Middle East

Το μυστικό που καθιστά τις Ένοπλες Δυνάμεις του πάρα πολύ αξιόμαχες

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, λόγω σημαντικών αμερικανικών στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ισραήλ. Ωστόσο, ο αμερικανικός εξοπλισμός δεν ήταν πάντα ο πλέον κατάλληλος για τις δύσκολες συνθήκες της ερήμου και των αστικών συνθηκών που αντιμετωπίζει το IDF. Ως αποτέλεσμα, ο αμερικανικός εξοπλισμός στην υπηρεσία του Ισραήλ συχνά τροποποιείται εκτενώς για να ταιριάζει στη μοναδική αποστολή του IDF. Εδώ είναι μερικά μοναδικά παράγωγα του αμερικανικού εξοπλισμού που έκανε ο IDF.

CONTINUE READING

1. MAPATS Aντιαρματικοί πύραυλοι

Το IDF είχε μακρά σχέση με αντιαρματικούς πυραύλους καθοδήγησης. Στις περιοχές της ερήμου που περιβάλλουν το Ισραήλ, οι αντιαρματικοί πύραυλοι μπορούν να κατευθύνουν τη ροή της μάχης και είναι πολύ αποτελεσματικά όπλα. Αρχικά τα πρώτα ATGM που εκτοξεύτηκαν από το Ισραήλ ήταν τα γαλλικά SS.10 και SS.11. Αργότερα  αντικαταστάθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον αμερικανικό πύραυλο TOW (Orev in IDF service). Ωστόσο, λόγω της καλωδιωμένης φύσης του, το TOW έχει περιορισμούς εύρους και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις. Υδάτινες περιοχές, δέντρα και ηλεκτροφόρα καλώδια μπορούν να διαταράξουν την καθοδήγηση του TOW ή να θέσουν σε κίνδυνο τον χειριστή του TOW. Ως αποτέλεσμα, οι Ισραηλινοί ανέπτυξαν μια έκδοση του TOW που χρησιμοποίησε καθοδήγηση με λέιζερ για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων. Ένας νέος κινητήρας και βελτιωμένη κεφαλή του έδωσε επίσης ανώτερη διείσδυση και ταχύτητα από το  αρχικό TOW. Το MAPATS σημείωσε επιτυχία στις εξαγωγές, παρόλο που αντικαθίσταται από άλλα, νεότερα ισραηλινά ATGM με πλήρη γηγενή σχεδίαση.

2. Ισραηλινές παραλλαγές M16 και CAR-15

Ενώ ονομαστικά το μεγαλύτερο μέρος του IDF έχει αλλάξει στο Tavor, οι παραλλαγές του M16 συνεχίζουν να εξυπηρετούν τον IDF. Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του 1990, αυτά τα τουφέκια ήταν τα τουφέκια πρώτης γραμμής του IDF, αντικαθιστώντας τα βαρύτερα FN FAL και το Ισραηλινό Galil (αν και οι καραμπίνες του Galil παρέμειναν σε υπηρεσία). 

Λόγω της σε μεγάλο βαθμό αστικής φύσης της μάχης που ασχολήθηκε το Πεζικό IDF, τα μήκη είκοσι ιντσών και 14,5 ιντσών των M16 και Colt 653 θεωρήθηκαν πολύ μεγάλα. Αυτά κόπηκαν σε μήκος περίπου 12,5 ιντσών, και οι καρμπίνες που προέκυψαν ονομάστηκαν "mekut'zrar". 

3. Αντιαεροπορικό μικρού βεληνεκούς Machbet

Ενώ το M163 VADS θεωρούσε πάντα μια λύση "stopgap" για τη λύση αντιαεροπορικής άμυνας μικρής εμβέλειας για τις ΗΠΑ , αυτό είχε  σημαντική εισφορά για το Ισραήλ στον πόλεμο του Λιβάνου του 1982.

Εκτός από το να καταρρίπτουν   συριακά MiG-21, παρείχαν πολύτιμη επίγεια υποστήριξη, βοηθώντας το πεζικό σε αστικές και ορεινές περιοχές με τα πυροβόλα τους των 20 χιλιοστών.

Ενώ αποσύρθηκαν από την αμερικανική υπηρεσία τη δεκαετία του 1990 και αντικαταστάθηκαν με το καλύτερο θωρακισμένο αλλά πιο αργό M6 Bradley Linebacker, το Ισραήλ επέλεξε να αναβαθμίσει το VADS του στο νέο πρότυπο "Machbet", προσαρμόζοντας ένα οπτοηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, καλύτερο ραντάρ, ένα quad-Stinger pod και ένα δίκτυο ADA datalink στο VADS για να το καταστήσει αποτελεσματικό ενάντια σε μια ευρύτερη ποικιλία στόχων και ταχύτερη αντίδραση.

CONTINUE READING

4. Το F15 Base Meshopar

Το Ισραήλ ήταν ένας από τους πρώτους πελάτες του αμερικανικού μαχητή F-15. Έχει χρησιμεύσει αξιοθαύμαστα ως ραχοκοκαλιά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα. Εκτός από την εξαιρετική απόδοσή του στον ρόλο «αέρας-αέρας» κατά τον πόλεμο του Λιβάνου του 1982, το F-15 χρησιμοποιήθηκε επίσης στην επιχείρηση Opera και στην Operation Wooden Leg, και οι δύο αποστολές μεγάλης εμβέλειας.

Αυτά έγιναν με την προσθήκη ορισμένων γηγενών ηλεκτρονικών  καθοδήγησης και αισθητήρων. Ενώ το Ισραήλ απέκτησε αργότερα παραλλαγές του F-15E Strike Eagle με το όνομα F15I Ra'am, αναβαθμίζοντας επίσης τα F-15 πρώτης και δεύτερης γενιάς σε ένα νέο πρότυπο με αυτόχθονες ηλεκτρονικές συσκευές και ανταλλακτικά, με το όνομα F -15 Baz Meshopar, ή Baz 2000.

Η αναβάθμιση περιλάμβανε ένα νέο ραντάρ με συμβατότητα πυραύλων AIM-120 και Ισραηλινών Python, και βελτιωμένη δυνατότητα ηλεκτρονικού πολέμου.

Αυτό το πρόγραμμα αναβάθμισης έτρεξε από το 1995 έως το 2001 και αυτά τα αναβαθμισμένα F-15 αναμένεται να συνεχίσουν να εξυπηρετούν πολύ στο μέλλον την Ισραηλινή αεροπορία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR