Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, είπε στο Kazakh tengrinews.kz., ότι η συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία είναι "πολύ δύσκολη, αλλά αποτελεσματική", προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι η Άγκυρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα εμπόδιζε τις κοινές εργασίες τους, αν οι δύο χώρες δεν είχαν τη θέληση να βρούν, όπως και βρήκαν λύσεις.
"Θα το έλεγα ακόμη και μια μοναδική εμπειρία όταν μια χώρα βρίσκεται στο ΝΑΤΟ και η άλλη όχι. Βρίσκουν μια κοινή γλώσσα, πραγματοποιούν κοινές εργασίες, κοινές επιχειρήσεις, βρίσκουν συμβιβασμούς όπου φαίνεται αδύνατο. Αλλά βρίσκουμε παραλλαγές για λύση", o Shoygu είπε, επικαλούμενος τη συνεργασία των δύο χωρών στο Idlib της Συρίας.
"Βρισκόμαστε σε κοινές περιπολίες στη βορειοανατολική Συρία με την Τουρκία σήμερα. Μαζί ασχολούμαστε με την καταπολέμηση των τρομοκρατών. Συνεργαζόμαστε συχνά, στον κοινό εναέριο χώρο. Επίσης ρυθμίζουμε και ελέγχουμε πολλά σημεία διέλευσης, αντιμετωπίζουμε μαζί πρόσφυγες", σημείωσε ο υπουργός.
Παρά το ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία πλησιάζει όλο και περισσότερο τη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.
Εκτίμηση
Από τα λεγόμενα του Ρώσου ΥΠΑΜ διαφαίνεται η προσπάθεια της Ρωσίας να "στρογγυλοποιήσει" τις διαφορές της με την Τουρκία. Ο λόγος προφανής, αφού ιστορικά είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Ρωσία να τραβήξει την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ, εμβαθύνοντας τις σχέσεις μαζί της, σε αντιδιαστολή με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που διανύουν την χειρότερη περίοδο τους.
Βέβαια αυτό εξυπηρετεί την Ρωσία και όχι την Τουρκία, της οποίας η ασφάλεια δεν θα είναι εγγυημένη όπως τώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ, έναντι επιθέσεως από τρίτες χώρες. Επιπλέον θεωρείται απίθανο όσο και αν τα τουρκικά ΜΜΕ ερίζουν για την πιθανότητα αυτή, η Δύση να επιτρέψει αυτό να συμβεί, αφού και εντός Τουρκίας υπάρχουν αρκετοί Ατλαντιστές και Ευρωπαϊστές.
Επιπλέον αν η Τουρκία πέσει στην Ρωσική αγκαλιά, αυτό θα είναι ένας δρόμος ανηφορικός δαπανηρός και δύσκολος , αφού θα πρέπει να αλλάξει τελείως τη δομή-σύνθεση και τρόπο λειτουργίας των Ενόπλων της Δυνάμεων, αφού σε αυτές θα ενταχθούν οπλικά συστήματα άλλης φιλοσοφίας, πολυδάπανα που θα αντιακαταστήσουν τα υπάρχοντα δυτικής προέλευσης.
Εγχείρημα εξαιρετικά ανασφαλές, επικίνδυνο και πολυδάπανο.