Russia

Ανάλυση: Γιατί η Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της "σκληρής" τουρκικής στάσης έναντι των ΗΠΑ αναφορικά με τους S-400

Το θέμα των S-400 αναδύεται συνεχώς στην επιφάνεια, αφού οι ΗΠΑ εμμένουν κατηγορηματικά στη θέση τους για παράδοσή τους από την Τουρκία πίσω στη Ρωσία, ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν εφευρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες και προτάσεις να πείσουν τις ΗΠΑ να κρατήσουν τους S-400 και πως αυτοί δεν αποτελούν πρόβλημα για τα F-35 των ΗΠΑ και των συμμαχικών κρατών του ΝΑΤΟ.

Στο παιγνίδι εκτός των ΗΠΑ-Τουρκίας εμπλέκεται και η Ρωσία, η οποία έχει κάθε λόγο να μην επιθυμεί την επιστροφή των αντιαεροπορικών πυραύλων της S-400 από την Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες αρχικά τόσο για τυχόν μελλοντικές πωλήσεις του εν λόγω Ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος σε τρίτες χώρες, όσο και για πωλήσεις λοιπών προϊόντων στρατιωτικής τεχνολογίας της πολεμικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

Πρός επίρρωση των παραπάνω η Ρωσία τάσσεται υπέρ της Τουρκίας αναφορικά με την στάση της για διατήρηση των S-400 στην επικράτεια της. Με αυτό επιτυγχάνει επιπλέον η Ρωσία  να δείξει στην Τουρκία ότι συμπαρίσταται ως σύμμαχός στις αποφάσεις της, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας των 2 κρατών μελών του ΝΑΤΟ πρός όφελός της φυσικά.

Ρωσικό ΜΜΕ κάνοντας αναφορά στο εν λόγω θέμα για τους S-400 αναφέρει τα εξής:

"Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας άρχισαν να επιδεινώνονται μετά την υπογραφή σύμβασης με τη Ρωσία για την αγορά των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στα τέλη του 2017. Η Τουρκία επανειλημμένα τόνισε ότι η απόφαση ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας, αλλά  αυτό δεν απέτρεψε τις ΗΠΑ από την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας.

Ο Τούρκος  εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα σχετικά με την αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας μπορεί να φέρει απροσδόκητα και δυσάρεστα αποτελέσματα για τις ΗΠΑ.

Επέδειξε ως παράδειγμα το πρόσφατο παράδειγμα των ΗΠΑ που εμποδίζουν την εξαγωγή κινητήρων στην Τουρκία που απαιτείται ως μέρος της σύμβασης της Άγκυρας για την πώληση 30 ελικοπτέρων ATAK στο Πακιστάν.

Ο Καλίν συνέδεσε την απόφαση της Ουάσιγκτον με τη διμερή διαμάχη για τα S-400. Τώρα, το συμβόλαιο του Πακιστάν για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων είναι πιθανό να ανατεθεί στην Κίνα αντί της Τουρκίας, ανέφερε 

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν με «πολύ εποικοδομητικό τρόπο», ενδυναμώνοντας ο ένας τον άλλον και αντιμετωπίζοντας από κοινού κοινά ζητήματα. Ο εκπρόσωπος τόνισε "τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας" και στέκεται στο ΝΑΤΟ, αλλά πρόσθεσε ότι η συνεργασία με την Ουάσιγκτον θα είναι δυνατή μόνο εάν η τελευταία σέβεται τα συμφέροντα της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας της.

Ο  Τούρκος Προεδρικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ αρχικά ισχυρίστηκαν ότι οι S-400 της  Τουρκίας ενδέχεται να αποκαλύψουν τις αδυναμίες του F-35 στη Μόσχα. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που η  Ουάσιγκτον ήταν εναντίον για τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα

Η Τουρκία προσφέρθηκε να επιλύσει αυτές τις ανησυχίες με τις ΗΠΑ μέσω διαβουλεύσεων, αλλά η πρόταση παρέμεινε αναπάντητη. Ο Kalin αποκάλυψε ότι αργότερα η Ουάσιγκτον παραδέχτηκε ότι το πρόβλημά της με την αγορά της S-400 από την Άγκυρα δεν ήταν τεχνικό, αλλά πολιτικό ζήτημα.

Ο Kalin σημείωσε στη συνέντευξή του στο Bloomberg, ότι ακόμη και μετά η Τουρκία ήταν έτοιμη να συζητήσει το πρόβλημα με τις ΗΠΑ για να βρει μια αμοιβαία επωφελής λύση. Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, επέλεξε να σταθεί στη θέση της και να απαιτήσει από την Άγκυρα να απορρίψει τα ρωσικά συστήματα για πάντα. Μια τέτοια προσέγγιση δεν θα αποφέρει τα αποτελέσματα που επιδιώκουν οι ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι θα κάνει το αντίθετο.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Τουρκία είχε διαφωνίες και με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την πώληση των S-400, αλλά η Μόσχα πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με την Άγκυρα που τους επέτρεψαν να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα. Ο Kalin αναρωτήθηκε τι εμποδίζει τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν παρόμοιο «εποικοδομητικό διάλογο» με την Τουρκία για το ζήτημα S-400.

Μέχρι στιγμής, αντί για διάλογο, η Ουάσιγκτον επέλεξε να τιμωρήσει την Άγκυρα για την επιλογή όπλων αεροπορικής άμυνας.

Αρχικά, οι ΗΠΑ εμπόδισαν την πώληση μαχητικών F-35 που είχε παραγγείλει προηγουμένως η Τουρκία.

Το 2020, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων άμυνας και βιομηχανίας στον κατάλογο των μέτρων που επιβλήθηκαν για να αναγκάσουν την Άγκυρα να απορρίψει τα S-400. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε επανειλημμένα ότι η αγορά των συστημάτων αεροπορικής άμυνας ήταν κυρίαρχη επιλογή του έθνους του και επέμεινε ότι η Άγκυρα δεν θα απορρίψει ποτέ αυτά τα συστήματα μόνο και μόνο επειδή το απαιτούν οι ΗΠΑ."

Ωστόσο υπάρχει μια πολύ σημαντική  σημερινή εξέλιξη αναφορικά με την τουρκική στάση στο θέμα των S-400, η οποία δεν αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο. Αυτή είναι ότι η Τουρκία μέσω του Προεδρικού εκπροσώπου  της Καλίν δήλωσε για πρώτη φορά ότι  θα επιστρέψει τους S-400 στην περίπτωση εκείνη που οι ΗΠΑ σταματήσουν να βοηθούν τους Κούρδους της Συρίας (YPG).
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR