World

Η πολιτική πόλωση στην Τουρκία στο "κόκκινο"- Αναμένονται σοβαρές εξελίξεις

Η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του κόμματος της κύριας τουρκικής αντιπολίτευσης του CHP στο Βόρειο Ιράκ, έχει θορυβήσει τον Ερντογάν και το επιτελείο του , αφού όπως αναλύσαμε διεξοδικά σε προγενέστερο άρθρο μας,  σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν ο προσπορισμός των ψήφων των Κούρδων της Τουρκίας ενόψει των εκλογών του 2023

Ο λόγος προφανής, αφού ο Ερντογάν κινείται στην κατεύθυνση να κλείσει το κουρδικό κόμμα HDP στην Τουρκία, πράγμα το οποίο έχει δυσαρεστήσει τους Κούρδους της Τουρκίας στρέφοντας τους κατά του Τούρκου Προέδρου,  η τουρκική αντιπολίτευση του CHP βλέπει αυτό ως ευκαιρία να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας και ειρήνης με τους Κούρδους του Β.Ιράκ, προκειμένου να αποσπάσει τους ψήφους των Κούρδων της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του αντιλαμβανόμενοι  με τον τρόπο που προαναφέραμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απώλειας πολλών ψήφων των Κούρδων της Τουρκίας, χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ που ελέγχει, προκειμένου να "δαιμονοποιήσει"  με άρθρο ,την επίσκεψη  του CHP στο Βόρειο Ιράκ, το οποίο ισχυρίζεται ότι τάχα η επίσκεψη αυτή είχε ως σκοπό  η τουρκική αντιπολίτευση να κομίσει μήνυμα του Προέδρου Μπάϊντεν προς τον ηγέτη των Κούρδων του Β. Ιράκ, Μπαραζανί, με το οποίο του ζητάει να σταματήσει να διώκει στρατιωτικά τους αντάρτες του ΡΚΚ που βρίσκονται στην περιοχή του!!!

Συγκεκριμένα αναφέρει το άρθρο:


"Τι σημαίνει για την Αντιπροσωπεία του CHP να σπεύσει στο Βόρειο Ιράκ τη στιγμή που οι δυνάμεις  του Μπαρζάνι αύξησαν την πίεσή τους στο ΡΚΚ και πολλοί τρομοκράτες του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις; Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία,  kai έχει ανατεθεί στο CHP μια διαμεσολάβηση στο πεδίο από από τον Joe Biden; 

Το CHP πραγματοποίησε αυτήν την επίσκεψη σε μια στιγμή που το PKK ήταν εγκλωβισμένο από τις επιχειρήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) στο Σιντζάρ αφενός και από τη διοίκηση του Μπαρζανί. από την άλλη, 

Είναι το φιλί της ζωής για το ΡΚΚ;

Ο αναπληρωτής πρόεδρος Oğuz Kaan Salıcı, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του CHP που πήγε στο Βόρειο Ιράκ, είναι γνωστός ως το πρόσωπο που διαμόρφωσε τις σχέσεις μεταξύ CHP και HDP. Ο Σαλίτσι έκανε μια τόσο εξαιρετική προσπάθεια για να μην προσβάλει το HDP, ώστε απέφυγε να αντιδράσει ακόμη και στη δήλωση του εν λόγω κόμματος ότι «οι Τούρκοι διέπραξαν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων», λέγοντας «καθήκον μας είναι να επικρίνουμε την κυβέρνηση και όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Μετά από αυτήν την επίσκεψη, θα περιμένουμε και θα δούμε αν θα υπάρξει μια μαλάκωση στη στάση του Μπαρζανί απέναντι στο ΡΚΚ. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο η διοίκηση του KDP να αλλάξει στάση μόνο κατόπιν αιτήματος του CHP, εκτός εάν η αντιπροσωπεία  του CHP  "κόμισε " ένα μήνυμα από τις ΗΠΑ που έλεγε "Σταματήστε τις συγκρούσεις με το PKK".

Ο Kaan Salıcı έκανε κάποιες αναφορές  για το περιεχόμενο των συνομιλιών στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε μετά την επιστροφή του στην Τουρκία, λέγοντας  ότι μετέφεραν στον Μπαρζάνι  την άποψη ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή πρέπει να γίνει "όχι με στρατιωτικές μεθόδους", αλλά μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου

Στο Σιντζάρ, το οποίο έγινε το κέντρο του ΡΚΚ, το οποίο έχει ως κεντρικό ορμητήριο και βάση το όρος Καντίλ, η οργάνωση χρειάστηκε ένα φιλί ζωής μέσω διπλωματικών διαύλων και φαίνεται ότι αυτό το φιλί προήλθε από την ίδια διεύθυνση.

Πώς θέλει το CHP την Τουρκία;

Μπορούμε να μάθουμε από τον Αlnal Çeviköz, το δεύτερο όνομα της αντιπροσωπείας, ότι το CHP υποστήριξε μια λύση κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων με το όνομα «κίνηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με τον Çeviköz, οι S-400 θα πρέπει να επιστραφούν αμέσως. Η προσπάθεια να ανοίξει το Μαράς (Βαρώσια) στην Κύπρο πρέπει να εγκαταλειφθεί και αντί για το ανεξάρτητο Τουρκοκυπριακό Κράτος, πρέπει να γίνει ομοσπονδία με τους Έλληνες, ή μάλλον, αφού οι Έλληνες είναι στην πλειοψηφία στο νησί, υπό την ηγεσία τους.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από τη Συρία και να αναγνωριστεί η εξουσία του καθεστώτος Άσαντ.

Τέλος, θα είναι εντάξει αν φέρουν έναν αποικιοκράτη κυβερνήτη από τις ΗΠΑ στην Τουρκία"

Η πολιτική πόλωση στην Τουρκία "είναι στο κόκκινο"

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η πολιτική πόλωση στην Τουρκία είναι πάρα πολύ μεγάλη, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι  μαζί με τις ΗΠΑ δίνουν το φιλί της ζωής στο ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και ότι θέλει οι ΗΠΑ να κυβερνούν τη χώρα, ενώ παράλληλα  Ερντογάν-Μπαχτσελί επιχειρούν να κλείσει το κουρδικό κόμμα HDP στην Τουρκία.

Ένα είναι βέβαιο ότι οι προσεχείς τουρκικές εκλογές θα διεξαχθούν σε πολύ ανώμαλες εσωτερικές συνθήκες, με τον κίνδυνο ακόμη και εμφυλίου πολέμου να είναι πιθανός

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR