USA

Ο Ερντογάν κατηγορεί το ΝΑΤΟ για χορήγηση όπλων των ΗΠΑ στους Κούρδους!-Εγγύηση το Κογκρέσο στην επιβολή κυρώσεων

Δύσκολη είναι η κατάσταση για την Τουρκία λόγω Κογκρέσου, σύμφωνα με τον Tim Ash, ανώτερο στρατηγικό αναλυτή για την BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. 

Ο ίδιος θεωρεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την προσέγγιση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ο Ash σε σχόλια σχετικά με τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών (Τουρκία) υπό την προεδρία του Μπάιντεν. 

Πολλοί ειδικοί στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εξοργίσει πολλούς πολιτικούς στην Ουάσινγκτον λόγω της συνεργασίας του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, των επιθέσεων των τουρκικών δυνάμεων  σε Κούρδους  μαχητές που πολεμούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία, ενώ αποφάσισε και υλοποίησε την προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400 από τη Μόσχα. 

«Δεν είμαι σίγουρος ότι οι Τούρκοι έχουν σκεφτεί ακόμη πώς θα διαχειριστούν την προεδρία του Μπάιντεν», δήλωσε ο Ash, εκτιμώντας ότι είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα με κάθε τρόπο. 

 

Δηλώσεις Ερντογάν κατά του ΝΑΤΟ με αφορμή εξοπλισμό των Κούρδων 

 

Την ίδια ακριβώς περίοδο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι “αφήνει την Τουρκία μόνη στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας”. 

Ο Ρ.Ν. Ερντογάν δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι απρόθυμα να εκτελέσουν τους όρους της συμμαχίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντησης του με τους πρεσβευτές της ΕΕ στην Άγκυρα. 

«Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Δεδομένου ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, υποτίθεται ότι θα διεξαγάγουμε αυτόν τον αγώνα μαζί ... Γιατί οι άλλες χώρες μας αφήνουν μόνες μας στον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία;» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Δεκάδες  φορτηγά γεμάτα όπλα, πυρομαχικά και ιατρικά εφόδια παραδόθηκαν στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι τρομοκράτες μας πολεμούν χρησιμοποιώντας αυτά τα όπλα. Τους πολεμάμε ως χώρα του ΝΑΤΟ», είπε ο ίδιος  σε μια προφανή αναφορά στην αμερικανική προμήθεια όπλων στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία. 

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου επανέλαβε τη δέσμευση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

«Βλέπουμε το μέλλον μας στην Ευρώπη και επιθυμούμε να το οικοδομήσουμε μαζί. Είμαστε δεσμευμένοι στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Η ΕΕ πρέπει να μας υποστηρίξει αντί να αποτελεί εμπόδιο», ανέφερε ο επίσημος λογαριασμός Twitter του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην Τουρκία προς τα τέλη Ιανουαρίου. 

Η Τουρκία είναι επίσημη υποψήφια χώρα της ΕΕ από το 1999 και διατηρεί συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την ένωση από τον Ιανουάριο του 1996. 

Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης ξεκίνησαν επισήμως τον Οκτώβριο του 2005, αλλά έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια λόγω της στάσης της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα απαιτούμενα κριτήρια σχετικά με την υποψηφιότητα της ΕΕ. 

Πολλοί θεωρούν ότι η σχέση Ερντογάν-Μπάιντεν θα είναι δύσκολη, ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα βρεθεί η »χρυσή τομή”, το σίγουρο όμως είναι ότι η σχέση αυτή είναι σε “ρευστή κατάσταση” και ο κίνδυνος να διαλυθεί ισχύει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR