Η νέα διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέστειλε προσωρινά την πώληση αεριωθούμενων αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Άντονι Κάπατσιο, σε tweet αργά την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία είναι επίσης υπό εξέταση.
Τα ΗΑΕ, ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, εξέφρασαν από καιρό το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση των "αόρατων" αεροσκαφών και υποσχέθηκε από την πρώην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ την ευκαιρία να τα αγοράσει σε μια συμφωνία που έγινε, όταν αποφασίστηκε να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ. Μετά την ομαλοποίηση, το Ισραήλ άνοιξε επίσης την πρεσβεία του στην αραβική χώρα.
Πηγές ανέφεραν επιπλέον ότι μια ιδέα ήταν η ισραηλινή αεροπορική άμυνα να είναι σε θέση να ανιχνεύσει τα αεροσκάφη F-35 των ΗΑΕ με τεχνολογία που νικά αποτελεσματικά τις δυνατότητες μυστικότητας των αεροσκαφών.
Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που πωλούνται στα ΗΑΕ θα μπορούσαν επίσης να κατασκευαστούν με τρόπο που να διασφαλίζει ότι τα ίδια αεροσκάφη που ανήκουν στο Ισραήλ ξεπερνούν τα άλλα που πωλούνται στην περιοχή, λένε οι ειδικοί της άμυνας.
Σύμφωνα με τη WSJ, η ενέργεια αυτή για μια νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ασυνήθιστη, ιδιαίτερα το συμβόλαιο για τα F-35 στα ΗΑΕ αποτελούν το επιστέγασμα μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη Μέση Ανατολή της κυβέρνησης Τραμπ, που οδήγησε στις “Συμφωνίες του Αβραάμ” και τη γενικότερη αλλαγή του γεωστρατηγικού τοπίου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του προεδρικού αγώνα, ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να βεβαιωθεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν στην εκστρατεία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των ανταρτών Χουτσί που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.
Το Ισραήλ το τελευταίο χρονικό διάστημα απειλεί να χτυπήσει το Ιράν, ακόμη και χωρίς την συνδρομή των ΗΠΑ.
Το Ισραηλ έχει εξομαλύνει τις σχέσεις με τα ΗΑΕ. Οι ΗΠΑ σύμφωνα με δηλώσεις του Μπαϊντεν αλλά και με τις τοποθετήσεις ατόμων σε θέσεις κλειδιά από τον ίδιο, δείχνουν ότι θέλουν να μη χτυπήσουν στρατιωτικά το Ιράν, αλλά να επιστρέψουν στη συμφωνία του 2015 από την οποία απεχώρησαν επί Τράμπ.
Στις ΗΠΑ αναμένεται να μεταβεί ο Αρχηγός της Μοσάντ για να συναντηθεί με τον Μπάϊντεν προκειμένου να τον πείσει για την αναγκαιότητα να χτυπηθεί το Ιράν. Επειδή οι ΗΠΑ φοβούνται μήπως το Ισραήλ αυτονομηθεί και σε συγκερασμό με ΗΑΕ και Σ.Αραβία χτυπήσουν το Ιράν, γι' αυτό προσωρινά αναστέλλουν τις πωλήσεις F-35 στα ΗΑΕ και πυραύλων ακριβείας στη Σ. Αραβία.
Οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργούν και να ελέγχουν τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και κανείς άλλος. Επιπλέον ο Μπάϊντεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο Σ. Αραβίας με τους Χούτι της Υεμένης οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. Περαιτέρω εξοπλισμός της Σ. Αραβίας ρίχνει "λάδι στη φωτιά" και σημαίνει συνέχιση του πολέμου.