USA
Updated at:

Σύγκρουση ΗΠΑ-Άγκυρας “βλέπει” Τούρκος ειδικός: Ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει πολιτική παρά τις πιέσεις

Τουρκική απάντηση στις αμερικανικές “οχλήσεις” για επιστροφή στην νομιμότητα της δύσης αποτελεί άρθρο Τούρκου ειδικού και συμβούλου του τουρκικού κρατικού ινστιτούτου.  

“Οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις «κατευθύνονται προς μια τεταμένη περίοδο» προειδοποιεί ο πρόεδρος του ινστιτούτου εξωτερικής πολιτικής, που εδρεύει στην Άγκυρα, καθηγητής Χούσεϊν Μπασί, αποκαλώντας ως «σκληρή» τη ρητορική που υλοποιεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του στις ΗΠΑ. 

CONTINUE READING

Ο Μπασί εξήγησε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. 

Πρόκειται όμως για μία εκτίμηση πολύ επιφανειακή και κυρίως αλαζονική, από την σημερινή Τουρκία ενδεικτικού του “κλίματος” που επικρατεί στους διαδρόμους του παλατιού του Ερντογάν.    

«Σε αντίθεση με την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, η Τουρκία δεν αποτελεί προτεραιότητα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπάτσι, προσθέτοντας ότι η σειρά της Τουρκίας «δεν έχει έρθει ακόμη». 

Σύμφωνα με τον Μπασί, η συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 θα συνεχίσει να είναι το μεγαλύτερο σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να συμβιβαστούν στο θέμα. 

«Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μια από τις πιο φιλικές σχέσεις. Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερους πυραύλους S-400. 

Αλλά την ίδια στιγμή η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με τις ΗΠΑ», είπε, σημειώνοντας ότι τα θέματα θα εξεταστούν στις συνομιλίες της Αστάνα που θα πραγματοποιηθούν στο Σότσι στις 16 και 17 Φεβρουαρίου. 

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των Σύρων Κούρδων του YPG, παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν τους άμεσους δεσμούς τους με το PKK, λέει ο Τούρκος καθηγητής. 

«Έγινε τιμή για αυτούς. Οι S-400 φαίνεται να αποτελούν περισσότερο πρόβλημα στις σχέσεις του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει να είναι ένα πρόβλημα», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει τις παραχωρήσεις που θέλουν οι ΗΠΑ».

Εδώ ακριβώς είναι και η ουσία της σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, οι Αμερικανοί έστειλαν φιρμάνι στην Άγκυρα με τις απαιτήσεις τους για επιστροφή σε μια σχετική ομαλότητα, και ο Ερντογάν το έβαλε απλά στο συρτάρι του, συνεχίζοντας να κάνει ότι και πριν.

Εκτιμάται ότι η σύντομη περίοδος συνδιαλλαγής μεταξύ του Ερντογάν και άλλων μελών της υπερατλαντικής συμμαχίας έληξε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτές ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν το 2016, εμπλέκοντας και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

CONTINUE READING

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι παίζοντας με τον χρόνο και τα προβλήματα των ΗΠΑ, θα αναγκάσουν τους Αμερικάνους να αποδεχθούν το ρόλο τους ως περιφερειακή δύναμη στην Α. Μεσόγειο. 

Νομίζουμε ότι την ίδια συμπεριφορά είχαν οι Τούρκοι και το 1919 (το οποίο θυμούνται συχνά) και θα πάθουν ό,τι και τότε και ακόμα χειρότερα, μιας και η Δύση θέλει να λύσει πλέον το ανατολικό ζήτημα με το κράτος του Κουρδιστάν και με μια νέα πιθανή στρατιωτική επιχείρηση “Σοκ και δέος” κατά των Τούρκων όμως αυτή την φορά.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR