Η Ιταλία παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και δηλώνει παρούσα συνεχώς.
Τη Δευτέρα, ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ δέχτηκε τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο και την συνοδευτική του αντιπροσωπεία στο Αλ-Ρατζμά.
Σύμφωνα με το Τμήμα Στρατιωτικών Πληροφοριών της Γενικής Διοίκησης του LNA, ο Χάφταρ και ο Ντι Μάιο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη.
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ανακούφιση από την συναινετική και υποστηρικτική στάση του Στρατάρχη Χαφτάρ στο θέμα του ανοίγματος του παράκτιου δρόμου Σύρτης-Βεγγάζης και γενικότερα στη συνέχιση της πορείας των ειρηνευτικών διαδικασιών, με σκοπό αυτές να οδηγήσουν τελικά στις προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Μνιφί, δέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο και την συνοδεία του στην Τρίπολη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Al-Mnifi «τόνισε τη σημασία της κατάρτισης νομικού πλαισίου για τις εκλογές το συντομότερο δυνατό και την ανάγκη να καταλήξουν το Λιβυκό Κοινοβούλιο και το Ύπατο Συμβούλιο της Επικρατείας (HCS) σε συναίνεση για τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών. όπως είχε προγραμματιστεί », σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το γραφείο ΜΜΕ του Προεδρικού Συμβουλίου.
Τόνισε επίσης τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, ιδιαίτερα στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου.
Η Ιταλία δεν επιθυμεί να παραμείνει θεατής των εξελίξεων και επιθυμεί να πάρει κομμάτι από την οικονομική πίτα της Λιβύης, πράγμα το οποίο ξεκίνησαν οι ΗΠΑ, υπογράφοντας μια μεγάλη οικονομική σύμβαση στον τομέα των επικοινωνιών.
Συγκεκριμένα οι προσκλήσεις για επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους η Λιβυκή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Συμμετοχών έχουν ήδη αποδώσει καρπούς.
Μετά από μια συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, η Λιβύη βρήκε έναν νέο ξένο εταίρο πρόθυμο να την υποστηρίξει στην αποκατάσταση του ευρυζωνικού δικτύου της.
Η εταιρεία Hatif Libya, διαχειριστής της εθνικής υποδομής οπτικών ινών, θυγατρική της Libyan Telecommunication Holding Company (LPTIC), υπέγραψε συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα 26 Ιουλίου με την αμερικανική εταιρεία Infinera, που ειδικεύεται στην παροχή καινοτόμων λύσεων για οπτικά δίκτυα και αφορά την επέκταση και ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών της. Η Infinera θα αναπτύξει την τεχνολογία αυτόματης μεταγωγής οπτικού δικτύου (ASON) για το σκοπό αυτό.
Η τεχνολογία θα επιτρέψει στο Hatif Libya να φέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες οπτικών ινών σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνταν προηγουμένως από το δίκτυο και να βελτιώσει την ποιότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών.
Θα δώσει στη λιβυκή εταιρεία τη δυνατότητα να μεταφέρει κίνηση σε διάφορες διαδρομές για να διασφαλίσει τη συνέχεια των υπηρεσιών σε περίπτωση διακοπών που προκαλούνται από φυσική βλάβη στα καλώδια ή διακοπές ρεύματος.
Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Infinera, το δίκτυο Hatif Libya θα μπορεί να φτάσει σε επιχειρησιακή ικανότητα 600 gigabytes στην παράκτια λωρίδα και 200 gigabytes στη νότια περιοχή. Μπορεί δε να επεκταθεί και να αναπτυχθεί για να φτάσει τα 9 terabyte.
Παρόντας στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντέμπιμπα δήλωσε: «Βλέπουμε αυτήν τη συναρπαστική νέα συνεργασία μεταξύ του Χατίφ Λιβύης και της Infinera ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση των στερεών οικονομικών σχέσεων Λιβύης-Αμερικής. Η συμφωνία αυτή επισημαίνει την ευπρόσδεκτη επιστροφή των αμερικανικών εταιρειών στη Λιβύη για να υλοποιήσει καθυστερημένα έργα. Συμφωνίες όπως αυτή αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ποικίλης και ισχυρής οικονομίας του μέλλοντος ».
Η Λιβύη βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης μετά από δέκα χρόνια εμφυλίου πολέμου που κατέστρεψε πολλές βασικές υποδομές. Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών δεν έχει γλιτώσει την καταστροφή.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19, οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου υψηλής ταχύτητας, αποδείχθηκαν απαραίτητες για την ανάπτυξη.
Από τις αρχές του έτους, το LPTIC έχει αυξήσει τις εκκλήσεις για επενδύσεις από φιλικές κυβερνήσεις και ξένες εταιρείες για να επαναφέρει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών σε καλή λειτουργική κατάσταση το συντομότερο δυνατό.
Ο Faisel Gergab, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Libyan Telecommunication Holding Company (LPTIC), δήλωσε ότι «αυτή η σύμβαση θα ενισχύσει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών σε όλες τις περιοχές της χώρας και θα βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας μας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς αυτό το έργο να συμβάλει στη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη Λιβύη ».
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε τον κομβικό ρόλο που παίζει στις εξελίξεις για τη Λιβύη ο Στρατάρχης Χαφτάρ, ρόλο τον οποίο αναγνωρίζουν επισήμως χώρες, όπως η Ιταλία, αλλά και την αμερικανική οικονομική διείσδυση στον τομέα των επικοινωνιών στη χώρα, γεγονός που αποτελεί προάγγελο περαιτέρω οικονομικών συμφωνιών με ΗΠΑ και ΕΕ.
Αν και μπορεί να θεωρηθεί παρακινδυνευμένο ως εκτίμηση, οι ΗΠΑ δεν θα πραγματοποιούσαν μια τέτοια συνεργασία, αν δεν διέβλεπαν ότι η ειρήνευση στη Λιβύη αποκτά ολοένα και στερεότερες βάσεις και ο κίνδυνος μιας νέας αναζωπύρωσης του εμφυλίου πολέμου έχει απομακρυνθεί κατά πάρα πολύ.
Ρυθμιστής των παραπάνω είναι εν πολλοίς η θετική στάση του Στρατάρχη Χαφτάρ αναφορικά με το άνοιγμα του κυρίως παραλιακού δρόμου της χώρας, αλλά και η συναινετική του στάση για ειρήνευση στη Λιβύη.
Μαύρο πρόβατο εξακολουθεί ωστόσο να είναι η Τουρκία, η οποία με την αρνητική στάση της και την παραμονή μισθοφόρων της αλλά και ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων της στη χώρα αποτελεί αρνητικό τροχοπέδη.