World

Η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν: Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι στην Κωνσταντινούπολη για τη γιορτή του Newroz

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Yenikapi της Κωνσταντινούπολης από νωρίς το πρωί για τη γιορτή του Newroz.

Το σύνθημα της εκδήλωσης είναι "Ας αντισταθούμε και ας ελευθερωθούμε με τη φωτιά του Newroz". Η διάθεση είναι πληθωρική και μαχητική, ήδη στις ουρές στα σημεία ελέγχου οι άνθρωποι άρχισαν να χορεύουν. Ένα γκρουπ τραγούδησε το τραγούδι αντίστασης Çerxa Şoreşê (Ο Τροχός της Επανάστασης) και ζήτησε δυνατά το "Ελευθερία στον Öcalan".

CONTINUE READING

Ενώ η αστυνομία δημιούργησε διάφορα σημεία ελέγχου στις εξόδους του μετρό, οι διοργανωτές έχουν τους δικούς τους χώρους όπου οι συμμετέχοντες ερευνώνται για λόγους ασφαλείας. Πολλά πανό  αναρτήθηκαν αν και συνάντησαν την άρνηση της αστυνομίας

Μεταξύ άλλων, η επιγραφή "Ο εχθρός του Ροζάβα είναι επίσης ο εχθρός των καταπιεσμένων" και μια αφίσα κατά της απαγόρευσης του HDP αρχικά ήθελε να κατασχεθεί.

Τα μέλη του Συμβουλίου Νεολαίας του HDP γιορτάζουν ιδιαίτερα με ενθουσιασμό, χορεύουν και φωνάζουν αλληλεγγύη με την απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων. Οι γυναίκες έτρεξαν ενωμένες με μωβ κάπες με την επιγραφή "Γυναίκες - ήρθε η ώρα για ελευθερία!" στην πλατεία του φεστιβάλ και αμέσως άρχισαν να χορεύουν.

https://youtu.be/1QkdAjjlfVA

Η αρχή του τέλους;

Τα παραπάνω καταδεικνύουν τη δυναμική και τον παλμό που έχουν οι Κούρδοι της Τουρκίας, οι οποίοι δεν δέχονται με κανένα τρόπο την απαγόρευση του κόμματός τους του HDP από τον Ερντογάν και Μπαχτσελί.

Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι η πρόταση προήλθε αρχικά από τον ηγέτη των Γκρίζων λύκων Μπαχτσελί, πρός τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος μάλλον φάνηκε διστακτικός αρχικά στο να κλείσει το κουρδικό κόμμα HDP.

CONTINUE READING

Ωστόσο τελικά υιοθέτησε την άποψη του Μπαχτσελί, παρά το γεγονός ότι η Διεθνής συγκυρία δεν συνηγορεί προς αυτή την κίνηση. Και δεν συνηγορεί όντως η Διεθνής συγκυρία, αφού έχουν συμβεί μια σειρά από γεγονότα, τα οποία συνδυαζόμενα μεταξύ τους θα οδηγήσουν σε περαιτέρω περιθωριοποίηση της Τουρκίας από τη Δύση. Ποιά είναι αυτά;

Πρώτον η απρόσμενη, απότομη κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, με αφορμή την έκθεση των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία αποκάλυπτε την έμμεση προσπάθεια χειραγώγησης των Αμερικανικών εκλογών του 2020 από τη Ρωσία και τους βαρείς χαρακτηρισμούς του Προέδρου Μπάϊντεν κατά του Πούτιν που ακολούθησαν.

Ο Ερντογάν τάχθηκε με δήλωσή του υπέρ του Πούτιν. Την ώρα μάλιστα που η χώρα του βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των ΗΠΑ για  την αγορά των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, για την υπόθεση της Halk Bank,για τους Κούρδους της Συρίας HPG και τέλος για την επιθετική στάση της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Δεύτερον η πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ιράν-Τουρκίας όπου επικράτησε κλίμα συνεννόησης για το θέμα της από κοινού αντιμετώπισης των Κούρδων του ΡΚΚ, ενώ υπάρχει και η κοινή δήλωση των στενών  πλέον συμμάχων , Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας για την εγγύηση της ασφάλειας της Συρίας.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Ερντογάν προκλητικά προβαίνει σε ένα άκρως αντιδημοκρατικό μέτρο, αυτό της κατάργησης ουσιαστικά του κουρδικού  κόμματος HDP στην Τουρκία.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πρόκειται να γίνει στις 25-26 Μαρτίου, στην οποία πρόκειται να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, λόγω της επιθετικής της στάσης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, και με   γνωστή την ευαισθησία της ΕΕ και των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνεπώς η απόφαση του Ερντογάν να προβεί στο κλείσιμο του κουρδικού κόμματος HDP στην παρούσα φάση που περιέγραψα παραπάνω, κρίνεται ώς άστοχη, αφού ρίχνει λάδι στη φωτιά και προκαλεί ακόμη περισσότερο ΕΕ και ΗΠΑ.

Εδώ διαφαίνονται δύο πράγματα τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για την Ελλάδα.

Πρώτον ότι αυτός που κινεί τα νήματα στο εσωτερικό ς της Τουρκίας αλλά και Διεθνώς  δεν είναι ο Ερντογάν αποκλειστικά, αλλά  ΚΥΡΙΩΣ ο υπερεθνικιστής Γκρίζος λύκος Μπαχτσελί, ο οποίος φαίνεται ότι "κρατάει για τα καλά δεμένο" τον Τούρκο Πρόεδρο.

CONTINUE READING

Το δεύτερο είναι ότι ο Ερντογάν έχει λάβει πάρα πολύ σοβαρές δεσμεύσεις από τον Πούτιν κυρίως και δευτερευόντως από το Ιράν και πλέον δεν υπολογίζει ΕΕκαι ΗΠΑ. Απλά η Τουρκία έχει μετατραπεί  σε "Δούρειο ίππο" για λογαριασμό του Πούτιν μέσα στο ΝΑΤΟ και γενικότερα στους κόλπους της Δύσης.

Και τα δύο παραπάνω προμηνύουν ότι με τον Ερντογάν στην εξουσία στην Τουρκία, θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω όξυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και ακόμη μεγαλύτερη τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Τίποτε λιγότερο και ίσως πολύ περισσότερο....

Μήπως τελικά η κίνηση της κατάργησης του ΗDP αφυπνίσει τη δύση και είναι το μοιραίο λάθος για τον Ερντογάν, αφού θα σημάνει την αρχή του τέλους του;

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR