Society
Updated at:

Χαλάρωση του lockdown: Τι παίρνει σειρά μετά το λιανεμπόριο

Την επιδημιολογική επίπτωση του γενναίου ανοίγματος του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τη δια ζώσης εκπαίδευση για δημοτικά και νηπιαγωγεία θα εξετάσουν τις προσεχείς ημέρες κυβέρνηση και επιδημιολόγοι για να αποφασιστεί το επόμενο βήμα άρσης των περιορισμών και σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Το μοντέλο που ακολουθείται από το Μαξίμου είναι άνοιγμα των δραστηριοτήτων με ασφάλεια και λήψη αποφάσεων ανά εβδομάδα με βάση τις νέες επιδημιολογικές συνθήκες και της αντοχές της κοινωνίας.

CONTINUE READING

Το κυβερνητικό επιτελείο θα αναλύσει το εύρος της καταστρατήγησης των μέτρων μετά το άνοιγμα της αγοράς και αυτό γιατί οι ουρές που σχηματίστηκαν την πρώτη ημέρα σε εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα δημιουργεί ανησυχία για την πιθανότητα αναζωπύρωσης των κρουσμάτων. Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι αν τα φαινόμενα απείθειας των πολιτών στην τήρηση των μέτρων μεγεθυνθούν, τότε δεν θα διστάσει να κατεβάσει και πάλι ρολά, με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. 

https://www.youtube.com/watch?v=TNU0Z9OVJy4&t=1s

Το θετικό σενάριο 

 


Μια θετική εξέλιξη που θα επέτρεπε περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων θα ήταν η αύξηση των κρουσμάτων που θα επέλθει λόγω της έντονης κινητικότητας στην κοινότητα να παραμένει ελεγχόμενη. Σε αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση θα θέσει επί τάπητος το πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος κι άλλων κλάδων. Η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει την Παρασκευή και θα ακούσει τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για να αποφασίσει. 

 

Οι προϋποθέσεις για Γυμνάσια –Λύκεια 

 


Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, η επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία τους αναμένεται να γίνει την 1η Φεβρουαρίου.

Το σενάριο για τις 25 Ιανουαρίου φαίνεται ότι δεν κερδίζει έδαφος, καθώς οι επιστήμονες της επιτροπής έχουν ζητήσει να δοθεί ένα περιθώριο 15 ημέρων πριν υπάρξει και επιπλέον αύξηση της κινητικότητας στους δρόμους. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ εγκαταλείπεται το άνοιγμα μόνο της Γ΄ λυκείου αλλά το σχέδιο προβλέπει επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση ταυτόχρονα για γυμνάσια και λύκεια. 

 

Στο τραπέζι η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων 

 


Την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης. Άλλωστε, οι πιέσεις που ασκούνται για το άνοιγμά τους είναι ισχυρές, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το σκι κινδυνεύουν με οριστικά λουκέτα. 

 

Τι ισχύει σήμερα για τις μετακινήσεις

 


Μέχρι σήμερα, η μετακίνηση εκτός νομού δεν επιτρέπεται, με μόνη εξαίρεση τους λόγους εργασίας και υγείας. «Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00, ενώ σε αυτό το διάστημα οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας και βόλτα με κατοικίδιο σε κοντινή απόσταση από τη μόνιμη κατοικία. 

 

«Κυνηγούν» τον τζίρο των εκπτώσεων 

 

Δεδομένου ότι υπό κανονικές συνθήκες ο τζίρος των εκπτώσεων ξεπερνούσε τα 5 δισ. ευρώ, εν μέσω πανδημίας επιχειρείται να επιτευχθεί ο στόχος των 2 δισ. προκειμένου να πάρει ανάσα η αγορά και να ελαχιστοποιηθεί – κατά το δυνατόν – η ζημιά των εμπόρων, οι οποίοι επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου με προσφορές και ελκυστικά πακέτα να πουλήσουν το στοκ που έχει ξεμείνει, λόγω των λουκέτων που επέφερε το lockdown.

CONTINUE READING

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης εκτιμώντας ότι «από τη στιγμή που δουλεύει η αγορά, θα δουλέψει καλά και θα μπορέσουμε να καλύψουμε 2,5 με 3 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του τζίρου που αναμένεται στην εκπτωτική περίοδο». Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε λουκέτα, ούτε ανεργία και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» συμπληρώνοντας πως μετά την ολοκλήρωση των μέτρων θα φανεί ποιες κατηγορίες χρειάζονται μεγαλύτερη ενίσχυση. 

 

Στον «πάγο» η εστίαση – Εξετάζονται μέτρα ανακούφισης 

 

Η επαναφορά της εστίασης αναμένεται να συζητηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Ένα από τα σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι εκείνο του ανοίγματος με λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων.

Η απόφαση της κυβέρνησης μάλιστα να ενισχύσει τις επιχειρήσεις για αγορά θερμαστρών εξωτερικών χώρων κινήθηκε στην κατεύθυνση οι επιχειρήσεις να ανοίξουν, έστω και σταδιακά, αξιοποιώντας τους εξωτερικούς χώρους που διαθέτουν και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την επαναλειτουργία του κλάδου που πλήττεται οικονομικά εξετάζει την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του 2021.
 

https://www.youtube.com/watch?v=XiieH72nKH0&t=918s

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR