του ΝΑΤΟ, διαμάχησαν έντονα οδηγούμενοι σε  επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση στη Μεσόγειο για τα δικαιώματα στους υποβρύχιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι πρόσφατες ναυτικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και Τουρκίας με τη Γερμανία προκαλούν ανησυχία και πυροδοτούν νέες εντάσεις.

Η συμφωνία Τουρκίας-Γερμανίας ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, όταν η Άγκυρα αγόρασε έξι νέα υποβρύχια από τη Γερμανία για να ενισχύσει τη ναυτική της δύναμη. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη 12 υποβρύχια έναντι 11 της Ελλάδας.

Οι Έλληνες αναφέρουν οι Τούρκοι, επέδειξαν μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια να πείσουν τη Γερμανία να σταματήσει την πώληση υποβρυχίων στην Τουρκία, λέγοντας ότι η προγραμματισμένη πώληση μισής ντουζίνας υποβρυχίων θα άλλαζε την ισορροπία της ναυτικής δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζοντας αναφέρουν ότι Ελλάδα και Γαλλία, ολοκλήρωσαν τη στρατηγική τους συνεργασία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δώσει στην Αθήνα τρεις φρεγάτες Belharra και τρεις κορβέτες Gowind, με δυνατότητα επιλογής για μία ακόμη από κάθε μία, ενώ οι Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι οι δύο πρώτες θα παραδοθούν έως το 2025 και η τρίτη το 2026.

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgiç απαντώντας στην ελληνογαλλική συμφωνία.

Τον Ιούνιο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι τα νέα υποβρύχια θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία στο Αιγαίο πέλαγος και προς όφελος της Άγκυρας.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι η Thyssen, η εταιρεία που κατασκευάζει τα υποβρύχια τύπου U-214, δεσμεύεται από μια σύμβαση που υπογράφηκε το 2002.

Η Ελλάδα ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο μήνα να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία απέρριψαν το αίτημα.

CONTINUE READING

Το σπουδαιότερο από όλα αναφορικά με την πρόσφατη Στρατηγική αμυντική  συμφωνία Ελλάδας -Γαλλίας ,είναι η ρήτρα παροχής αμυντικής βοήθειας μεταξύ των δύο χωρών ,σε περίπτωση που μια εκ των δύο τους δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα. 

Αυτό εισάγει "νέα δύσκολα δεδομένα" για την Τουρκία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, όπου βλέπει τα σχέδια της και τα οράματα του Ερντογάν για  την "Γαλάζια Πατρίδα", να παίρνουν δυσάρεστη τροπή.

https://www.youtube.com/watch?v=v3bAC8083no

Νέα περίοδος αυξημένης  έντασης

Η Τουρκία μετά την πρόσφατη υπογραφή της Στρατηγικής αμυντικής  συμφωνίας Ελλάδας -Γαλλίας, από Μητσοτάκη και Μακρόν, έχει αναβαθμίσει κατακόρυφα την επιθετική ρητορική της σε βάρος της Ελλάδας, με πύρινους λόγους των  Ερντογάν- ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ και με άρθρα σε ΜΜΕ της από απόστρατους Ναυάρχους και αξιωματικούς, αλλά και με αυξημένο αριθμό παραβιάσεων του ΕΕΧ (Εθνικού εναερίου χώρου) και υπερπτήσεων σε βραχονησίδες μας.

Οι τουρκικοί αεροπορικοί ελιγμοί σε πολλές περιπτώσεις είναι εξόχως επικίνδυνοι για την πτητική ασφάλεια και ο κίνδυνος αεροπορικού ατυχήματος αυξημένος.

Επίσης πρόσφατα είχαμε την παρεμπόδιση  του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo  που ενεργούσε θαλάσσιες έρευνες για λογαριασμό του  East Med από τουρκικό πολεμικό πλοίο ΝΔ της Κρήτης  και ΝΑ Κύπρου, εντός της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ αντίστοιχα.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι οι παραπάνω θαλάσσιες περιοχές αποτελούν μέρος της Τουρκικής ΑΟΖ και της ΑΟΖ του ψευδοκράτους στην Κύπρο και ότι δεν ανήκουν στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ.

Τα σύννεφα της έντασης αυξάνουν ακόμη περισσότερο με την Τουρκία να βγάζει παράνομη NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος της ΝAVTEX της Λευκωσίας για περιοχές που ενεργεί έρευνες το πλοίο Nautical Geo

Στην εξίσωση μπαίνει και το Ισραήλ το οποίο από σήμερα 6 Οκτωβρίου μέχρι 14 Οκτωβρίου με νόμιμη NAVTEX  θα διεξάγει αεροναυτικές ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή νοτιότερα  της παραπάνω.

Τέλος έχουμε τον νέο κύκλο διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να αναμένουμε κάτι θεαματικό.

H  σημαντική ημερομηνία

Ο Ερντογάν επιθυμεί να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάϊντεν στο περιθώριο των G-20 στη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητήσει πολλά ζητήματα που αποτελούν τα αίτια της κάκιστης  μεταξύ τους σχέσης.

Αναμένεται απάντηση από τις ΗΠΑ για το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά αυτή η συνάντηση, στην οποία αναμένεται ο Τούρκος Πρόεδρος να εστιάσει πρωτίστως στο θέμα των S-400.

Η συνεχής φρασεολογία του Ερντογάν ότι πήρε τους S-400  αφού οι ΗΠΑ δεν του έδιναν τους Patriot παραπέμπει σε δύο πράγματα. 

Είτε να δικαιολογήσει και νέα αγορά συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, γνωρίζοντας ωστόσο ότι θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

CONTINUE READING

Είτε  να ζητήσει από τον Μπάϊντεν στη συνάντησή τους  να πάρει τώρα η Τουρκία  Patriot από τις ΗΠΑ, αναθερμαίνοντας το θέμα των F-35 παράλληλα.

Με τον τρόπο αυτό αποσκοπεί ο Ερντογάν να πετύχει τα εξής:

1. Nα ρίξει γέφυρες επικοινωνίας  προς τις ΗΠΑ,  προσβλέποντας στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ , προκειμένου να τις εξευμενίσει τόσο στο θέμα των γκρίζων λύκων του εταίρου του στην κυβέρνηση Μπαχτσελί που το αμερικανικό ΥΠΕΞ θα αποφανθεί αν αυτοί είναι τρομοκρατική οργάνωση, όσο και στο θέμα της κάκιστης οικονομίας της.

2. Να αποφύγει νέες κυρώσεις για πιθανή αγορά νέας συστοιχίας S-400 από τη Ρωσία, βασιζόμενος στο δόγμα του ότι αφενός η Τουρκία μπορεί να παίρνει όπλα από όπου θέλει και πως η αγορά των ρωσικών συστημάτων δεν βλάπτει την άμυνα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

3.Να αποκτήσει μαζί με τους Patriot την τεχνογνωσία τους την οποία θα επιδιώξει να αποκτήσει και ενδεχομένως την παραγωγή τους στην Τουρκία.

4. Να επανέλθει στο θέμα των F-35, αφού η Τουρκία δεν διαθέτει μαχητικά  4ης+, 5ης γενιάς . Ιδιαίτερα μετά τη Στρατηγική Αμυντική Συνεργασία Γαλλίας-Ελλάδας για ΚΕΠΠΑ και την αεροναυτική υπεροχή που αποκτά η Ελλάδα με τα  μαχητικά Rafale4+, τα  αναβαθμισμένα  F-16 Viper και τις φρεγάτες Belharra, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η "Γαλάζια Πατρίδα" κινδυνεύει να βουλιάξει στη θάλασσα, οπότε και θα πρέπει να "ανακατέψει την τράπουλα" ξανά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=5SN3tQPSKvA

Έτσι ευελπιστεί  ο Τούρκος Πρόεδρος  να πείσει τον Μπάϊντεν για το θέμα των S-400, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απειλεί με  επιπλέον κυρώσεις την Τουρκία στην περίπτωση που προχωρήσει σε νέα αγορά συστοιχίας τους.

Η γενικότερη τακτική των ΗΠΑ από τώρα και μετά αναμένουμε να είναι περισσότερο παρελκυστική και όχι  τόσο εχθρική σε σχέση με τον Ερντογάν, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, αφού δεν εξυπηρετεί την Ουάσιγκτον να χάσει ολοκληρωτικά την Τουρκία από σύμμαχο.

Ο παράγοντας χρόνος είναι υπέρ των ΗΠΑ, αφού άπαντες σχεδόν εκτιμούν ότι ο Ερντογάν δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές λόγω προβλημάτων υγείας, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

Συνεπώς, οι ΗΠΑ θα τηρήσουν μια επαμφοτερίζουσα στάση, διατηρώντας ισορροπίες με την Τουρκία, για το χρονικό διάστημα που ο Ερντογάν θα παραμείνει στην εξουσία, ευελπιστώντας στην ανάληψη της εξουσίας στην χώρα από την  φιλοδυτική αντιπολίτευση.

Η πορεία των ελληνοτουρκικών

Υπάρχουν δύο σημαντικά γεγονότα τον Οκτώβριο για τα ελληνοτουρκικά.

Το πρώτο είναι η μετάβαση του ΥΠΕΞ Δένδια στις ΗΠΑ για υπογραφή της νέας στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ , όπου μένει να δούμε την διάρκεια ισχύος της, το τι θα περιλαμβάνει και αν θα συνοδεύεται με ρήτρα αμυντικής συνδρομής για την Ελλάδα, στα πρότυπα της Ελληνογαλλικής συμφωνίας, πράγμα δύσκολο.

Το δεύτερο είναι η συνάντηση  Μπάϊντεν-Ερντογάν στις 30-31 Οκτωβρίου στο περιθώριο των G-20 στη Ρώμη, εάν φυσικά πραγματοποιηθεί.

Μέχρις ότου να "κλειδώσει" από τις ΗΠΑ η συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν η εν λόγω συνάντηση, η συμπεριφορά της Τουρκίας θα γίνεται ολοένα και επιθετικότερη σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, με τις πιθανότητες πρόκλησης θερμού επεισοδίου με τη χώρα μας να είναι χαμηλές.

Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να τάξει τους S-400 στο έδαφός της ακόμη, αφού αυτό θα τίναζε στον αέρα τις συνομιλίες που ο Ερντογάν επιδιώκει να έχει με τον Μπαϊντεν στο τέλος του μήνα.

Από την άλλη η Τουρκία δεν θα πάει σε στρατιωτικό επεισόδιο με την Ελλάδα, έχοντας στις αποθήκες τους S-400 της.

Εφόσον "κλειδώσει η συνάντηση", η επιθετική συμπεριφορά των Τούρκων θα παραμείνει στα επίπεδα που θα βρίσκεται, χωρίς περαιτέρω αύξηση και με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου να μειώνεται δραματικά, αφού ο Ερντογάν θα τηρεί στάση αναμονής και δεν θα θέλει να οξύνει τα πράγματα περαιτέρω με την Ελλάδα, μέχρι να μιλήσει με τον Μπάϊντεν.

Μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν αναλόγως το αν θα υπάρχουν νέα δεδομένα αναφορικά με τους S-400, κυρώσεις, F-35 και κουρδικό , πρωτίστως θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Εν κατακλείδι εάν είτε δεν συναντήσει ο Μπαϊντεν τον Ερντογάν, είτε συμφωνήσουν ότι διαφωνούν εκ νέου, τότε αναμένουμε συνέχιση της  στρατιωτικής έντασης  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου αυξημένο.

https://www.youtube.com/watch?v=s5AGBD9gIjs

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR