Society
Updated at:

Προς άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια

Όπως όλα δείχνουν, Γυμνάσια και Λύκεια θα ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου, εάν φυσικά το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Τι θα συζητηθεί στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για άνοιγμα των υπόλοιπων σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, από την 1η Φεβρουαρίου – όπως εγκαίρως είχε παρουσιάσει το newsit.gr – δείχνουν να επιβεβαιώνονται, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ασφαλώς ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ανατροπή, όμως, ήρθε διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη: οι σκέψεις για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και τις «ελεγχόμενες» μετακινήσεις από νομό σε νομό μπορούν να περιμένουν, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, επιλέγοντας να πάρει πάνω του την απόφαση και να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

https://www.youtube.com/watch?v=2bcuSOP7L5I&t=2s

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες εκτιμήσεις έχουν διατυπώσει και οι ειδικοί, οι οποίοι φαίνεται να συναινούν με το άνοιγμα των σχολείων και ταυτόχρονα να εκφράζουν επιφυλάξεις για το άνοιγμα των εποχικών δραστηριοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιθανό έως αύριο να εισηγηθούν να επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση την Παρασκευή και θ’ ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, όπως προβλέπει εφεξής η τυποποιημένη διαδικασία που ακολουθείται.

«Πάγος» στην εστίαση

Από πλευράς του ο κ. Σταμπολίδης διευκρίνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για μετακίνηση από νομό σε νομό», ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για επανεκκίνηση της εστίασης, αποσυνδέοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο από το πρόγραμμα επιδότησης για τις σόμπες εξωτερικού χώρου, το οποίο «δεν έχει σχέση με άνοιγμα της εστίασης», σημείωσε.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια για τη σταδιακή επαναφορά ενός μεγάλου μέρους δραστηριοτήτων το επόμενο δίμηνο, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σε περίπτωση του καταγραφεί «εκτίναξη στο ελατήριο». Αν δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων ξεφύγει, ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε τον κίνδυνο να υπάρξει lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, θεωρώντας πως τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.00 περίπου αυτή τη στιγμή. Μιλώντας στο OPEN, ο ίδιος τόνισε πως «ευτυχώς το αποτύπωμα των γιορτών δεν ήταν εκρηκτικό», ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι «το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων».
Ικανοποίηση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων


Πάντως, οι γενικότερες εντυπώσεις από το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων εξακολουθούν να είναι θετικές και τα μέτρα να τηρούνται από καταστηματάρχες και πελάτες, ενώ ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα ο δείκτης θετικότητας διατηρείται σε επίπεδα κάτω του 2%. Ίσως, όμως, το πιο σημαντικό από τα χθεσινά στοιχεία είναι ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε ακριβώς στο ψυχολογικό και ουσιαστικό όριο των 300, το οποίο αρχικά είχε τεθεί από τους ειδικούς ως ορόσημο για τις γιορτές των Χριστουγέννων, προκειμένου ν’ αρθούν σταδιακά όλοι οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί με το lockdown του Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, χθες έσπασαν το φράγμα των 100.000 και ήταν η μέρα κατά την οποία έγιναν οι περισσότεροι από την έναρξη της διαδικασίας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν 14.156 εμβολιασμοί κι έφτασαν συνολικά τους 107.335, ήτοι έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 105.700 άτομα.

Η αύξηση του αριθμού των ημερήσιων εμβολιασμών οφείλεται ασφαλώς στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας ως εμβολιαστικών κέντρων και συνολικά 144 νέων κέντρων σε όλη τη χώρα, με τον κ. Μητσοτάκη ν’ ανακοινώνει από το βήμα της Βουλής ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει καλυφθεί πλήρως όλη η επικράτεια.

CONTINUE READING

Τι θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής


Κατά τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και έχει ως αποκλειστικό ζήτημα την πανδημία και τη διαχείρισή της, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε δύο άξονες.

Πρώτον, θα ζητήσει από την Κομισιόν την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης περισσότερων εμβολίων – με πρώτο αυτό της Astra Zeneca – καθώς και ν’ ασκηθεί πίεση προς την πλευρά της Pfizer για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των συμφωνηθέντων ως προς τις ποσότητες των εμβολίων που θα παραδοθούν στις χώρες της ΕΕ. Δεύτερον, θα στηρίξει την πρότασή του για την καθιέρωση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού ως μέσου για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, με τη Γερμανία και τη Γαλλία ν’ αντιδρούν, αλλά να υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή.

https://www.youtube.com/watch?v=I2NcYbITllI

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR