Interviews
Updated at:

Γ. Φίλης στο Πενταπόσταγμα: ''Το 2021 θα έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία''

Aποκαλυπτικός ήταν ο κ. Γιώργος Φίλης, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ανδρέα Μουντζουρούλια για το Πενταπόσταγμα, μίλησε για την κρίση στις ΗΠΑ, για τα ελληνοτουρκικά, την ΑΟΖ και για τα ''καυτά'' ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινή γνώμη. 

 

Tα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κυρίου Γ. Φίλη - Δείτε το βίντεο: 

 

https://www.youtube.com/watch?v=XiieH72nKH0

 

Ερώτηση για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ - Θα εκμεταλλευθεί την αναταραχή ο Ερντογάν;  

 

Γ. Φίλης: Δεν πρόκειται να σταματήσει εύκολα ο Τραμπ. Μπορεί να έχουμε και άλλα επεισόδια στις ΗΠΑ το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα υπάρχει τεράστιος γεωπολιτικός αντίκτυπος.
 
Λίγο πριν το Καπιτώλιο, έγινε ένα επεισόδιο στα Ίμια. Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει επεισόδιο. Υπάρχει η εκτίμηση, ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα, θα βρεθούμε σε καταστάσεις 1974. Είναι μία περίοδος που η Τουρκία θα ήθελε να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι ΕΔ, το πολιτικό προσωπικό και η Κύπρος, πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να μην βρεθούμε σε ένα τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  

 

Ερώτηση: Μπορούν οι ΗΠΑ, ή οι Γάλλοι να παρέμβουν σε μία κρίση 

 

Γ. Φίλης: Το ερώτημα για τις ΗΠΑ δεν είναι εάν μπορούν, αλλά εάν θέλουν. Δεν πρόκειται να βρεθούμε σε έναν μεγάλο πόλεμο με την Τουρκία. Η σύγκρουση θα έχει διάρκεια δύο έως τρεις ημέρες. Οι μεγάλες δυνάμεις θα επέμβουν, όταν δουν τι τους συμφέρει. Οι μεγάλες δυνάμεις θα σταματήσουν τον πόλεμο, όταν δουν ότι πάμε σε ένα νέο καθεστώς.  

 

Ερώτηση: Τι συμβαίνει με την ελληνική αμυντική βιομηχανία; 


 
Γ. Φίλης: Το έχω ονομάσει ''τεχνοκρατικό κοτσαμπασισμό''. Μετά την κρίση του '74, μετά το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Τουρκία, οι Τουρκικές ΕΔ είχαν διαλυθεί. Μετά από 40 χρόνια, η Τουρκία έχει δημιουργήσει μία μεγάλη αμυντική βιομηχανία. Άσχετα το τι θα γίνει με τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ, οι Τούρκοι αισθάνονται ισχυροί. 

Τα προηγούμενα χρόνια, κάποιες Ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν κινήσεις για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά διαλύθηκαν όλα! Είναι σαν να μην θέλει η χώρα να αποκτήσει ανεξαρτησία από τις μεγάλες δυνάμεις. Όταν θέλει το Ελληνικό κράτος μπορεί. Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, πολιτική βούληση δεν υπάρχει. 

 

Ερώτηση: Τι συμβαίνει με αμυντική συμφωνία με την Γαλλία   

 

Γ. Φίλης: Αυτό που έχει σημασία, είναι να πάρουμε την στρατιωτική συμφωνία με την Γαλλία. Η ενδιάμεση λύση, μπορεί να είναι μία μοίρα Rafale και δύο Γαλλικές φρεγάτες στη χώρα μας, δεν εννοώ να φτιάξουν βάση, αλλά να κάνουν οι Γάλλοι το ίδιο με αυτό που κάνουν οι Έλληνες, να αναχαιτίζουν τους Τούρκους. 

CONTINUE READING

Το ζήτημα για τους Γάλλους, δεν είναι τα τρία δισ. για τις Belharra, τα λεφτά αυτά τα πήραν από τα Rafale. Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά πολιτικής βούλησης από την Ελλάδα. Η Γαλλία αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως μεγάλο κίνδυνο. Διακυβεύεται η παρουσία του Γαλλικού κράτους και η παρουσία της Γαλλίας στη Β. Αφρική. Πρέπει να μας απαντήσει η Αθήνα γιατί καθυστερεί το ζήτημα με την αμυντική συμφωνία. Θέλω να πιστέψω το ΥΠΕΞ, το οποίο λέει ότι ακόμα βρισκόμαστε σε συζητήσεις. 

 

Ερώτηση: Μας εμπιστεύονται οι μεγάλες δυνάμεις; 

 

Γ. Φίλης: Δεν μας εμπιστεύονται οι μεγάλες δυνάμεις. Όταν έγινε η ''επακούμβηση'', ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία. Είπε ακόμα, ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα χτυπούσε πρώτη. Έπρεπε να ντρέπεται αυτός που του έγραψε τον λόγο! Πως το εκλαμβάνει αυτό ο Τούρκος; Βλέπει πως ότι και να σου κάνει, εσύ δεν θα απαντήσεις.Έχουμε φθάσει σε σημείο να παραδίνουμε μέρος της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας. Πως θα έρθει ο Γάλλος, ή ο Ισραηλινός να κάνει συμμαχία με εμάς; Κανείς δεν μας πιστεύει! 

 

Eρώτηση: Η Ελλάδα έχει δόγμα;  

 

Γ. Φίλης: Η Ελλάδα έχει δόγμα, ότι δεν έχει δόγμα! Οι κυβερνήσεις δεν ακούν τους σωστούς ανθρώπους για το τι κάνουν οι Τούρκοι και πως λειτουργούν. Δεν ζούμε πλέον σε έναν διπολικό κόσμο. Θα συμβεί αυτό που είπαμε και πριν. Οι μεγάλες δυνάμεις θα έρθουν όταν δουν ότι άλλαξε επαρκώς η πραγματικότητα.  

CONTINUE READING

Η ανησυχία μου είναι ότι εκείνο τριήμερο (σύγκρουση με την Τουρκία) θα διευθετηθεί μία κατάσταση είς βάρος της χώρας μας. Έχουμε ένοπλη ισχύ. Είναι ένας λόγος που δεν κάνουν κάτι οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι δεν παίρνουν στα σοβαρά τις κυβερνήσεις. Το πρόβλημα είναι της καθεστηκυίας τάξης, που επηρεάζει τις κυβερνήσεις. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο κόσμος δεν λειτουργεί όπως στα πανεπιστημιακά βιβλία. Η πρακτική είναι διαφορετική από τα βιβλία. 

 

Eρώτηση: Θα μπορούσε η Ελλάδα να συνεργαστεί με άλλες χώρες; Όπως για παράδειγμα με την Ινδία 

 

Γ. Φίλης: Εμείς θα έπρεπε από χθες, να έχουμε κάνει στρατιωτική συμμαχία με την φίλη χώρα Ινδία. Ελληνικά πολεμικά πλοία πρέπει να πάνε στον Ινδικό Ωκεανό, όπως και εμείς πρέπει να καλέσουμε το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας και μαχητικά για ασκήσεις στο Αιγαίο και στην Α. Μεσόγειο.

Συμβαίνει κάτι το απαράδεκτο. Οι Πακιστανοί έχουν προχωρήσει σε στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία από την δεκαετία του '80. Οι Πακιστανοί βοηθούν την Τουρκία σε βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ υπάρχει συνεργασία και στα πυρηνικά. Οι Πακιστανοί λειτουργούν σαν τους έχει κάνει κάτι η Ελλάδα, την στιγμή που φιλοξενούμε χιλιάδες συμπατριώτες τους στη χώρα μας! 


 
Ερώτηση: Βλέπετε εσωτερικές αναταραχές στην Τουρκία; 


 
Γ. Φίλης: Η σημερινή Τουρκία, είναι μία σμίκρυνση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πληθυσμός της θα φθάσει μέχρι τα 90 εκατομμύρια. Στατιστικά, μετά ο πληθυσμός θα αρχίσει να γερνάει. Οι μισοί νέοι της Τουρκίας θα είναι οι Κούρδοι. Η Τουρκία θα αναγκαστεί να κάνει συνομοσπονδία με τους Κούρδους, ή να τους δώσει αυτονομία. 

 

Ερώτηση: Βλέπετε να γίνεται σύντομα κάποιο επεισόδιο με την Τουρκία; 


 
Η ουσία είναι ότι έχουμε μπει σε μία ''ράγα'' και πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα επεισόδιο. Πιστεύω ότι θα γίνει μέσα στο 2021. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR