Οι εξελίξεις και τα επιστημονικά δεδομένα από το πεδίο των εμβολίων γίνονται η ένεση παρηγοριάς ενόσω η πανδημία τρέχει με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Αν και τα 638 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τους συνήθεις λιγοστούς ελέγχους της Δευτέρας (18.152 σήμερα) δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, στοιχεία όπως η αύξηση των διασωληνωμένων επιβεβαιώνουν τον φόβο που εξέφρασε την Παρασκευή η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έναν πιθανό δηλαδή εκτροχιασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση κρουσμάτων.
Έτσι, το «ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό» εμβόλιο της Οξφόρδης /AstraZeneca, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας, γίνεται η νέα ελπίδα που θα εξασφαλίσει προστασία από ήπια και σοβαρή νόσοCOVID-19 και θα μειώσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Την αναγκαιότητα των εμβολίων – όπλων κατά της πανδημίας επισημαίνουν η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο σύστημα υγείας. Αρκεί να σημειωθεί πως τα κρούσματα της «Δευτέρας» έχουν διπλασιαστεί από τις 18 Ιανουαρίου οπότε σημειώθηκαν 320 νέες λοιμώξεις, με τη διαδοχική τους αύξηση σε 436 και 543 ανά εβδομάδα να οδηγεί στο σημερινό αριθμό.
Η πληγή των διασωληνωμένων που έμοιαζε να επουλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες «ανοίγει» ξανά, με τον αριθμό να κινείται προς το φράγμα των 300 που με μεγάλη δυσκολία έσπασε. Οι 249 διασωληνωμένοι της περασμένης Παρασκευής ανέρχονται πλέον σε 276. Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν 622 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 ενώ, όπως επεσήμανε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, η αύξηση έφτασε έως και 50%.
Ανησυχία προκαλεί και το 77% των νοσηλευόμενων ασθενών με ηλικία άνω των 55 ετών, καθώς στην ομάδα σημειώνεται υψηλότερη θνησιμότητα από τη λοίμωξη COVID-19, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για σήμερα 25 νέους θανάτους.
Η Αττική σταθερά πρώτη στην επιδημιολογική κατανομή, φιλοξενεί τα μισά νέα κρούσματα (321), με την πλειονότητα στο Κέντρο (80) και Δυτικό Τομέα Αθηνών, Νότιο Τομέα, Πειραιά, Ανατολική Αττική, Βόρειο Τομέα, Δυτική Αττική και Νήσους να ακολουθούν με 57, 50, 47, 44, 38, 3 και 2 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Η Θεσσαλονίκη σήμερα κατέγραψε 80 νέες λοιμώξεις.
Οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας για τις οποίες εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής, συντηρούν την αρνητική επιδημιολογική τους εικόνα με 39 και 46 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα, αλλά και υψηλή αναλογία κρουσμάτων προς 100.000 πληθυσμού με 12,57 και 21,82 πάλι κατ’ αντιστοιχία.
Διψήφια νούμερα δίνει σήμερα και η ενότητα Ρεθύμνου, με 11 νέες λοιώξεις και 12,85 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφερθεί στον Δήμο Ρεθύμνης και τη «μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες».
Τρία νησιά, τέλος, δίνουν έντονο επιδημιολογικό στίγμα και προβληματίζουν λόγω της επιχειρησιακού συναγερμού που συνεπάγονται πιθανά έκτακτα περιστατικά τους (αεροδιακομιδή κ.ο.κ): Κάλυμνος με 9 νέα και 30,56 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, Κάρπαθος με 1 και 13,68 αντίστοιχα και τέλος Σάμος, με 4 κρούσματα αλλά διψήφιο ιικό φορτίο (12,13 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους).
Το σχέδιο «Ελευθερία» εξελίσσεται ομαλά
Τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του εμβολίου της Οξφόρφης/AstraZenecaκαι η απρόσκοπτη πορεία της εγχώριας εμβολιαστικής εκστρατείας φέρνουν φως στο έρεβος της πανδημίας.
Στην ομαλή διεξαγωγή των εμβολιασμών αναφέρθηκε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αλλά και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη σημερινή συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με τον οποίο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού φτάνει πλέον στο 3,9. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 417.565, εκ των οποίων οι 19.708 σημερινοί.
Χθες έφτασαν οι πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraΖeneca οι οποίες θα αξιοποιηθούν κατά τα πρόσφατα δεδομένα στην ηλικιακή ομάδα 18 - 64 ετών. Προς το παρόν, οι πρώτοι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου αποκλειστικά για την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, για την οποία η πλατφόρμα των ραντεβού ανοίγει την Τετάρτη 10 του μήνα. Την ίδια ημέρα, στις 15/2, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ενεργοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τμήματα των δύο mega-εμβολιαστικών κέντρων.
Στις 12 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα ανοίγει για τις ηλικίες 75-79, με στόχο οι παραπάνω ηλικιακές ομάδας (πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες) να έχουν εμβολιστεί εντός του Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.
Για «επιδημία της παραπληροφόρησης» που συνοδεύει αυτή τηςCOVID-19, έκανε λόγο η κ. Θεοδωρίδου, η οποία προκαλεί φόβο και ανασφάλεια.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλούμενη τεκμηριωμένες μελέτες, διέψευσε τις θεωρίες που σχετίζουν αρνητικά τον εμβολιασμό με τη γονιμότητα, επιβεβαιώνοντας ότι τα εμβόλια όπως και τα αντισώματα που παράγουν δεν κρίνονται επικίνδυνα για τις γυναίκες.
«Ελπίδα στον κόσμο» δίνει, τέλος, το παράδειγμα του Ισραήλ. Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που διαπίστωσε μείωση 26% σε εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και των σοβαρών λιομώξεωνCOVID-19. Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα άνω των 60 ετών στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο τηςPfizer, ηλικιακή ομάδα με εμβολιαστική κάλυψη 65% στο Ισραήλ.