World
Updated at:

Zωηρό ενδιαφέρον του Ριάντ για τοπική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας διεξάγουν επί του παρόντος συζητήσεις για τη διοργάνωση κλινικών δοκιμών τρίτου σταδίου του εμβολίου Sputnik V της Ρωσίας, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δύo πλευρές συζητούν επίσης το ενδεχόμενο τοπικής παραγωγής του εμβολιού στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό ταμείο και το Ριάντ έχουν ήδη συμφωνήσει για πολλά κοινά προγράμματα που δεν σχετίζονται με το εμβόλιο, αξίας  μάλιστα συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τόνισε το υπουργείο.

Παράλληλα, η Μόσχα εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο θα επεκταθεί μόνο στο μέλλον.

Η δήλωση του υπουργείου έρχεται πριν τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαισαλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου, όπου οι δύο αναμένεται να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι το αμοιβαίο εμπόριο, η συνεργασία στην επιστήμη, η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, η πυρηνική ενέργεια και η περιφερειακή ασφάλεια, όπως διευκρίνισε η δήλωση του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι το Sputnik V καταχωρήθηκε στις 11 Αυγούστου στη Ρωσία και ήταν το πρώτο παγκοσμίως κατά του κορονοϊού. Επιπλέον, έχει καταχωρηθεί από την Αλγερία, την Αργεντινή, τη Λευκορωσία, τη Βολιβία και τη Σερβία, ενώ οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκορωσία, την Αίγυπτο, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βενεζουέλα.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις ανά ασθενή σε χρονική απόσταση τουλάχιστον 21 ημερών. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου, βρίσκεται στο 91,4% και στο 100% για σοβαρά περιστατικά.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR