Armed Conflicts

Η συμμαχία του κακού - H Άγκυρα θα εκσυγχρονίσει το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας!

Σε βασικό «αιμοδότη», με το αζημίωτο, προς την τουρκική πολεμική βιομηχανία, αναδεικνύεται η Ουκρανία, κάνοντας μαζική μεταφορά της στρατιωτικής τεχνολογίας της σε όσους τομείς έχει ανάγκη η Άγκυρα. Μπορεί οι σχέσεις Άγκυρας - Κιέβου να κρατιούνται σε χαμηλούς τόνους, και όλο το βάρος να έχει πέσει στα ρωσο-τουρκικά «ντηλ», εξαιτίας κυρίως της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, S-400, ωστόσο η μεταφορά ουκρανικής πολεμικής τεχνολογίας προς την Τουρκία, οι κοινοπραξίες που σχεδιάζονται, αλλά και αυτές που ήδη υπάρχουν, δείχνουν ουσιαστικά μια σχεδόν «ενοποίηση» των πολεμικών βιομηχανιών των δύο χωρών.

Εκεί όπου υστερεί η Ουκρανία έρχεται η Τουρκία να συμβάλλει, κι εκεί που υστερεί η Τουρκία, έρχεται η Ουκρανία να «κλείσει τις τρύπες», με την τεχνολογία που διαθέτει, ως μια χώρα που, κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, είχε μια πολύ αναπτυγμένη τεχνολογία και επιστημονικό δυναμικό. 


Ένα νέο ντήλ που έγινε γνωστό, η Ουκρανία προτίθεται να εκσυγχρονίσει την αεροπορική της άμυνα, με τη βοήθεια των Τούρκων εταίρων της. Η αντίστοιχη σύμβαση υπογράφηκε με την εταιρεία Aselsan, σύμφωνα με την ουκρανική έκδοση των Ουκρανικών Στρατιωτικών Σελίδων.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η "Ukrspetsexport" και η τουρκική εταιρεία Aselsan, στο πλαίσιο της στρατιωτικής έκθεσης IDEF-2021, υπέγραψαν σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό μεμονωμένων συστημάτων αεράμυνας της Ουκρανίας. 

Επιπλέον, η σύμβαση συνεπάγεται την ενσωμάτωση των αναβαθμισμένων συστημάτων σε συστήματα ελέγχου, που παρέχονται επίσης από την Aselsan, δηλαδή η Τουρκία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με συστήματα διοίκησης και ελέγχου, αφού δεν μπορεί να τα αναπτύξει μόνη της. 

Το δημοσίευμα στερείται πληροφοριών, σχετικά με τα συστήματα αεράμυνας που σκοπεύουν να εκσυγχρονίσουν οι Τούρκοι, αλλά αναφέρεται ότι ως αποτέλεσμα των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν, θα "βελτιώσουν τα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά τους".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία και η Τουρκία, έχουν μάλλον στενούς δεσμούς στον στρατιωτικό τομέα, και η Aselsan, προμηθεύει τις εξελίξεις της στον ουκρανικό στρατό εδώ και πολύ καιρό. Ειδικότερα, ραδιοφωνικοί σταθμοί VHF για θωρακισμένα οχήματα, καθώς και φορητούς ασυρμάτους.

 

Επιπλέον, η τουρκική εταιρεία σκοπεύει να προσφέρει στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μικρού βεληνεκούς πυροβολικού Korkut διαμετρήματος 35 mm, τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα συστήματα Σοβιετικού σχεδιασμού, ιδιαίτερα τα Shilki και Tunguska.
 

Επί του παρόντος, τα αντιαεροπορικά συστήματα του σοβιετικού σχεδιασμού S-300, Buk-M1, S-125-2D Pechora-2D, Osa βρίσκονται σε υπηρεσία με την ουκρανική αεροπορική άμυνα. Ποιο από αυτά θα εκσυγχρονιστεί από τους Τούρκους είναι ακόμα άγνωστο.

Αεροπορικός τομέας

Τα ίδια τα στοιχεία που παρουσιάζουν η ουκρανική και η τουρκική πλευρά, δείχνουν ολοφάνερα, ότι οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Άγκυρας, σε επίπεδο πολεμικής τεχνολογίας, δεν περιορίζονται απλά σε κάποια «εξοπλιστικά προγράμματα», αλλά σε πολύ βαθιά συνεργασία.

Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία, Andriy Sibiga, ο οποίος λέει: «Η επιτυχία της ουκρανο-τουρκικής συνεργασίας, οφείλεται στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, οι δύο χώρες δεν επικεντρώνονται τόσο στο εμπόριο όπλων, όσο κυρίως στην αμοιβαία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών».

Σχετικά πρόσφατα, στην Τουρκία δημοσιοποιήθηκε ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται να αποκτήσει ουκρανική τεχνολογία κινητήρων, για το πρόγραμμα Gezgin. Κάτι που παρουσιάστηκε ως αντίστοιχο των αμερικανικών πυραύλων, Tomahawk, που θα έχει εμβέλεια περίπου 1000 χιλιομέτρων.

Πρόθυμη για να «μοιραστεί» την τεχνολογία της, εμφανίστηκε η Ουκρανία. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η τουρκική πλευρά ζήτησε μεταφορά τεχνολογίας, προκειμένου η ίδια να μπορεί να κατασκευάζει αεροπορικούς κινητήρες για διάφορες χρήσεις.

«Ενοποίηση» πολεμικών βιομηχανιών

Οι τομείς, για τους οποίους ενδιαφέρονται οι δύο πλευρές να προχωρήσουν τη συνεργασία τους, η οποία, ήδη, συνοδεύεται από πλειάδα κρατικών και ιδιωτικών συμφωνιών, καθώς και επισκέψεων του Ουκρανού προέδρου, Ζελένσκι, στην Τουρκία, αλλά και Τούρκων παραγόντων στην Ουκρανία, είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

1.«Εξερεύνηση» του διαστήματος

Η Τουρκία φέρεται να ενδιαφέρεται, για το ουκρανικό πρόγραμμα δορυφόρων επιτήρησης. Αυτό έχει δηλώσει ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών, Oleh Urusky, τον Αύγουστο του 2020, οπότε συναντήθηκε με τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Mustafa Varank.

Να σημειωθεί ότι προ μηνών, ο Ταγίπ Ερντογάν «υποσχόταν» στους Τούρκους, ότι η Τουρκία θα γίνει διαστημική δύναμη. Κι' αυτό, εν μέσω δραματικής οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στην γείτονα.

2.Δημιουργία κοινοπραξιών, για την παραγωγή αεροσκαφών και κινητήρων αεροσκαφών.

3.Εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από την Τουρκία. Ήδη, συστήματα τηλεπικοινωνιών VHF αγοράστηκαν το 2016 από την τουρκική εταιρεία Aselsan.

4.Εκσυγχρονισμός παλαιών τουρκικών ελικοπτέρων, αλλά και κινητήρες για τα επιθετικά ελικόπτερα που σχεδιάζει η Τουρκία.
Ειδικότερα, ουκρανικοί κινητήρες δεν αποκλείεται να μπουν στα επιθετικά ελικόπτερα, TAI ATAK-2, που αναπτύσσεται από την Turkish Aerospace Industries (TAI), όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Temel Kotil.

5.Συμπαραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Να σημειωθεί πως η Ουκρανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που απέκτησε το Bayraktar TV2.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αναπληρωτή πρωθυπουργό, Oleg Urusky, εξετάζεται η δημιουργία κοινοπραξίας στην Ουκρανία και για την παραγωγή UAV.

6.Συνεργασία στον τομέα των τεθωρακισμένων και των αρμάτων μάχης. Ήδη, το ουκρανικό πλέγμα ενεργού προστασίας, Zaslon, χρησιμοποιείται στα τουρκικά άρματα μάχης (σύστημα KAZ Pulat), ενώ έχει γίνει λόγος για τουρκική παραγωγή και εξαγωγές του.

7.Η Τουρκία σκοπεύει να ξεκινήσει, την παραγωγή ουκρανικών αντιαρματικών πυραύλων (RPG), «Σκύθης» («Skif» είναι η εξαγωγική ονομασία του συστήματος Stugna-P).

Πρόκειται, ουσιαστικά, για «αντίγραφο» του θεωρούμενου διεθνώς ως άκρως αποτελεσματικού, ρωσικού, Kornet. Το τελευταίο διαθέτουν και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος  ένα νέο ουκρανικό «αντι-drone» ραντάρ, σύμφωνα με πληροφορίες στον ουκρανικό Τύπο, φέρεται ότι θα εξαχθεί από την Τουρκία, και όχι από την Ουκρανία, στην Κορέα . Κάτι που, εάν ισχύει, σημαίνει ότι Κίεβο και Άγκυρα έχουν και άλλες μυστικές συμφωνίες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR