World

Το ΝΑΤΟ ''αθωώνει'' την Τουρκία: ''Της παραδίδει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ''

Η Τουρκία συμφώνησε να αναλάβει τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφού οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ολοκληρώσουν την απόσυρσή τους από το Αφγανιστάν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η συμφωνία επήλθε, μετά την αβεβαιότητα  που επικρατεί για το μέλλον του Διεθνούς Αερολιμένα Χαμίντ Καρζάι μετά από την πρόσφατη αύξηση της βίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε έκρηξη σήμερα στην πόλη της Καμπούλ,  όπως ανέφερε η αστυνομία, η οποία  δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη στο PD6 στην περιοχή Charqala όταν ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο διαλύθηκε από έκρηξη μαγνητικού  IED (Αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού).

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και περισσότεροι από τέσσερις τραυματίστηκαν στην έκρηξη οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ μέχρι στιγμής καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, όπως ανέφερε η αστυνομία.

Το αεροδρόμιο θεωρείται κρίσιμο σημείο πρόσβασης για τη διεθνή κοινότητα καθώς επιδιώκει να διατηρήσει μια διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ορίσει προθεσμία στις 11 Σεπτεμβρίου για αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τη χώρα.

Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν  ότι υπήρχαν ανησυχίες για την ικανότητα της αφγανικής κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη για τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια.

"Δεν έχουμε την ικανότητα να λειτουργούμε τα αεροδρόμια μόνο με Αφγανούς λόγω έλλειψης εμπειρογνωμοσύνης, ούτε έχουμε την οικονομική δυνατότητα να φέρουμε ιδιωτικές εταιρείες", δήλωσε αξιωματούχος.

Τον Μάιο, ο Στρατηγός των ΗΠΑ Mark Milley, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με συμμάχους του ΝΑΤΟ σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εγγύησης της ασφάλειας του αεροδρομίου, σύμφωνα με το Reuters.

Μια συμφωνία ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων φαίνεται τώρα να έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτού του μήνα, αν και οι ημερομηνίες και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί

Τα τουρκικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί υπό την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν από το 2003 αλλά δεν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Άγκυρα έχει αναλάβει έναν ολοένα και πιο ενεργό διπλωματικό ρόλο στη σύγκρουση, αποδεχόμενη ένα αίτημα της Ουάσινγκτον στις αρχές του έτους για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των ανταρτών των ταλιμπάν και της κυβέρνησης στην Καμπούλ.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Απρίλιο, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να προχωρήσουν αφού οι Ταλιμπάν απέσυραν την υποστήριξή τους.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η τουρκική διείσδυση στο Αφγανιστάν μέσω ελέγχου του αεροδρομίου της Καμπούλ, είναι στα χέρια της Τουρκίας ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί, έναντι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αφού η Τουρκία προσπαθεί συνεχώς να "φανεί χρήσιμη και αναγκαία". 

Παρακολουθώντας την Τουρκία, διαπιστώνουμε ότι η συμμαχία με την Ουκρανία κατά της Ρωσίας, η αποστολή στην εν λόγω χώρα drone Bayraktar, η μη αναγνώριση της κατάληψης της Κριμαίας από τη Ρωσία, οι συνεχείς αναφορές της για τους Τάταρους της Κριμαίας, η πώληση drone στην Πολωνία και τώρα ο έλεγχος του αεροδρομίου του Αφγανιστάν, είναι κινήσεις με τις οποίες η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τον "δικό της εσωτερικό ιστό συμμαχιών" εντός αλλά και εκτός ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία εκτιμούμε ότι στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα θελήσει να "πουλήσει" τα παραπάνω, κυρίως στις ΗΠΑ με την οποία έχει πάρα πολλά σημεία τριβής όπως:

Συρία και Κούρδοι YPG, Λιβύη-αποχώρηση μισθοφόρων και τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, ΝΑ Μεσόγειος- τουρκική προκλητικότητα και παράνομες έρευνες εντός Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ, τουρκική βάση drone στα κατεχόμενα και τουρκική επιθετικότητα κατά της Κύπρου, Κυπριακό-λύση 2 κρατών θέλουν οι Τούρκοι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που είναι υπέρ ενός κράτους στα πλαίσια διζωνικής-δικοινοτικής  Ομοσπονδίας, Αιγαίο-έβρος-τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και τέλος S-400 όπου οι ΗΠΑ επιθυμούν οι Τούρκοι να τους επιστρέψουν στη Ρωσία, ενώ οι Τούρκοι επιμένουν να τους κρατούν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR