Γώγος
Health

Κορονοϊός-Γώγος: Το εμβόλιο καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη

Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι οποίες τρομοκρατούν τους επιστήμονες στην Ελλάδα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι σε αυτές, καθώς και την  κολχικίνη, μίλησε στο MEGA ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Η κολχικίνη είναι μια θεραπευτική προσέγγιση όπως είναι όλα τα φάρμακα μέχρι στιγμής για τον κορονοϊό. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα θεραπευτικό κενό για τους ασθενείς που είναι σπίτι τους. Εκεί έρχεται η κολχικίνη που χρησιμοποιούμε κυρίως σε ρευματικά νοσήματα και σε καρδιολογικά προβλήματα. Είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο» είπε ο κ. Γώγος.

«Την κολχικίνη τη δίνουμε στα πρώτα 24ωρα της νόσου, στο σπίτι, σε ασφαλή δόση χωρίς παρενέργειες. Αν κάποιος γνωρίζει ότι νοσεί, πρέπει να τη λάβει άμεσα. Στο πρώτο 24ωρο αν είναι δυνατόν. Οι προϋποθέσεις είναι κάποιος να έχει θετικό μοριακό τεστ, και να μην είναι ασυμπτωματικός. Οι άνω των 60 που νοσούν, την παίρνουν όλοι γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Για τους υπόλοιπους, από 18 που επιτρέπεται η χορήγηση έως 60, είναι αυτοί που νοσούν και είναι συμπτωματικοί και έχουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Χορηγείται με ιατρική συνταγή και υπάρχει οπωσδήποτε και μια παρακολούθηση» συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Παρενέργειες ιδιαίτερες η κολχικίνη δεν έχει. Πρέπει να προσέξουμε τη χορήγησή της μαζί με άλλα φάρμακα, που μπορεί η χορήγησή τους μαζί να έχει κάποιες παρενέργειες. Πρέπει ο γιατρός που τη χορηγεί να γνωρίζει την αγωγή του ασθενούς, ώστε να μην υπάρξει τέτοιο πρόβλημα» ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.

Μεταλλάξεις και εμβόλια

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις του ιού, και την ανησυχία που έχουν φέρει στους ειδικούς για το κατά πόσο τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι σε αυτές, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «στον κορονοϊό είχαμε πάνω από 1.000 μεταλλάξεις από την αρχή της πανδημίας. Από αυτές είναι 3-4 που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Για αυτές γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι μεταδοτικότερος, που σημαίνει περισσότερους νοσούντες και περισσότερα ενδεχομένως θύματα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει ως προς τη μετάδοση του ιού, και να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για το θέμα λήψης μέτρων προστασίας, ώστε να μην υπάρξει διασπορά».

«Για το θέμα των εμβολίων φαίνεται ότι με τα δεδομένα που έχουμε, καλύπτεται το βρετανικό στέλεχος. Υπάρχουν ερωτηματικά με το βραζιλιάνικο και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Υπάρχουν διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Είμαστε σε αναμονή και σύντομα θα έχουμε μια εικόνα. Νομίζω μέσα σε μία δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη» κατέληξε.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR