USA
Updated at:

''Πόλεμος'' ΗΠΑ-Γερμανίας για Nord Stream 2 - ''Έρχονται κυρώσεις''!

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε την Τετάρτη ότι είπε στον Γερμανό ομόλογό του ότι οι κυρώσεις κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι πιθανές και ότι δεν  «τίθεται υπό αμφισβήτηση» η  αμερικανική αντίθεση στην κατασκευή του.

Μέχρι στιγμής το Βερολίνο υπολόγιζε ότι η νέα αμερικανική διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν θα ακολουθήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση στο έργο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη επειδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες στο Reuters.

Επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες του Μπάιντεν σχετικά με τον αγωγό από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, ο Μπλίκεν είπε την Τρίτη στο γερμανικό υπουργό Εξωτερικών Χέικο Μάας σε κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο κινδυνεύουν με επιβολή κυρώσεων , ιδιαίτερα  αυτές που εμπλέκονται με την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου.

«Έκανα ξεκάθαρο ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή αγωγών κινδυνεύουν από κυρώσεις των ΗΠΑ. Ο αγωγός χωρίζει την Ευρώπη, εκθέτει την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη σε ρωσική χειραγώγηση και εξαναγκασμό και αντιβαίνει στους δηλωμένους ενεργειακούς στόχους της Ευρώπης», δήλωσε ο Blinken σε συνέντευξη Τύπου.

Το Κρεμλίνο λέει ότι το Nord Stream 2, μια επιχείρηση ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής τη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom, είναι ένα εμπορικό έργο, αλλά αρκετές αμερικανικές διοικήσεις αντιτάχθηκαν στο έργο και η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Πολωνία, υποστηρίζουν ότι το Nord Stream 2 είναι μέρος των οικονομικών και πολιτικών μέτρων της Ρωσίας για χειρισμό των ευρωπαϊκών χωρών και υπονόμευση των διατλαντικών δεσμών.

«Αυτό που είπα (στον Maas) ήταν ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δραστηριότητα για την ολοκλήρωση ή την πιστοποίηση του αγωγού και εάν πραγματοποιηθεί αυτή η δραστηριότητα, θα αποφασίσουμε για την εφαρμογή των κυρώσεων», δήλωσε ο Blinken.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι μεταφέρθηκε το μήνυμα απευθείας στον Μάας,  λέγοντας του: «απλώς για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας και για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία».

Το Reuters ανέφερε στις 24 Φεβρουαρίου ότι 18 εταιρείες εγκατέλειψαν πρόσφατα τις εργασίες για να αποφύγουν κυρώσεις.

Ερωτηθείς για έναν πιθανό συμβιβασμό στον οποίο ο ρυθμιστής ενεργειακού δικτύου της Γερμανίας θα μπορούσε να εξουσιοδοτηθεί να σταματήσει τη ροή του φυσικού αερίου εάν η Ρωσία διασχίσει μια γραμμή, ο Blinken αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τον περασμένο μήνα, ένας πρώην Γερμανός πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσε την ιδέα ενός συμβιβασμού μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου που θα καθιστούσε τον ολοκληρωμένο αγωγό σε χρήση, ως πολιτικό μοχλό πίεσης πρός την Ρωσία

Συγκεκριμένα η ολοκλήρωση και χρήση του αγωγού μπορεί να αποτελεί το έναυσμα, αυτό που ο πρώην απεσταλμένος Wolfgang Ischinger, ονόμαζε «φρένο έκτακτης ανάγκης» που μπορεί να αποσοβήσει μια έξαρση στη βία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η οποία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014 ή εάν η Μόσχα επιδίωκε να υπονομεύσει την υπάρχουσα υποδομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου του Κιέβου.

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν

Όταν αμέσως μετά την εκλογή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν δήλωνε " Οι ΗΠΑ επέστρεψαν", εννοώντας ότι επέστρεψαν στην Παγκόσμια σκηνή ως  η πρώτη-κυρίαρχη  ηγέτιδα δύναμη, λίγοι αντιλήφθηκαν το τι θα επακολουθούσε.

Οι ΗΠΑ "βάλλουν" ευθέως κατά της Κίνας και Ρωσίας, χωρίς αστερίσκους και περιστροφές, ενώ παράλληλα θέλουν τους συμμάχους τους δίπλα τους . Και όταν οι ΗΠΑ θεωρούν κάποιο σύμμαχό τους αυτός θα πρέπει να το αποδεικνύει με έργα και όχι με λόγια. Αυτή είναι η φιλοσοφία της Κυβέρνησης Μπάϊντεν.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι αντίθετοι οι ΗΠΑ στο North Stream 2, αφού θεωρούν ασυμβίβαστο  τα στρατεύματα τους που εδρεύουν στη Γερμανία να εγγυώνται την ασφάλεια της από τη Ρωσία, η πλούσια Γερμανία η οποία ανήκει στο ΝΑΤΟ να ξοδεύει κάτω από το όριο του 2% του ΑΕΠ της για τη συμμαχία και από την άλλη να κατασκευάζεται αγωγός υποθαλάσσιος ο  North Stream 2, ο οποίος να διοχετεύει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία για θέρμανση και ανάπτυξη της βιομηχανίας της .

Ανάλογο είναι το σκεπτικό των ΗΠΑ και με την Τουρκία αναφορικά με τους ρωσικούς S-400, αφού θεωρούν ασυμβίβαστο για μια χώρα του ΝΑΤΟ να εξοπλίζεται με ρωσικά όπλα. Δηλαδή ο Τούρκος θέλει και την ασφάλεια έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής για την ασφάλεια του που του παρέχει η ένταξή του στο ΝΑΤΟ, αλλά θέλει και να παίρνει από τον "υποτιθέμενο εχθρό" οπλικά συστήματα.

Ουσιαστικά οι ΗΠΑ υιοθετούν το δόγμα προς κάθε κατεύθυνση  "ή είσαι μαζί μας ή είσαι εναντίον μας"

Ο ψυχρός πόλεμος επανεμφανίστηκε. ΗΠΑ-ΕΕ-Μ. Βρετανία από τη μία και Κίνα-Ρωσία από την άλλη.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR