World
Updated at:

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση για Αρκτική καταπάτηση και εκτοξεύει απειλές

Ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, είναι αυτό του Αρκτικού.

Καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά την Αρκτική πιο προσβάσιμη, το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους της περιοχής, οι διαδρομές πλοήγησης και η στρατηγική της θέση, έχουν αυξηθεί μεταξύ των μελών του Αρκτικού Συμβουλίου καθώς και της Κίνας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τη Δευτέρα τις δυτικές χώρες να μην διεκδικήσουν ισχυρισμούς στην Αρκτική, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά την περιοχή πιο προσβάσιμη και έναν τόπο παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Τα σχόλια του Λαβρόφ, προηγήθηκαν υπουργικής συνόδου του Αρκτικού Συμβουλίου που αποτελείται από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Ρέικιαβικ.

"Είναι απόλυτα σαφές για όλους εδώ και πολύ καιρό, ότι αυτή είναι η επικράτειά μας, αυτή είναι η γη μας", δήλωσε ο Λάβροφ σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

"Είμαστε υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ακτών της Αρκτικής", είπε.

Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, προειδοποίησε ότι η Ρωσία "εκμεταλλεύεται αυτήν την αλλαγή για να προσπαθήσει να ασκήσει τον έλεγχο του νέου χώρου", μεταξύ άλλων μέσω εκσυγχρονισμένων βάσεων, και επίσης επεσήμανε την αυξανόμενη παρουσία της Κίνας.

Από την άλλη όμως τη Δευτέρα, χαιρέτισε τα σχέδια της Δανίας για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στη Γροιλανδία και τον Βόρειο Ατλαντικό, με επενδύσεις αξίας 245 εκατομμυρίων δολαρίων, σε αεροσκάφη παρακολούθησης και σταθμό ραντάρ στα Νησιά Φερόες.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει την περιοχή της Αρκτικής Ρωσίας, στρατηγική προτεραιότητα και διέταξε επενδύσεις σε στρατιωτικές υποδομές και εξόρυξη ορυκτών, επιδεινώνοντας τις εντάσεις με τα μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, έχουν αντιστρέψει αυτό που θεωρεί ρωσική και κινεζική «επιθετικότητα» στην περιοχή.

Το 2018, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε αεροπλανοφόρο στη Νορβηγική Θάλασσα, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980.

Και τον Φεβρουάριο, η Ουάσινγκτον έστειλε στρατηγικά βομβαρδιστικά να εκπαιδευτούν στη Νορβηγία, ως μέρος των δυτικών προσπαθειών για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στην περιοχή. 

Ο Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τονίζει "για άλλη μια φορά - αυτή είναι η γη και τα νερά μας".

Αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία

"Όταν το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δικαιολογήσει την πρόοδό του στην Αρκτική, αυτή είναι πιθανώς μια ελαφρώς διαφορετική κατάσταση και εδώ έχουμε ερωτήσεις για τους γείτονές μας, όπως η Νορβηγία, οι οποίοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ανάγκη να εισέλθει το ΝΑΤΟ στην Αρκτική", είπε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε, «θα μιλήσουμε για αυτό ειλικρινά» κατά την υπουργική συνάντηση των οκτώ χωρών και πρότεινε, να συνεχιστεί ο τακτικός διάλογος μεταξύ των αρχηγών των στρατιωτικών χωρών. 

"Θα ήταν απολύτως λογικό να αποκατασταθούν αυτές οι σχέσεις, μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων που κατανοούν ο ένας τον άλλον καλύτερα από τους πολιτικούς", δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Fyodor Lukyanov, αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs.

"Ακόμα και αν αυτό το μέτρο επιβεβαιώσει την επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο, θα ήταν ακόμα ένα βήμα μπροστά σε αυτήν την κατάσταση", δήλωσε στο AFP.

Το Συμβούλιο, αναμένεται να εκδώσει ένα τελικό ανακοινωθέν και ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία, στο τέλος της συνεδρίασης.

Καθώς η κάλυψη πάγου στην Αρκτική μειώνεται, η Ρωσία ελπίζει να χρησιμοποιήσει το κανάλι ναυτιλίας της Βόρειας Θάλασσας, για την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υπερπόντιες αγορές.

Η Ρωσία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό για να αναπτύξει τη διαδρομή, η οποία επιτρέπει στα πλοία να μειώσουν το ταξίδι τους σε λιμάνια της Ασίας κατά 15 ημέρες, σε σύγκριση με τη χρήση της παραδοσιακής διαδρομής του καναλιού του Σουέζ.

Τον Αύγουστο του 2017, το πρώτο πλοίο ταξίδεψε κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας χωρίς τη χρήση παγοθραυστικών.

Η Μόσχα ενίσχυσε επίσης τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, ανοίγοντας και εκσυγχρονίζοντας αρκετές βάσεις και αεροδρόμια που εγκαταλείφθηκαν από το τέλος της σοβιετικής εποχής και αναπτύσσοντας τα υπερσύγχρονα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400.

Τον Μάρτιο, η Ρωσία ξεκίνησε μαζικούς ελιγμούς στην Αρκτική, με τον Πούτιν να επαινεί τις ασκήσεις και έναν συνταξιούχο ναύαρχο, λέγοντας ότι έπρεπε να στείλουν ένα μήνυμα στους ξένους φίλους μας - τους Αμερικανούς.

Στο Ρέικιαβικ αυτήν την εβδομάδα, ο Λάβροφ θα συναντηθεί επίσης με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπλάνκεν σε μια δοκιμή της τεταμένης σχέσης της Μόσχας με την Ουάσιγκτον.

Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα νωρίτερα αυτό το έτος σημείωσαν την Αρκτική ως τομέα συνεργασίας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR