Armed Conflicts
Updated at:

Αναβιώνει ο τρόμος: H Αλ Κάιντα καλεί σε ιερό πόλεμο τους Ταλιμπάν για την απελευθέρωση ισλαμικών εδαφών

Οι Ταλιμπάν δεν απέδειξαν καλή θέληση στη συμφωνία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αρνήθηκαν να κηρύξουν διαρκή εκεχειρία, να μειώσουν τη βία ή να διακόψουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα και άλλα διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα. 

Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, εξέδωσε την Τρίτη μια δήλωση δύο σελίδων στα αγγλικά και τα αραβικά, που υμνεί την «ιστορική νίκη» των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, την οποία χαρακτήρισε ως «νεκροταφείο αυτοκρατοριών» και «απόρθητο φρούριο».

Στο μανιφέστο τους ζητούν, αναζωπύρωση του ιερού πολέμου αναφέροντας:

«Όπως απελευθερώσατε το Αφγανιστάν από την αμερικανική κατοχή, απελευθερώστε την Παλαιστίνη από τη σιωνιστική κατοχή και το Ισλαμικό Μαγκρέμπ, από τη γαλλική κατοχή. Απελευθερώστε το Λεβάντε, τη Σομαλία, την Υεμένη, το Κασμίρ και τα υπόλοιπα ισλαμικά εδάφη από τα νύχια των εχθρών του Ισλάμ », αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε λίγες ώρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, ότι ο τελευταίος αμερικανικός στρατιώτης έφυγε από το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν διακήρυξαν επίσης την ανεξαρτησία τους από την αμερικανική κατοχή την Τρίτη, 31 Αυγούστου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομάδας.

Η δήλωση της Αλ Κάιντα, κυκλοφόρησε από την SITE Intelligence Group, μια αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρακολουθεί διαδικτυακές δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων. Έκτοτε έχει αναφερθεί από πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως το Long War Journal και η ινδική εφημερίδα The Hindustan Times.

Να υπενθυμίσουμε οτι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είπε τον περασμένο μήνα ότι η Αλ Κάιντα «έφυγε» από το Αφγανιστάν, δήλωση που έγινε μετά την πτώση της πρωτεύουσας Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Λίγες μέρες αργότερα, ο ισχυρισμός του Μπάιντεν αμφισβητήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναγνώρισε σε συνέντευξή του στο Fox News, ότι «υπολείμματα» της Αλ Κάιντα ήταν ακόμα παρόντα στο έθνος της Κεντρικής Ασίας.

Σε απάντηση της αναφοράς της Αλ-Κάιντα στο Κασμίρ στη δήλωσή τους, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen, είπε  στο ρωσικό μέσο Σπούτνικ, ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν «καμία ξένη ατζέντα».

«Είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι, στην ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν και σε άλλες εγχώριες προτεραιότητες», είπε.

Η Αλ Κάιντα προέβλεψε ότι η «κατάρρευση» της Αμερικής, σηματοδοτεί  την «αρχή του τέλους της σκοτεινής εποχής, της δυτικής ηγεμονίας και των στρατιωτικών καταλήψεων των ισλαμικών εδαφών.

«Με τη βοήθεια του Αλλάχ, η ιστορική νίκη θα ανοίξει το δρόμο για τις μουσουλμανικές μάζες να επιτύχουν την απελευθέρωση, από τη δεσποτική κυριαρχία τυράννων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στον ισλαμικό κόσμο», ανέφερε.

Η Αλ Κάιντα είπε επίσης ότι τα «ιστορικά γεγονότα» στο Αφγανιστάν, προσφέρουν επίσης την ευκαιρία στις «μάζες στην Ευρώπη και την Ανατολική Ασία, να ξεφύγουν από τα δεσμά της αμερικανικής ηγεμονίας».

Η οργάνωση κάλεσε επίσης τον λαό του Αφγανιστάν, να «ενωθεί γύρω από την ευλογημένη ηγεσία» των Ταλιμπάν. Η έκκληση της Αλ Κάιντα έρχεται εν μέσω εκκλήσεων από ξένες κυβερνήσεις, να σχηματίσουν έναν «ευρύ» και «χωρίς αποκλεισμούς» κυβερνητικό σχηματισμό, διαφόρων εθνοτήτων της χώρας της Κεντρικής Ασίας.

Οι Ταλιμπάν, που ακολουθούν το σκληροπυρηνικό σήμα Χανάφι του Σουνιτικού Ισλάμ, αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξης τους από Παστούν, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούν μεταξύ 40 και 50 τοις εκατό του πληθυσμού του Αφγανιστάν, σύμφωνα με μελέτη του 2013 από την Εθνική Αρχή Στατιστικών και Πληροφοριών της χώρας (πρώην Κεντρικός Οργανισμός Στατιστικής). Η τελευταία επίσημη απογραφή στο Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε το 1979.

Η Αλ Κάιντα συνέχισε να επαινεί τον σημερινό αρχηγό των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, καθώς θεωρεί την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης, ότι «έσπασε την πλάτη της Αμερικής, αμαύρωσε την παγκόσμια φήμη της και την απέλασε» από το Αφγανιστάν.

Επιπλέον, η Αλ Κάιντα θυμήθηκε επίσης τους δύο προηγούμενους επικεφαλής των Ταλιμπάν, τον Μουλά Ομάρ (συνιδρυτής των Ταλιμπάν, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε το 2015) και του Μουλά Αχτάρ Μανσούρ (ο θάνατός του ανακοινώθηκε το 2016).

Στη δήλωσή της, η Αλ Κάιντα απέδωσε επίσης φόρο τιμής στον «πατέρα των μαρτύρων» Σέιχ Τζαλαλεντίν Χακάνι, διοικητή τζιχαντιστών και πρώην επικεφαλής του Δικτύου Χακάνι που πέθανε το 2018.

Ενδεικτικό της συνεργασίας που έχουν είναι, ότι  ανώτερα μέλη του Δικτύου Haqqani, με επικεφαλής τον γιο του Jalaluddin, Sirajuddin, τέθηκαν υπεύθυνοι για τη συνολική ασφάλεια της Καμπούλ αυτήν την εβδομάδα.

Ο Χαλίλ αλ Ραχμάν Χακάνι, θείος του Σιρατζουντίν, είναι η πιο ανώτερη προσωπικότητα της ομάδας στην Καμπούλ. Και οι δύο είναι τρομοκράτες, που έχουν επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ με χρηματικά ποσά 5 εκατομμύρια δολάρια για τον  καθένα. Ο Σιρατζουντίν έχει αντιταχθεί στις τρέχουσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Άνας Χακάνι, άλλος γιος του Τζαλαλεντίν, είναι ένα από τα διαπραγματευτικά μέλη του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, με έδρα τη Ντόχα.

Η δήλωση της Αλ Κάιντα που υμνεί τους Ταλιμπάν, έρχεται αφού ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο NBC News, ότι « δεν υπάρχει καμία απόδειξη » ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε εμπλακεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στις 30 Αυγούστου, αρκετά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν επίσης τον Αμίν-ουλ Χακ, πρώην βοηθό του Μπιν Λάντεν, να επιστρέφει στην πατρίδα του στην επαρχία Νανγκαρχάρ, αφού εισχώρησε στους Ταλιμπάν.

Σημαντικό είναι να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τους όρους της " Ειρηνευτικής Συμφωνίας της Ντόχα " του Φεβρουαρίου 2020, η οποία έθεσε το έδαφος για την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από το έθνος, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν να μην αφήσουν το αφγανικό έδαφος να χρησιμοποιηθεί από την Αλ Κάιντα ή οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση, που απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR