Τον Φεβρουάριο του 2021, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πάλαι ποτέ υπερδυνάμεων του Ψυχρού Πολέμου, βρίσκονταν στο χειρότερο σημείο τους. Ο Μπάιντεν είχε αποκαλέσει τον Πούτιν δολοφόνο, προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Ξαφνικά, όμως, τα πράγματα άλλαξαν και σχέδια εκπονήθηκαν, με αφορμή την σύνοδο κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί στο ουδέτερο έδαφος της Γενεύης.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, κυρίως λόγω της κινεζικής απειλής, εξηγεί ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου του Πότσνταμ, Ράιμουντ Κρέμερ. «Κύριος στόχος της ευρωπαϊκής περιοδείας του Μπάιντεν ήταν η σύναψη συμμαχιών κατά της Κίνας», υπογραμμίζει ο Κρέμερ.
Το ΝΑΤΟ όμως μετά από πολύ καιρό, συσπειρώνεται για να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση που προέρχεται από την Κίνα, αλλά και τον κίνδυνο της Ρωσίας. Ο Τζο Μπάιντεν, κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί η συμμαχία των 30 χωρών να συντονιστεί, ενόψει της αυξανόμενης παγκόσμιας δυναμικής του Πεκίνου και να συντηρήσει την πίεση προς τη Μόσχα.
«Η Ρωσία στο εγγύς μέλλον, θα παραμείνει η κύρια στρατιωτική απειλή για το ΝΑΤΟ», δήλωσε σε ακρόαση στο Κογκρέσο η Τζούλιαν Σμιθ, η οποία προτάθηκε για τη θέση της μόνιμης εκπροσώπου των ΗΠΑ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
"Η Ρωσία παραμένει η μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή για την ευρωατλαντική περιοχή και σίγουρα, θα παραμείνει η μεγαλύτερη στρατιωτική απειλή για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον και, φυσικά, την επόμενη δεκαετία", ανέφερε η Σμίθ στην συνέντευξή της στο Κογκρέσο.
Από το 2014, όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, η Βορειοατλαντική Συμμαχία, είπε, έχει επιτύχει πολλά όσον αφορά την ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης της Μόσχας, ενώ η Σμίθ πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.
«Η ρωσική επιθετικότητα συνεχίζεται, πρέπει να θεωρήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για όλες τις ενέργειές της που πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία της, είτε πρόκειται για συμβατικές ικανότητες, εισβολές στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ, πράξεις εκφοβισμού ή κυβερνοεπιθέσεις», δήλωσε η υποψήφια για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ υπό το ΝΑΤΟ.
Υποσχέθηκε επίσης, εάν εγκριθεί, να συνεργαστεί με Αμερικανούς συμμάχους και εταίρους για να εξουδετερώσει τις ανεπιθύμητες συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την έναρξη λειτουργίας του ρωσικού εξαγωγικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η διπλωματική υποψήφια το χαρακτήρισε «κακή συμφωνία» και «γεωπολιτικό έργο», που υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και, πρώτα απ 'όλα, της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ηΣμίθ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να θέτει "δύσκολες ερωτήσεις" στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να την πείσει για το απαράδεκτο να αγοράζει συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Ρωσία και η Τουρκία, βρίσκονται κοντά στην υπογραφή ενός νέου συμβολαίου για την προμήθεια της Άγκυρας, στο εγγύς μέλλον, με επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
Επίσης την Τρίτη, ο αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής αρχηγών επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός John Hayten, προέβλεψε την καταστροφή του κόσμου σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία. Ανέφερε δε ότι σε ένα «ισχυρότερο ΝΑΤΟ», είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα σε σχέση με τη Ρωσία.
Τον Ιούλιο, μια πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Ρεμπέκα Κόφλερ, είπε ότι η πιθανότητα πολέμου με τη Ρωσία δεν θεωρείται πλέον υποθετική, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη για αυτό. Τον Μάιο, ο πρώην αντισυνταγματάρχης του Στρατού των ΗΠΑ Ντάνιελ Ντέιβις, δεν απέκλεισε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ψυχρός πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας με ναυτικά γυμνάσια και στρατιωτικές ασκήσεις
Με ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και προκλήσεις προς τη Μόσχα, το ΝΑΤΟ, δοκιμάζει τις αντοχές και τα νεύρα της Ρωσίας.
Σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ στα κράτη της Βαλτικής, ρωσικοί πύραυλοι από το Καλίνινγκραντ, θα μπορούσαν να στοχεύσουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ που κατευθύνονται στα κράτη αυτά από την Πολωνία.
Μια άλλη επικίνδυνη ένδειξη είναι ότι η Μόσχα, έχει συγκεντρώσει 40.000 άνδρες στην Κριμαία, κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για 90.000 Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στα σύνορά τους, με το όπλο παρά πόδα και εκτιμούν, ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τους 110.000, κάτι που ισοδυναμεί με το ήμισυ των στρατιωτικών δυνάμεων ολόκληρης της Ουκρανίας.
Μιλάμε για την πιο μαζική μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στη Ρωσία, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μία άλλη ένδειξη, είναι ο μεγάλος όγκος στρατιωτικών δυνάμεων που συγκεντρώνει η Ρωσία στον Αρκτικό Κύκλο, όπου δοκιμάζει τα νέα της οπλικά συστήματα σε μια περιοχή, που προσφάτως καθάρισε από πάγους λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, φέρεται να στοχεύει στη διασφάλιση των βόρειων ακτών της, στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, αλλά και στην προσπάθεια διάνοιξης θαλάσσιας εμπορικής οδού από την Ασία στην Ευρώπη.
Η νέα κλιμάκωση των πυρηνικών εξοπλισμών
ΗΠΑ και Ρωσία ουσιαστικά, έχουν μπει σε μια νέα κούρσα των εξοπλισμών, την ώρα που και άλλες χώρες επιθυμούν να εισέλθουν στο «πυρηνικό κλαμπ».
Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποχωρεί από τη Συνθήκη για τους «Ανοιχτούς Ουρανούς», επικαλούμενη την αντίστοιχη αποχώρηση των ΗΠΑ, ήρθε να υπογραμμίσει ότι οι περισσότερες από τις συμφωνίες που συνάφθηκαν για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, δεν είναι πλέον σε ισχύ και αντίθετα μπαίνουμε σε μια νέου κούρσα των εξοπλισμών.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν ενισχύσει τις φωνές στις ΗΠΑ, που καλούν για μια εκ νέου αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, και δη, της ανάπτυξης υπερηχητικών όπλων. Βέβαια την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ, έχουν επενδύσει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των δικών τους αντιπυραυλικών συστημάτων και ιδίως των αντιβαλλιστικών συστοιχιών Aegis και Aegis Ashore, εγκαθιστώντας τις μάλιστα και σε περιοχές κοντά στην ίδια τη Ρωσία, όπως π.χ. στη Ρουμανία.