USA
Updated at:

Κεσάτια οι Ρώσοι για τα μαχητικά Su-75 και Su-57-Μόνο οι Τούρκοι ενδιαφέρθηκαν

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει γίνει η μόνη χώρα στον κόσμο που έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για τα νέα ρωσικά μαχητικά Su-75, για να εντάξει στο οπλοστάσιο της.

“Η Άγκυρα έχει δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για το τελευταίο ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς, το Su-75. Ο λόγος για αυτό δεν είναι μόνο η επιθυμία της τουρκικής πλευράς να εξοπλιστεί με σύγχρονα αεροσκάφη μάχης, αλλά το να αποκτήσει ένα μαχητικό που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο αεροπλανοφόρο Anadolou που ετοιμάζεται για δοκιμές στο τέλος του 2021”, αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τα ίδια, στο πλαίσιο της συνάντησης του Ερντογάν με τον Πούτιν, το ζήτημα τέθηκε, ωστόσο, λόγω της έλλειψης επίσημων δηλώσεων μετά τη συνάντηση, δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για αυτό.

«Φαίνεται ότι η «ρωσικοποίηση» της τουρκικής άμυνας προχωρά  σε επίπεδο πολεμικής αεροπορίας και το νέο ρωσικό Su-75 είναι υποψήφιο ως νέο μαχητικό στην Τουρκία”, αναφέρει δυτικός ειδικός τονίζοντας ότι μιλάμε για 10-12 αεροσκάφη αρχικά.

Το πρόβλημα για την Άγκυρα όμως είναι οι προθεσμίες. Η Ρωσία σκοπεύει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του Su-75 Checkmate κάποια στιγμή γύρω στο 2035-2036 και αυτό μόνο με την προϋπόθεση ότι οι Ρώσοι θα έχουν παραγγελίες.

Το αν αυτή η περίοδος ταιριάζει στον Ερντογάν θα είναι σαφές στους πίνακες προϋπολογισμού της Τουρκίας τα επόμενα δύο χρόνια.

CONTINUE READING

Εκτιμάται ότι η Άγκυρα δεν έχει την πολυτέλεια να αποκτήσει μαχητικό αεροσκάφος με οποιοδήποτε κόστος, ειδικά αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται μόνο η ρωσική επιλογή.

Για αυτό η πιθανή επιλογή του ρωσικού αεροσκάφους Su-57 ( στην εξαγωγική μορφή του πάντα) που είναι έτοιμο είναι πιο ελκυστική αυτήν την στιγμή, μόνο όμως αν και εφόσον η Άγκυρα κουνήσει μαντήλι στο ΝΑΤΟ, αφού σε κάθε άλλη περίπτωση αυτό το σενάριο θα είναι ουτοπικό από το καταιγισμό αντιδράσεων της Ουάσιγκτον μαζί με την ΕΕ.  

Ο Ερντογάν με όλα αυτά όμως συνεχίζει να δίνει σήμα στους δυτικούς συμμάχους του ότι η Τουρκία αναζητά λύσεις για την άμυνά της και όχι πολιτικές συμπράξεις.

Απόδειξη αυτού είναι η αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 και η παραγγελία νέας παρτίδας με βεληνεκές 400 χλμ. Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν εδώ και καιρό τη δυνατότητα κοινής παραγωγής συστημάτων αεράμυνας.

Η Τουρκία γίνεται η πρώτη χώρα που δηλώνει ανοιχτά ότι ένα νέο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος θα την ενδιέφερε.

Τονίζουμε ότι το BulgarianMilitary.com γνωρίζει από πηγές του στο ρωσικό υπουργείο άμυνας ότι έχουν διεξαχθεί συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για συνεργασία στον τομέα της κατασκευής αεροσκαφών, καθώς και για τη δυνατότητα της Ρωσίας να προμηθεύει κινητήρες στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν έχει λόγους να ζητήσει ρωσική βοήθεια στον τομέα του στρατιωτικού-βιομηχανικού σχεδιασμού και παραγωγής. Είναι γνωστό ότι η Ρωσία είναι πολύ πιο εύκολο να παρέχει ρωσική τεχνολογία σε ξένες χώρες από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό ακριβώς ζητά και η Τουρκία για να γίνει αυτάρκης σε μεγάλο βαθμό.

Η Άγκυρα ενώ υποκλίνεται στη Ρωσία απαιτεί δισεκατομμύρια από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον γνωστό Αμερικανό δημοσιογράφο και ειδικό Tom Rogan, το τελευταίο παράπονο του Ερντογάν είναι ότι η Τουρκία επένδυσε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα αεροσκάφη F-35 αλλά δεν παρέλαβε ποτέ τα αεροσκάφη της.

"Ζητώντας συνάντηση με τον Μπάιντεν στις προσεχείς συνόδους κορυφής στην Ιταλία και τη Σκωτία, ο Ερντογάν δήλωσε: «Ή θα μας δώσουν τα αεροσκάφη μας ή θα μας δώσουν τα χρήματα».

Ο Μπάιντεν πρέπει να τον αγνοήσει. Ο Ερντογάν φταίει μόνο για τον εαυτό του για αυτή την κατάσταση. Πράγματι, έχει πολλή πικρία για να κάνει αυτό το παράπονο. Άλλωστε, ο Ερντογάν μόλις είχε προσφέρει περισσότερες αποδείξεις για την αξιοθρήνητη προσφορά του στον Πούτιν.

CONTINUE READING

Όχι μόνο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για τη συμφωνία των S-400, αλλά μίλησε και για νέα αγορά ρωσικών αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων. Και αυτός ο δήθεν σύμμαχος του ΝΑΤΟ θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να τον αποζημιώσουν για την ευθυγράμμιση του με έναν αντίπαλο μας;

Δεν πρέπει να εκπλαγούμε. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν είναι ταυτόχρονα τραγικές και σκοτεινά ξεκαρδιστικά τραγικές, γιατί αντικατοπτρίζουν την υποταγή ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στον κορυφαίο αντίπαλο του ΝΑΤΟ, και τραγικές επειδή αποδεικνύουν την πολύ ρηχή φύση της ισχυρής αφήγησης του Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν πρέπει να αντιμετωπίζει τον Ερντογάν με την ίδια περιφρόνηση. Να αφήσουμε  τον αυταρχικό Τούρκο πρόεδρο να φλυαρεί αφού ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι χαμηλός. Η μειωμένη δημοτικότητα και η βελτιωμένη αλλά ασταθής οικονομία του Ερντογάν δεν θα αντέξει εύκολα τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ", αναφέρει ο Αμερικανός ειδικός.

Αυτό ισχύει για τις ΗΠΑ, όχι όμως για την Ελλάδα, η οποία γίνεται αποδέκτης των τουρκικών προκλήσεων των Τούρκων κάθε ημέρα, ενώ ο κίνδυνος σοβαρού επεισοδίου στο Αιγαίο αυξάνεται δραματικά αυτήν ειδικά την περίοδο.   

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR