Greek-Turkish Relations

Θα υποχωρήσει τελικά ο Ερντογάν από τη συμφωνία των S-400;

Στην πρώτη ακρόαση επιβεβαίωσης στην Ουάσινγκτον στις 19 Ιανουαρίου, ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι η συμφωνία S-400 της Τουρκίας με τη Ρωσία ήταν «απαράδεκτη». Ο Blinken τόνισε επίσης τη σημασία των αμερικανικών κυρώσεων που πρέπει να εφαρμοστούν και είπε, «ο κοινός στρατηγικός εταίρος μας Τουρκία έχει συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς μας ανταγωνιστές τη Ρωσία;».

Αναμφισβήτητα, η «προειδοποίηση» της διοίκησης του Μπάιντεν, η οποία κατατέθηκε επισήμως από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενδέχεται να ακολουθήσει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να ενεργεί ούτε ως σύμμαχος  των ΗΠΑ ούτε μέλος του ΝΑΤΟ.

CONTINUE READING

Ωστόσο, η επίσημη αμφιλεγόμενη αντίδραση και απάντηση της Τουρκίας, εκφράστηκε για πρώτη φορά από τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει να ανοίξει μια νέα σελίδα σχετικά με τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας λέγοντας ότι «θέλουν να αναπτύξουν καλές σχέσεις και να γυρίσουν τη σελίδα».

Επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε μια ομιλία του, ότι «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ στη συμφωνία των S-400 με τη Ρωσία».

Εκτός αυτού, η ανησυχία του Ερντογάν αυξήθηκε, ιδίως μετά τον διορισμό του Μπρετ Μακ Γκουρκ ως εκπροσώπου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. 

Ο McGurk θεωρείται υποστηρικτής των Κούρδων της Συρίας και έχει οικοδομήσει διαρκή σχέση με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Πρόσφατα, η «φοβία» του Ερντογάν προς τους Κούρδους προχώρησε τόσο πολύ που πήρε τη μορφή παράξενης θεωρίας, αφού ο πρώην αναπληρωτής μέλος (AKP), Ορχάν Μίρογλου, δήλωσε μέσω twitter ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι Κούρδος!

Παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν επέμεινε να αμφισβητήσει τις αρχές του ΝΑΤΟ και υπέγραψε τη συμφωνία πυραύλων S-400 με τον Πούτιν αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επανειλημμένα δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ένα βήμα πίσω, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 και προέβησαν σε επιβολή κυρώσεων.

Κατά συνέπεια, η ενεργοποίηση της νέας σελίδας  των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας θα υπαγορευτεί σίγουρα από τη διοίκηση του Μπάιντεν και ο Ερντογάν πρέπει να δεχθεί τους αμερικανικούς όρους.

Όσον αφορά τη θέση της Μόσχας σχετικά με τη συμφωνία S-400, η επανεξέταση ή υποχώρηση από την πλευρά του Ερντογάν θα μπορούσε να έχει σοβαρά αποτελέσματα.

CONTINUE READING

Επιπλέον, ο Ερντογάν δεν έχει περισσότερες επιλογές καθώς γνωρίζει ότι χωρίς τη ρωσική υποστήριξη, δεν θα εισέβαλλε  ποτέ και ούτε θα επέμβενε σε περιοχές όπως η Συρία, η Λιβύη, ο Νότιος Καύκασος ​​και άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ως αποτέλεσμα, ο Ερντογάν με τη λαϊκιστική ρητορική του πήγε στο δρόμο της «μη επιστροφής» και ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει σκληρές και καταστροφικές συνέπειες ό,τι και αν αποφασίσει για τους S-400.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR